E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro Ekonomi2024 yılında küresel piyasalara yön verecek 5 dinamik---

2024 yılında küresel piyasalara yön verecek 5 dinamik

2024 yılında küresel piyasalara yön verecek 5 dinamik
08 Ocak 2024 - 12:57 borsaningundemi.com

ABD’de ekonomik büyüme yavaşlama belirtileri gösteriyor, küresel piyasalarda ise yükseliş eğilimi devam ediyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel ekonomiler, yüksek faiz oranları, yüksek enflasyon ve yükselen borsa getirileriyle dolu bir yıldan çıktı. ABD'de ekonomi beklenenden daha iyi bir performans gösterdi ve yatırımcılar bunun meyvelerini varlık sınıflarında aldı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Manulife stratejistleri, ileriye dönük projeksiyonlarında, Wall Street'in resesyon çağrılarının yumuşaması ve piyasanın yükseliş eğiliminin devam etmesi nedeniyle 2024 yılını şekillendirecek 5 önemli değişiklik bekliyor.

5 değişim

Insider’dan Phil Rosen’ın haberine göre, Manulife stratejistleri, ABD ekonomisinin 2024 yılında 2023’e kıyasla daha da zorlanacağını kabul ediyor ve küresel piyasaları etkilemesi beklenen 5 ekonomik değişime ışık tutuyor.

Büyüme zirvesi geride kaldı

Manulife stratejistlerine göre, ekonomik büyüme bu yıl 2023'e kıyasla daha zorlu olacak ancak güçlü ABD iş gücü piyasası ve nispeten sağlam tüketici sağlığı, ABD ekonomisinin diğer büyük ekonomilere kıyasla daha iyi performans göstermesine yardımcı olacak.

Aynı zamanda, uluslararası ticarete yoğun şekilde maruz kalan ve borçlanma yetenekleri kısıtlı olan ülkeler, merkez bankaları para politikalarını gevşetene kadar 2024'ün ilk yarısında zorluklarla karşılaşacak.

Manulife stratejistleri, “Aslında 2024 yılı, 2021'den 2023'e kadar yaygınlaşan ‘Kükreyen Yirmiler’ tezine yakın bir seyir izlemeyecek. Pek çok ekonomi için şafaktan önceki en karanlık dönem yaşanacak ve 2024 yılı, bir sonraki döngünün başlangıcını düşünmenin zamanının geldiği bir yıl olacak. Nihai toparlanma için erken hamle yapmak ise tehlikeli olabilir çünkü sular epey çalkantılı seyredecek” diye yazıyor.

Enflasyon savaşı bitmedi

Manulife'a göre, enflasyona karşı küresel mücadelenin son ayağı, bu zamana kadarkilerin en zoru olacak. Stratejistler, enflasyon kesin olarak hedef seviyelere dönmeden önce merkez bankalarının gevşemeye başlamasını ve sonuçta talepte hızlanma ve enflasyonda olası bir artış riskiyle karşı karşıya kalmalarını bekliyor.

Manulife, Fed de dahil olmak üzere merkez bankalarının ya kötüleşen büyüme karşısında gevşemeyi ya da enflasyonu sonsuza kadar ezmek için oranları yüksek tutmayı tercih etmek zorunda kalacağını öngörüyor.

Stratejistler, “Merkez bankalarının eninde sonunda, araçlarının mevcut enflasyon ortamına kesin olarak çözüm bulmak için doğru araçlar olmadığını doğrudan veya dolaylı olarak kabul etmelerini bekliyoruz. Bu muhtemelen günümüz enflasyonunun kendine has doğasından kaynaklanacak: Merkez bankası araçları talebe dayalı enflasyonist baskıları soğutmak için tasarlanmıştır ancak arz şoklarına karşı daha az etkilidir” diyor.

Arz odaklı bir dünya

Manulife, küreselleşmenin yerini ülke içi ve yakın ülkelerde üretime bırakmasını ve geleneksel talep odaklı faktörlerin arka planda kalacağını öngörüyor. Stratejistler, iş gücü yaşlandıkça ve istihdam dinamikleri değiştikçe iş gücü açığının ortaya çıkacağını öngörüyor.

Stratejistler, “Bu arada, yapay zeka araçlarındaki artış, erken internet patlamasına benzer bir ‘üretkenlik mucizesine' yol açabilir, bu da trendin üzerinde bir büyümeye ve ılımlı enflasyon baskılarına yol açabilir” diyor ve ekliyor: “Sonuç olarak, yeni yatırım fırsatları doğabilir ve yeşil yatırımlar odaklı temalar çekici olabilir.”

Ekonomik ayrışma artıyor

Stratejistler, gelecek aylarda ayrışması beklenen tek büyük ekonomilerin ABD ve Çin olmayacağını söylüyor. Manulife'ın tahminlerine göre, 'küresel senkronizasyon' 2024 yılında daha geniş çaplı şekilde ayrışacak ve bu, pandemi nedeniyle bozulan tedarik zincirlerinin devamına işaret edecek.

Stratejistler büyüme zorluklarının giderek yaygınlaşacağını ve bunun da bazı ekonomiler ilerleme kaydederken diğerlerinin durgunlaşmasına neden olacağını öngörüyor. Manulife, “Artık alışılmışın dışında bir biçimde kopuk olan küresel imalat, durgunluğa yaklaşan Almanya gibi ihracat ağırlıklı ülkelerde açıkça görülen bir çöküş yaşadı” diyerek bu durumu örneklendiriyor. Ancak İspanya gibi hizmetlere olan talebin ılımlı olduğu yerlerde analistler, imalatın iyi durumda seyredeceğinin altını çiziyor.

Daha fazla devlet harcaması

Manulife'a göre pandemi ve artan savunma harcamaları, bazıları gerekli, bazıları ise aşırı ve enflasyonist olabilecek bir mali teşvik dalgasını tetiklemiş durumda. Stratejistler bu yıl hükümet harcamalarının daha da hızlanmasını bekliyor.

Stratejistler, “Devlet tahvili arzında önemli bir artışın yıkıcı doğası ve devlet borçlarındaki büyük yükselişin artan maliyetleri de dahil olmak üzere muhtemelen daha somut etkiler gösterecek” diyor ve büyümenin yavaşladığı bir ortamda ekonomilerini desteklemek için daha fazla mali yeteneğe sahip olan ülkelerin bir avantaj elde edeceğini ekliyor.

BofA'dan 2024 petrol fiyatı tahmini

 

2024'ün başında hisse senedi yatırımcılarının sorması gereken 5 soru

 

2024 yapay zeka odaklı hisse senetlerinin yılı mı olacak?

 

2024 'seçimler' yılı olacak

 

Wall Street 2024’te borsada belirsizlik görüyor

 

2024'te paranın yönü ne olacak?

Küresel piyasalar, enflasyon haftasına karışık seyirle başladı

 

Küresel piyasalarda gözler ABD enflasyonunda

 

Küresel piyasalar 2024'e karışık seyirle başladı

 

Küresel borsalarda hataya yer kalmadı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)