E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa2024 resesyonu borsaların kaderini belirleyecek---

2024 resesyonu borsaların kaderini belirleyecek

2024 resesyonu borsaların kaderini belirleyecek
05 Şubat 2024 - 11:59 borsagundem.com

Ned Davis’den ed Clissold bu yılın ana yatırım temasının FED olmaya devam edeceğini belirtiyor. Baş stratejiste göre resesyonsuz bir ekonomik toparlanma borsa rallisi anlamına gelebilir.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası’nın (FED) küresel piyasalar üzerindeki hakimiyeti bu yıl sona erebilir. Ned Davis Research’ün ABD Stratejileri Başkanı Ed Clissold MarketWatch’taki yazısında bu yılki piyasa analizlerinde 2024’ün hisse senetlerine cazip getiriler sağlayabilecek bir yıl olabileceğini belirtiyor.

FED’e dair faiz indirimi beklentilerinin de ötesinde bu yıl piyasaları şekillendiren önemli faktörler arasında maliye politikaları, ABD’deki seçimlerin sonuçları, faiz oranları ve bilanço beklentileri de yer alıyor.

2023 boyunca en fazla öne çıkan yatırım teması para politikası faizlerinin gidişatıydı. Clissold’a göre bu yıl da politika faizlerinin hisse senetlerini etkilemeye devam etmesi muhtemel.

Faiz oranlarındaki düşüş hisse senetlerinin göreceli fiyatını önemli ölçüde artırabilir. Aynı zamanda şirketlerin ve yatırımcıların faiz giderlerini azaltabilir ve piyasa dinamiklerini dönüştürebilir. Yatırımcıların konsensüs tahminlerinin aksine şirketlerin 2023 bilançolarındaki toparlanma 2024’e dair iyimser beklentileri de artırdı.

Bununla birlikte 2024 ABD başkanlık seçimleri piyasalara yeni bir belirsizlik ekliyor. Dolayısıyla seçimlerin önümüzdeki yılın büyük bir bölümünde piyasaları olumsuz etkileme potansiyeli var.

 

Dalgalı seyir, sınırlı bilanço büyümesi

Clossold 2024’ün ilk yarısında ekonomik büyümenin durgunlaşması nedeniyle piyasalarda dalgalı bir seyir bekliyor. Baş stratejiste göre yılın ikinci yarısı ise ekonomik döngüyle uyumlu ve küçük sermayeli hisse senetlerinde toparlanma fırsatı var. Seçim ve resesyon korkuları etrafındaki belirsizlik ortadan kalkarken, yatırımcıların uzun süredir göz ardı ettiği döngüsel ve küçük sermayeli hisse senetleri piyasalarda geni çaplı bir ralli gerçekleştirebilir. Bu da baş stratejiste göre S&P 500 Endeksi’nde yükselişe imkan sağlayacak.

Baş stratejist geniş kapsamlı makro ekonomik koşulların 2024’te hisse başına getirilerde orta tek haneli büyümeyi desteklediğini söyledi. Ilımlı ekonomik genişleme, kontrollü enflasyon ve istikrarlı faiz oranları gibi faktörler, şirketlerin bilanço performanslarını sürdürmeleri için elverişli bir ortam sağlayabilir ve potansiyel olarak bu hisselerin daha iyi bir pozisyona gelmesini destekleyebilir. Clossold hisse başı getirilerde %6,5’lik bir büyüme bekliyor. Öngörülen bu büyüme, önümüzdeki yıl için bilançolarda istikrarlı bir yükselişe işaret eden daha piyasa beklentileriyle de uyumlu. Bu da yatırımcı güvenini artırıyor ve çeşitli sektörlerde değer artışı beklentilerini destekliyor.

Clossold’a göre ilk faiz indirimi sırasında ekonomi resesyonda değilse, ancak bir yıl içinde resesyona girerse, Dow Jones ayı piyasasına girebilir.

Baş stratejist faiz indirimleri etrafındaki ABD borsa performansı söz konusu olduğunda, ekonomik döngünün hangi aşamada olduğunu belirleyici bir faktör olarak gösterdi. Zira resesyon olmadığında, daha düşük faizler piyasaları canlandırıyor ve Dow Jones bir yıl sonra ortalama %23,8 yükseliyor.

Ancak eğer ekonomi ilk faiz indirimi sırasında resesyonda değilse fakat bir yıl içerisinde resesyona girerse Dow Jones Endeksi ayı piyasasına giriyor ve bir yıl sonrasında ortalama %4,9 düşüyor. Ned Davis Research baş stratejisti baz senaryolarının yumuşak iniş olduğunu ancak FED para politikasını gevşetmeye hazırlanırken resesyondan kaçınmanın boğa piyasası için kritik olduğunu belirtiyor.

Büyük sermayeli mi yoksa küçük sermayeli hisseler mi?

Clossold’a göre geçtiğimiz yıl, itici bir gücün olmaması küçük sermayeli hisse senetleri için bir engel oluşturdu. Zira sermayesi daha düşük olan hisseler genellikle ekonomi bir resesyondan çıktığında daha iyi performans gösterir. Dolayısıyla baş stratejiste göre ekonomide resesyonla ilgili endişeler azalırsa, sıradan bir faiz eğrisi küçük sermayeli hisse senetleri için potansiyel bir katalizör görevi görebilir.

Büyüme odaklı hisseler mi değer hisseleri mi?

2023'te gördüğümüz büyük sermayeli büyüme hisselerinin devam eden üstün performansı, mevcut değerlemelerini doğrulayan üstün bilanço büyümelerini sürdürme yeteneklerine bağlı olabilir. Değerinin altında olan hisselerde ise bilanço büyümelerinin büyük oranda eksik kaldığı görülüyor. Clossold değer hissesi kategorisinde bulunan savunma sektörlerinin özellikle aşırı satışlara maruz kaldığını ve yılın ilk çeyreğinin ikinci yarısında bu hisselerin daha güçlü performans gösterebileceğini yazdı. Resesyonla ilgili endişelerin ortadan kalkması durumunda, özellikle yılın ikinci yarısında daha geniş piyasa koşulları olumlu hale gelirse, değer kategorisindeki döngüsel sektörler de daha iyi performans gösterebilir.

Belirsizliklerle nasıl başa çıkılır?

FED’in 2024'te yumuşak bir iniş hedefine ulaşacağına dair beklentiler piyasanın temel odağı olarak kalmaya devam ediyor. Clossold geçtiğimiz yılın yatırım teması olan FED kararlarının bu yıl da etkilerini hissettireceğini, ayrıca istenmeyen mali değişimlerin, yaklaşan seçimlerin ve dalgalı bir seyir izleyen tahvil faizi oranlarının yatırımcıları endişelendirdiğini yazdı. Ancak baş stratejist ve para politikasının ötesinde hisse senetleri üzerindeki çok yönlü etkileri göz önüne alarak yılın başında büyüme odaklı ikinci yarısında ise yerel ve küçük sermayeli hisse senetlerini tavsiye ediyor.

Küresel piyasalar yeni haftada temkinli

 

Dolar uluslararası piyasalarda yeni zirveleri gördü

 

UBS'ten altın ve gümüş tahmini

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)