E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ
2021 yılındaki GameStop ve diğer spekülatif hisse senetler rallisinde adından sıklıkla söz ettiren sosyal medya fenomeni Roaring Kitty borsalara geri döndü. Ünlü sosyal medya fenomeninin dönüşü açığa satış sıkıştırması çılgınlığının da borsalara geri döneceğine dair perakende yatırımcı heyecanını tetikledi.
Fortune’un haberine göre, 13-17 Mayıs haftasında GameStop, AMC, BlackBerry ve diğer şirketlerin hisseleri yükseldi ve ardından düştü. Bu piyasa hareketlerinin önemli bir kısmı Roaring Kitty olarak bilinen Keith Gill tarafından körüklendi.
2021 ‘meme hisseleri’ çılgınlığının merkezinde yer alan borsa fenomeni, yıllar sonra ilk kez X'te (daha önce Twitter olarak biliniyordu) paylaşımda bulundu. Sosyal medya platformu Reddit’te ‘wallstreetbets’ başlığı altında toplanan perakende yatırımcılar da yeniden aktif hale geldi. Roaring Kitty'nin tweet'ini takip eden 48 saat içinde GameStop'taki işlem hacmi ortalamanın önemli ölçüde üzerine çıktı.
Financial Times’ın haberine göre meme hisseleri rallisine gerçekten inananlar bu sefer tüm hedge fonlarını mahvedecek, tüm küresel finans sistemini devirecek ve ralliye katılanları da zengin edecek efsanevi ‘asıl’ açığa satış sıkıştırmayı hedefliyor.
Ancak FT yazarı Bryce Elder’in derlediği verilere göre GameStop’taki bazı açığa satış pozisyonları değişse de mevcut ralli 2021’in tekrar yaşanması gibi bir etki oluşturmadı. Yine Financial Times’tan Robin Wigglesworth ABD hisse senetlerinde dikkate değer bir sıkıştırma yaşandığını ancak Aralık 2023 ve Nisan 2020 gibi diğer piyasa geri dönüşleriyle karşılaştırılamaz derecede zayıf ölçekte olduğunu belirtiyor.
Goldman Sachs verilerine göre hedge fonları tarafından en çok açığa satış yapılan hisselerden oluşan hisse sepeti son haftalarda %25 yükseldi. Yıl başından nisan ayına kadar %10 düşen hisse senetleri %7’lik kâra döndü. Ancak 2021 borsaları ile karşılaştırıldığında bu sadece küçük bir sarsıntı niteliğinde.
Ayrıca Goldman analizine göre Nvidia, Meta ve TSMC gibi yüksek performans gösteren hisse senetlerinde uzun vadeli pozisyonları olan hedge fonları yıl başından bu yana %8’lik yükseliş yakaladı. Goldman’ın hedge fonlarının popüler uzun vadeli pozisyonlarından oluşan “VIP” endeksi, S&P 500’ün eşit ağırlıklı versiyonundan ve en popüler açığa satış pozisyonlarından daha yüksek performans gösterdi.
Wigglesworth ayrıca tek bir hisse senedi üzerinden açığa satış yapmanın da işe yaramayan bir yöntem haline geldiğini vurguluyor. Zira piyasada çok az fırsat olmasından dolayı birçok hedge fonu tek tek hisse senetlerini açığa satışa almak yerine endeks seviyesinde açığa satış gerçekleştiriyor.
S&P 500 şirketlerinde medyan açığa satış pozisyonları son dönemde bir miktar toparlansa da tarihin en düşük seviyelerine yakın kalmayı sürdürüyor. Bu da ABD borsası için bir bütün olarak ihmal edilebilir bir düzeyde.
FT yazarı önümüzdeki haftalarda bir ihtimal açığa satış sıkıştırmaları tarafında biraz daha aksiyon görülebileceğini kabul ediyor. Ancak Wigglesworth’e göre 2021’in başlarında olduğu gibi bir cehennemi ateşleyecek büyüklükte bir kıvılcım bulunmuyor. FT yazarı tüm bu göstergelerin yine de spekülatif yatırımcıları durduramayacağını da sözlerine ekledi.
Fortune’un konuyla ilgili haberine göre spekülatif yatırımların borsalar üzerindeki etkisine rağmen bu tür yatırımlar, neyse ki, tüm perakende yatırımcıların yalnızca küçük bir grubunu temsil ediyor. Habere göre perakende yatırımcıların yalnızca %14’lük bir kesimi borsaların genel performansından daha yüksek performans göstermek için yatırım yaptıklarını belirtiyor.
Perakende yatırımcıların çoğunluğu emeklilik, gelecek nesillere destek, acil durum fonu, eğitim veya ev satın alma gibi önemli yatırımlar için tasarruf etme amacıyla motive oluyor. Örneğin, perakende yatırımcıların %48'i emekli olmak için yeterli para biriktirmek amacıyla ve %43'ü kendileri ve torunları için servet oluşturmak için yatırım yapıyor.
Perakende yatırımcıların bu hedeflere ulaşmak için doğru stratejiyi uygulaması gerekiyor. Sosyal medyadan gelen tavsiyeler ve finansal tüyolarsa yatırımları çok daha riskli hale getirebilir.
Bilanço sezonunun tartışmasız galibi Muhteşem Yedili
Wall Street’in kâbusu Gamestop yeniden ralli yapıyor
ABD borsalarında spekülatif hareketler yoğunlaşıyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (01:08)