E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Borsa yatırımları birikimleri büyütmenin en iyi yollarından bir tanesi. Uzmanlar güvenli ve riskli menkul kıymetlerin bir arada bulundurulduğu, çeşitlendirilmiş bir yatırım portföyünü öneriyor. Uzun vadede böyle bir portföy büyüme sağlarken, piyasalardaki volatiliteye karşı da korumayı beraberinde getirebilir. Ancak Forbes’un haberine göre 2022 yılı şimdiden farklı bir yıl olacağını kanıtladı. Enflasyon yükselişte ve tahvil getirilerinde de artış dikkat çekiyor. ABD Merkez Banaksı (FED) ise bu yıl artan enflasyonu kontrol altına almak için üç faiz artışı planlıyor. Bu nedenle, içinde bulunduğumuz dönemde hangi alanlara yatırım yapılacağı, seçimi zor bir konu. İşte 2022’de en iyi getirileri sağlayacak 7 yatırım alanı.
1. Yüksek getirili birikim hesapları
Yüksek getirili birikim hesapları, likiditeyi korusa da düşük getiri sağlar. Bu hesap türleri nadiren enflasyonla başa baş getiriler sağlasa da, kolay erişim için paranızı bulundurabileceğiniz en iyi alanlardan bir tanesini oluşturur. Özellikle de acil durum fonlarınız için iyi bir seçenek. Aynı zamanda neredeyse sıfır risk taşıyor. Ne yazık ki birikim hesapları geçtiğimiz yıl ABD’de görülen %7’lik enflasyonu telafi etmiyor. Ancak faiz artışlarıyla birlikte bir miktar toparlanma görülebilir.
2. Mevduat sertifikaları
Birikimlerinize hızlıca ulaşma gibi bir hedefiniz yoksa ve bir miktar daha yüksek getiri sağlamak istiyorsanız mevduat sertifikaları bu beklentileri karşılayabilir. Bu hesaplar bankalar tarafından, birçok birikim hesabından çok daha yüksek faiz oranıyla sağlanır. Aynı zamanda enflasyonun yaratacağı hasarlara karşı koruma sağlarken, düşük risk gibi faydalar da sunar. Genellikle mevduat sertifikaları kısa ve orta vadeli yatırımlar olarak değerlendirilir. Paranızı koyduğunuzda, vade bitiş tarihine kadar paranızı çekemezsiniz. Vade süreleri ise altı ay ile beş yıl arasında değişir. Bu şekilde gelecekte bu parayı kullanmak isterseniz, erişiminiz kısıtlı olacaktır.
3. Endeks fonları
Endeks fonları, çeşitli endeksleri takip eden yatırım araçlarıdır. Örneğin S&P 500’ü ya da Nasdaq endeksini takip eden bir fon satın alabilirsiniz. Bazı endeks fonları spesifik sektörlere odaklanır ve bu şekilde ilgi alanlarınızda daha fazla yatırım yapabilme imkanı tanır.
Endeks fonlarının faydaları arasında yüksek çeşitlilik sağlaması, düşük maliyet oranları ve bireysel yatırımcılar için erişim kolaylığı bulunuyor. Birçok sigorta ve emeklilik hesabı düşük maliyetlerle endeks fonlarına erişim hakkı tanıyor. Bu hesaplar geleneksel birikim hesaplarından çok daha yüksek volatiliteli olsa da, genellikle borsa yatırımları için en güvenli yollardan biri olarak görülüyor. Aynı zamanda enflasyona karşı önemli ölçüde koruma sağlıyor.
4. Diğer borsa yatırım fonları (ETF)
ETF’ler çeşitli menkul kıymetlere yatırım yapmaları açısından endeks fonlarıyla benzerlik taşıyor. Bu fonlar yatırımlarını, tıpkı bireysel hisseler gibi borsalarda işlem gören paketlenmiş bir hisse haline getiriyor. Birçok ETF belirli endeksleri, sektörleri ya da emtiaları takip edebiliyor. Bu şekilde de yatırımcılara portföylerinde özel bir alan oluşturma imkanı tanıyor. ETF’ler de tıpkı endeks fonları gibi düşük maliyet ve kolay portföy çeşitlendirmesi gibi faydalar sağlıyor. Buna ek olara birçok ETF vergi konusunda da avantajları beraberinde getiriyor. Birçok emeklilik ve sigorta fonu ETF işlemlerine izin veriyor ve bunları yatırımcılar için kolay erişilebilir hale getiriyor.
5. Temettü ödeyen hisseler
Temettüler bir şirketin hissedarlarına yapılan küçük miktardaki nakit ödemeleridir. Temettü ödeyen hisseler 2022 yılında birikimleri büyütmek ve enflasyonun etkilerini minimuma indirmek açısından, öne çıkan yatırım araçları arasında yer alıyor. Bir yatırımcı olarak temettü hisseleri, kısa vadede nakit elde etmenize imkan tanırken, hisse fiyatındaki uzun vadeli yükselişler de getiri sağlıyor. Yatırımcılar temettü ödemelerini yeniden hisse alımı veya farklı bir alanda yatırım için de kullanarak birikimlerini büyütebilir.
Ancak temettü ödeyen hisselerin de beraberinde getirdiği bazı riskler var. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre bu hisseler genellikle büyüme ya da temettü ödemeyen hisseler karşısında daha güvenli görülse de temettü ödeyen her şirket, değerli bir yatırım olmayabilir. Bu nedenle düzenli temettü ödediği ve temettülerinde düzenli olarak artışa gittiği bilinen şirketlerin hisselerine yatırım yapılması gerekiyor.
6. Alternatif yatırımlar
Yatırım alanında risk ve ödül arasında genellikle ters orantı vardır. Bir yatırım ne kadar riskliyse, getirisi de o kadar yüksek olur. Genellikle de bu riskler görmezden gelinemeyecek ölçüde olabilir ve piyasalardaki tek bir dalgalanmada tüm yatırımlarınızı kaybedebilirsiniz. Ancak volatilitesi yüksek bir piyasada getiri elde etmek isteyenler için emtialar ve kripto paralar gibi alternatif yatırımlar çekici olabilir. Buna rağmen, bu kategorideki yatırımların, riskleri doğru yönetebilmek adına düşük tutulması gerekir.
Emtia yatırımları arasında et ve tahıl gibi tarım ürünleri, değerli metaller, petrol ve doğalgaz ile kereste ve demir gibi hammaddeler bulunuyor. Bir emtianın fiyatı genellikle arz ve talep faktörlerine göre belirleniyor. Bunun sonucunda tedarik zincirlerinde sorun yaşandığı dönemlerde daha karlı yatırımlara dönüşüyor. Ancak emtia yatırımları oldukça riskli ve jeopolitik dengelerdeki küçük bir değişim, doğal afet ve kuraklık dönemlerinde bu yatırımlar önemli ölçüde etki altında kalıyor. Bu nedenle riskleri düşürmek için yatırımlar emtialara odaklanan ETF’lere yatırım yapmayı düşünebilir.
7. Kripto para yatırımları
Bazı yatırımcıların yüksek getiri elde etmesini sağlayan bir başka yatırım alanı da kripto paralar, özellikle de Bitcoin. Geçtiğimiz birkaç yılda bazı yatırımcılar bu yeni alana akın ederek, fiyatlarda yükselişi sağladı. Buna rağmen, yatırımların artmasıyla alanda spekülasyon da yükseldi. Bunun sonucunda bazı kripto paralar rekor üzerine rekor kırdı ve bazı şanslı yatırımcılar milyoner oldu. Ancak bu sıçramalar kripto para alanında uzun sürmüyor. Örneğin Bitcoin 2021 yılında sert düşüşlerin ardından 50 bin dolara yükseldi. Bazı kripto paralar ise Bitcoin ve Ethereum gibi devlerin başarısını yakalayamadı. Diğer varlıkların aksine kripto paralar herhangi bir kurumun güvencesi altında değil. Aynı zamanda yatırımcılar kimliği belirsiz hacker’ların saldırılarında tüm birikimlerini de kaybedebiliyor. Kripto para yatırımı yapmak isteyenlerin, doğru kripto parayı seçebilmesi ve kaybetmeyi göze alabileceği miktarda yatırım yapması önem taşıyor.
Küresel risk iştahında toparlanma çabası sürüyor
Enflasyon verisinin beklentiyi aşması agresif faiz artışlarına işaret edebilir
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (17:16)