E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
TÜRKİYE, 2023 yılında dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasına girmeyi hedeflerken, sadece ekonomide değil sosyal devlet olgusunda da dünyanın önde gelen ülkelerinden olacak. Bu hedeflerden sağlık alanında da önemli gelişmeler yaşanacak. 2003 yılından bu yana yapılan reformlarla Türkiye’ye sağlıkta sınıf atlatan Sağlık Bakanlığı, 2023 vizyonuyla çok daha ileri hizmetlere hazırlanıyor. Halk sağlığına yönelik önemli adımların yer aldığı rapora göre, özel ihtiyaç halinde doktor hastanın ayağına gidecek, doktor ve sağlık personeli sayısı en az iki katına çıkarılacak, hastane odaları otel konforuna kavuşturulacak, aile hekimi sayısı arttırılarak aile hekimi başına düşen hasta sayısı 2 bine kadar düşürülecek, sigarayla etkin mücadele edilecek, 2012’de kan arama derdi sona erecek, sağlık hizmetlerinde çalışan sözleşmeli personel tek çatı altında toplanarak personelin durumlarında iyileştirme yapılacak.
Personel sayısı katlanacak
Sağlık Bakanlığı hazırladığı raporda, Cumhuriyet’in yüzüncü yaşına denk gelen 2023 yılına kadar sağlıkta yapılması hedeflenen projeleri anlattı. Sağlıkta yapılacak projelerin bazılarının 2023 yılına bile kalmadan 2015’te tamamlanması planlanıyor. Raporda özellikle göze çarpan reformların başında doktor kontenjanını artırarak, kişi ve toplum sağlığının en üst düzeyde korunduğu, sağlık sorunlarına en hızlı ve en etkili çözümün sunulacağı bir sağlık alanı oluşturmayı hedefledi. Bakanlık, bugün 120 bin olan doktor sayısını 2023 yılına kadar 200 bine, yani yaklaşık 2 katına çıkarmayı hedefliyor. Şu anda 163 bin olan ebe-hemşire sayısı da 2023 yılında 400 bine çıkarılacak. Halen 650 bin seviyesinde olan sağlık çalışanı sayısı 2023’te 2 katına çıkararak 1 milyon 100 bine ulaştırılacak. Böylece vatandaşlar hak ettiği kalitede sağlık hizmetini alabilecek.
BAZI PROJELER 2015’TE BİTECEK
DOKTOR AYAĞINIZA GELİYOR
SAĞLIK, sosyal ya da ekonomik şartları nedeniyle özel ihtiyacı olan kişilerin, özellikle özürlülerin ihtiyaç duydukları sağlık hizmetine daha kolay ulaşmasını sağlayarak, bakıma muhtaç bu hastaların hastane dışında yapılması mümkün olan tıbbi bakım ve rehabilitasyonlarının, hastanın kendi evi veya aile ortamında yapılması öngörülüyor. 2010 yılında uygulamaya başlanan ‘Evde Sağlık Bakım Hizmeti’ ile 10 bin hastaya ulaşılırken, bu hizmetin 2011 yılında 70 bin, 2015 yılında ise ihtiyaç duyan herkese ulaştırılması hedefleniyor.
FAZLA NÜFUSA DAHA FAZLA AİLE HEKİMİ
SAĞLIK Bakanlığı, 2010 yılında tüm Türkiye’de faaliyete soktuğu Aile Hekimliği uygulamasını da aile hekimi istihdamı sağlayarak daha az bir nüfusa daha fazla doktor düşmesiyle tamamlayacak. Bugün 3 bin 600 nüfusa bir aile hekimi düşerken, 2023 yılında tamamı uzman hekimlerden oluşan ve ortalama 2 bin nüfusa bir aile hekiminin düştüğü bir uygulamaya geçilecek.
SİGARA İÇMEYEN TOPLUM OLACAĞIZ
TÜTÜN, alkol, uyuşturucu ve diğer madde kullanımlarını azaltmak için bunlara sebep olan risk faktörleri ile mücadeleye devam edilecek. Halen 15 yaş üstündeki her yüz kişiden 27’si sigara içerken, 2023 yılında bu oranın yüzde 15’in altına düşürülmesi planlanıyor.
2012’DE KAN ARAMA DERDİ BİTECEK
SAĞLIK Bakanlığı önümüzdeki günlerde bir çalışma başlatarak vatandaşın kan arama derdine de bir son vermeyi planlıyor. Konuyla ilgili olarak Sağlık Bakanlığı Kızılay ile birlikte bir uygulama geliştirdi. Uygulamanın hayata geçirilmesiyle kan ve kan ürünleri temini yüzde 60’tan yüzde 100’e çıkacak ve 2012 yılı sonuna kadar Türkiye’de kan arama problemi kalmayacak.
HASTA ODALARINA OTEL KONFORU
2002 yılında hastanelerdeki nitelikli yatak oranı yüzde 9 iken bakanlık bugün nitelikli yatak oranlarını yüzde 30 seviyesine çıkardı. 2015 yılına kadar bütün sağlık kurumlarındaki hasta odalarının en fazla iki yataklı, içinde banyosu ve tuvaleti olan odalara dönüştürülmesi hedefleniyor.
OECD’NİN 30 YILDA YAPTIĞI, 8 YILDA YAPILDI
TÜRKİYE’DE hamileliğe bağlı oluşan anne ölümlerini azaltarak OECD ülkelerinin 30 yılda geldikleri noktaya 8 yılda gelinerek büyük bir başarı elde edildi. Türkiye’de 2003 yılında anne ölüm oranları yüz binde 61 iken bu oran bugün yüz binde 16.4’e geriledi. Hedef ise 2023’te bu oranı yüz binde 6’nın altına düşürmek.
SÖZLEŞMELİ ÇALIŞANLARA TEK ÇATI
ÇALIŞANLARA yönelik reformlar da gündemde. 4A, 4B ve 4924 gibi sözleşmeli çalışan sağlık elemanları tek çatı altında birleştirecek. Bu çalışanlar kendi şartlarına özel yer değiştirme hakkına sahip olabilecek.
AMBULANSLAR GENÇLEŞİYOR
ACİL sağlık hizmetlerinde mevcut 2 bin 500 ambulans aracı filosuna 2015 yılına kadar 800 adet tam donanımlı ‘112 Ambulans’ araç daha eklenecek. Bunun yanı sıra Sağlık Bakanlığı 3 yaş üstü ambulansları sistemden çıkararak toplam 2 bin 750 ambulanslık filoyla hizmet vermeyi hedefliyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:12)