E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
2023’ün başında küresel hisse senetlerindeki yükselişler yatırımcıları şaşkına çevirdi. Değer kazanan hisse senetlerinin önemli bir kısmı kârı olmayan yüksek riskli büyüme odaklı şirketlerindi. Söz konusu hisseler geçtiğimiz yıl piyasalarda görülen satış dalgasının en çok kaybettiren isimleriydi. Bu hisseler yılbaşı rallisinde ise cazip tahvil getirilerine ve yüksek faiz oranlarına rağmen direnç gösterebildi.
MarketWatch’un haberine göre bazı Wall Street analistleri bu yükselişlere ilişkin bir açıklama oluşturdu. Analistlere göre hisselerdeki yükselişin enflasyonla ve küresel ekonominin durumuyla çok az ilişkisi vardı.
Açıklama ise şöyle: ABD Merkez Bankası (FED), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) bankacılık sisteminin likidite havuzunu kurutmaya çalıştıklarını iddia ediyorlar. Ancak küresel perspektiften bakıldığında aslında likidite son aylarda yükseldi. Bu kısmen merkez bankacılarının kontrolü dışındaki faktörlerden kaynaklandı.
Varlık fiyatlarına trilyon dolarlık destek
Citigroup’un Küresel Piyasalar Stratejisti Matt King, geçtiğimiz ay müşterileriyle paylaştığı bir araştırma notunda, dünyanın en büyük merkez bankalarının yakın zamanda küresel finansal sisteme nasıl 1 trilyon dolar enjekte ettiğini ayrıntılarıyla anlattı.
King'in analizine göre, bu artışın büyük kısmı Çin Merkez Bankası'ndan geldi. Çin para politikasında küresel çaptaki sıkılaştırma eğilimini bozdu ve bunun yerine doğrudan likidite enjekte etmeyi seçti. Söz konusu hamle küresel piyasalara giren 1 trilyon doların büyük bir kısmını oluşturdu.
King açıklamasında, “Merkez bankaları bize para politikasını sıkılaştıracaklarını söyleseler bile, küresel düzeyde, son üç ayda 1 trilyon dolar değerinde likidite ekledikleri ortaya çıktı" dedi.
Stratejist ekonomik büyüme ve enflasyon gibi temel verilerin küresel piyasalardaki hareketliliği açıklamakta yetersiz kaldığı söyledi. King bu sebeple merkez bankalarının bilançolarını daha yakından incelediğini belirtiyor.
Küresel merkez bankalarının likidite varlıklarındaki gelgitlerle küresel hisse senetlerindeki hareketleri karşılaştıran stratejist bu iki değer arasında mükemmel bir uyum olduğunu gördü. King’in araştırmasına göre küresel hisse senetlerini barındıran MSCI Dünya Endeksi ile bankacılık sistemi likidite akışları arasında ciddi bir korelasyon var. FactSet’in verilerine göre endeksin eylül sonundan bu yana %12 yükseldiği görünüyor. Aynı dönemde küresel merkez banka likiditeleri ise daralmayı bırakıp bir kez daha genişlemeye başlıyor.
ABD banka rezervleri sabit seyirde
Citigroup stratejistine ve makro danışmanlık firması CrossBorder Capital’ın Genel Müdürü Michael Howell’a göre FED’in bu likidite artışına olan katkısı ise daha pasif bir biçimde oldu.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, FED bir yıldan fazla süredir faiz oranlarını yükselterek ve süresi dolan tahvillerden elde edilen gelirleri yeniden yatırmamayı tercih ederek tahvil varlıklarını azaltıyor ve ABD finansal sistemindeki likiditeyi ‘sıkılaştırma’ planını destekliyor.
FED’in tahvil varlıklarının büyüklüğü geçen yılın bahar aylarından bu yana yaklaşık 500 milyar dolar azaldı. St. Louis FED’in verilerine göre ise FED bilançosunun bir diğer önemli bileşeni olan ABD bankacılık sistemi rezervleri düz bir çizgide ilerlemeyi sürdürüyor.
FED tarafından yayınlanan en son haftalık güncellemeye göre, ABD Merkez bankası şubelerindeki rezerv bakiyeleri 22 Şubat itibariyle 3,01 trilyon dolar seviyesinde bulunuyordu. Bu, eylül ayı sonundaki 2,9 trilyon dolardan mütevazı bir artışı ifade ediyor.
Howell, "FED’in bilançosunu düşürdüğü iddia ediliyor, ancak banka rezervleri düşmüyor" dedi.
Borsa uzmanı, ABD bankalarının finansal sisteme girmesi için mevcut para miktarının daralmak yerine genişlediğini söyledi. Howell’a göre bu durum hisse senedi fiyatlarının yükselmesine de yardımcı olabilir.
Hisse senetleri kaynama noktasından döndü
ABD hisse senetlerinde Nasdaq Bileşik Endeksi önderliğindeki ralli son haftalarda zirve noktasına yaklaştığına dair işaretler verdi. Endeks ocak ayı başından bu yana %10’un üzerinde yükselerek son yirmi yılın en iyi yıl başlangıcını gerçekleştirdi.
Ancak son haftalarda hisse senetlerinin yükselmeye devam etmemesi likidite gelgitinin bir kez daha azaldığının bir işareti olabilir. Likit varlıkların bir kez daha piyasanın imdadına yetişip yetişmeyeceği ise henüz belli değil.
Bununla birlikte söz konusu gelişmelerin hisse senedi fiyatlarında zarar oluşturacağını öngörmek de mümkün. Howell ve ekibine göre, bankacılık sistemindeki rezervlerin daha da azalması konusundaki isteksizliği telafi etmek amacıyla FED’in faiz oranlarını daha agresif bir şekilde artırması gerekebilir.
ABD hisse senetleri birkaç hafta boyunca direnmesine karşın, son günlerde yüksek tahvil getirilerinin etkilerini hissediyor gibi görünüyor. Amerikan borsalarının üç büyük endeksi de şubat ayında zemin kaybetti. Perşembe günü, 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri %4'ün üzerine çıktı. Hisse senetleri ise karışık seyirle kapandı.
Buffett’ın firması neden nakit biriktiriyor?
Cramer uyardı: FED’in faiz artışları bitmeyecek
Ham petrolde yatay seyir sürüyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (12:59)