E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Teknoloji olmak üzere birçok sektör, 2022 yılında piyasalarda yaşanan çöküşten fazlasıyla etkilendi. Yaşanan toplu işten çıkarmalarla oldukça göz önünde olan teknoloji sektörü yılı büyük kayıplarla kapatmaya yakın olsa da asıl büyük kayıp başka bir sektörde gerçekleşti.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ihtiyari harcamalar sektörü, 2022 yılının en çok kaybettiren sektörü olarak öne çıktı. Zorunlu olmayan harcamaları işaret eden sektörde kayıplar endeks ortalamalarının epey altında seyretti.
11 sektör arasında en kötü performans
ETF Central’da yayınlanan analize göre, ihtiyari harcamalar sektörü, 2022 yılında S&P 500 Endeksi’nde en çok kaybettiren sektör oldu. S&P 500 Endeksi içindeki ihtiyari harcamalar sektörü hisse senetleri bu yıl büyük darbe aldı ve yatırımcılarını üzdü.
Zorunlu olmayan mal/hizmet sağlayıcılarının bir bileşimi olan ‘İhtiyari harcamalar sektörü’, S&P 500'deki 11 sektör arasında yıllık bazda en kötü performansı gösterdi. Yine de, kısa vadeli görünümün belli belirsizlikler yaratması, borsanın aşırı tepki vermiş olma ihtimali, yatırımcıların uzun vadeli görünümü yeterince ödüllendirmemiş olması gibi nedenlerle olması gerekenden daha kötü bir performans göstermesi olası olan bu sektöre daha yakından bakmak faydalı olabilir.
S&P 500 performansı
ABD borsası ve genel ABD ekonomisinin gücü noktasında yaygın olarak kullanılan S&P 500 Endeksi, ABD merkezli en büyük ve en başarılı 500 kamu şirketini kapsıyor. Bu şirketler, Küresel Endüstri Sınıflandırma Standardı (Global Industry Classification System - GICS) tarafından tanımlanan 11 sektöre yayılıyor ve şimdiye kadar 2022 yılında bu sektörlerden biri hariç tümü kırmızı renkte yani değer kaybetmiş gözüküyor.
Yılbaşından bu yana, jeopolitik endişeler, yüksek ve yaygın enflasyon ve artan faiz oranları, ABD borsası üzerinde baskı oluşturdu ve oluşturmaya da devam ediyor. Aslında, bugün borsadaki tek parlak nokta, ‘enerji sektörü’ gibi görünüyor ve geri kalan sektörlerin tümü negatif getirilere maruz kalıyor. Ancak bu sektörlerin hiçbiri, yatırımcılarını ‘ihtiyari harcamalar sektörü’ kadar üzmüş değil. Sektör bazlı performanslar yıllık bazda karşılaştırıldığında, bu durum daha net ortaya çıkıyor.
S&P 500 Endeksi – Yüzde 15 kayıp
İhtiyarı harcamalar sektörü – Yüzde 29 kayıp
Emlak sektörü – Yüzde 25 kayıp
Teknoloji sektörü – Yüzde 23 kayıp
İletişim sektörü – Yüzde 17 kayıp
Üretim malzemeleri sektörü – Yüzde 9 kayıp
Finans sektörü – Yüzde 9 kayıp
Sanayi sektörü – Yüzde 5 kayıp
Sağlık hizmetleri sektörü – Yüzde 2 kayıp
Kamu hizmetleri sektörü – Yüzde 2 kayıp
Temel tüketici ürünleri sektörü – Yüzde 1 kayıp
Enerji sektörü – Yüzde 63 kazanç
İhtiyari harcamalar sektörü bileşenleri
Bugün toplumlar gıda, sağlık ve kamu hizmetleri gibi birkaç temel harcama bileşenine sahip bulunuyor. Ve şaşırtıcı olmayan bir şekilde, bu ‘temel tüketici ürünleri’ bu yıl yaşanan çöküşlerden daha az etkileniyor çünkü enflasyon ve faiz oranları yükselmesine rağmen insanlar hala yiyecek, tıbbi harcamalar ve elektrik/ısınma harcamaları yapmak zorunda kalıyor.
Bu nedenle, yaşanan çöküşten daha geniş çapta etkilenen sektörler, harcamaların zorunlu olmadığı veya ‘isteğe bağlı’ olduğu sektörlerde yaşanıyor. Enflasyon yükseldikçe, temel mal/hizmet fiyatları daha pahalı hale geliyor. Bu durum özellikle gıda ve benzin için geçerli oluyor. Bu denklemin doğal bir sonucu olarak da, isteğe bağlı harcamalar için insanların elinde daha az para kalıyor.
Ayrıca, yükselen faiz oranları ve yüksek borç seviyeleri ile tüketiciler, kredilerini ve ipoteklerini ödemek için daha fazla ödeme yapmak durumunda kalıyor. Bu da daha az isteğe bağlı harcamaya yol açıyor. Bu, en azından teoride, isteğe bağlı mal/hizmet sağlayıcıları için önemli ölçüde daha az talep anlamına geliyor. ‘İsteğe bağlı’ ya da ‘ihtiyari’ harcamalar olarak adlandırılan bu geniş sektörün birkaç geniş alt kategorisi bulunuyor. Bunlar aşağıdaki gibi sıralanıyor.
Giyim/tekstil ürünleri
Otomobiller
Lüks mallar
Restoranlar
Konaklama
Kumarhaneler ve şans oyunları
E-ticaret
Yatırım için mantıklı mı?
S&P 500 içinde bulunan ihtiyari harcamalar sektörüne bağlı olan şirketler, ABD tarihi boyunca dayanıklı olan güçlü markalara sahip bulunuyor. Bu markalar arasında Nike, McDonalds, Amazon ve Starbucks gibi şirketler en bilinen markalar olarak öne çıkıyor.
Sektörün bu denli kötü performans göstermesinde ABD iş gücü piyasasının gücünün önemli etkisi bulunuyor. Son açıklanan istihdam raporu, tam gelişmiş bir durgunluğun özelliği olmayan yüzde 3,7'lik son derece düşük işsizlik oranlarını işaret ediyor. Tüketiciler gelirlerini korudukları sürece muhtemelen harcamaya devam edecekler ki bu da tüketicinin ihtiyari taleplerinin artacağı anlamına geliyor.
Tüm bu olumsuz verilere rağmen, uzun vadeye odaklanmış bir yatırımcı için, ihtiyari harcamalar sektöründeki mevcut geri çekilme, kısa vadeli oynaklık göz ardı edilebilirse, potansiyel bir satın alma fırsatını da içinde barındırıyor olabilir.
Defter değeri 2'nin altında olan FAVÖK değeri güçlü borsa şirketleri
Borsada hacmin yüzde 29'u beş hissede
Borsada yatay başlangıç bekleniyor
O sektör gündemde hisseleri ilgi odağında
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
spor kagitlari olur ama 2023 basindan sonra ucar giderler lig maratonu guzel gececek
VALLA BU EFLASYONA BAKARSANIZ DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ BU SENE BERBAT BİR DURUM DA
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (07:02)