E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa2022'de şirketler halka arzlardan 19.3 milyar TL kazandı---

2022'de şirketler halka arzlardan 19.3 milyar TL kazandı

2022'de şirketler halka arzlardan 19.3 milyar TL kazandı
15 Ocak 2023 - 09:47 borsaningundemi.com

2022 yılı Borsa İstanbul’da yaşanan rallinin ardından borsa yatırımcılarının yüzünü güldürürken, şirketler gerçekleşen halka arzlardan toplamda 19.3 milyar TL kazandı.

Borsa İstanbul’da 2022 yatırımcılar için rekorlar yılı olarak geride kalırken 40 şirket borsaya “merhaba” dedi.  Bu şirketlerin kasasına ise toplamda 19 milyar 272 milyon TL para girdi. 

Yaklaşık 3,5 milyar TL’lik arz büyüklüğü ile “Ahlatcı Doğalgaz Dağıtım” ilk sırada yer aldı. “Kocaer Çelik”, 1 milyar 542 milyar TL ile ikinci sırada bulundu. Bu iki şirket, milyar TL üzerinde gerçekleşen halka arz olarak kayıtlara geçti. Kimteks Poliüretan, Investco Holding ve Yayla Agro Gıda şirketleri de, milyar barajının hemen altında halka arz büyüklüğü ile ilk 5’te yer aldı. Halka arz olan şirketler arasında imalat, enerji ve teknoloji sektörleri öne çıktı.

“Halka arzlarla ülke kazanıyor”

Halka arzların artan ivme ile 2023’te de devam etmesini beklediklerini ifade eden ALB Yatırım Menkul Değerler Genel Müdürü İbrahim Çetin, “Borsaya açılmayı tercih eden şirketler, kredi kullanma gibi maliyetli süreçler içeren yöntemlere göre çok daha kolay bir nakit kaynağa kavuşmaktadır. Bu finansal kaynak; diğer borçlanma yöntemlerinden farklı olarak anapara ve faiz gibi geri ödeme yükümlülüğü olmayan bir kaynaktır. Dolayısıyla şirketlerin nakit akışı da zorlanmaz. Ve bu gelirle yatırımlar finanse edilerek; üretim, istidam ve ihracata da ciddi ivme sağlanmaktadır. Ülke olarak bu süreçten kazançlı çıkıyoruz. Bu anlamda reel sektör şirketlerimize, gerekli şartları sağlamaları halinde her zaman halka arz olmalarını öneriyoruz.” dedi.

“Şirketler kurumsallaşıyor”

Borsa İstanbul’un profesyonel, organize ve şeffaf bir piyasa olduğunu da söyleyen Çetin, “Şirketlerin borsada bir fiyatı, değeri oluşuyor. Bu değer, bütün çevreler için bir referans, ölçü ve gerçekliği ifade ediyor. Yine bu şirketler, SPK referansıyla gerekli bilgilerini kamuya duyuruyorlar. Düzenli ve zamanında raporlamalar yapıyorlar. Böylece tüketicilerin, yatırımcıların, iş ortaklarının güvenini, ilgisini kazanıyorlar. Ürün ve hizmetleri yaygın olarak tanınıyor. Bütün bunlar hem kurumsallaşmayı sağlıyor hem de yaygın bir reklam değerini ifade ediyor. Ve şirketin güçlenmesi, sürekliliği, genel kabul görmüş bilimsel kurallarla yönetileceği konusunda da çok önemli bir taahhüt oluyor.” diye konuştu.

2022 yılında halka arz olan şirketler

EYG GYO, Tera Yatırım, Ahlatcı Doğal Gaz, Birikim Varlık, Platform Turizm, Özsu Balık, Sanica Isı, Alfa Solar, Hidropar, Aztek Teknoloji, Barem Ambalaj, Obase Bilgisayar, Koroplast, Kiler Holding, Rubenis Tekstil, Kocaer Çelik, Makim Makina, Pardus Girişim, Europen Endüstri, Şeker GYO, Sun Tekstil, Yayla Agro, İmaş Makina, KİMPUR, BMS TEL, Suwen, Consus Enerji, LDR Turizm, Smart Güneş, Ensari Deri, Gür-Sel Turizm, Gezinomi, Koleksiyon Mobilya, Hitit Bilgisayar, InvestCo Holding, DAP Gayrimenkul, Hun Yenilenebilir, Panelsan, Oncosem ve SDT oldu.

Not: “SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri” ve “Oncosem Onkolojik Sistemler”de talep toplama 2022 sonunda, borsada işlem görme ise 2023’ün ilk haftasında gerçekleşti.

2023 borsa beklentileri

Son dönemde gerçekleşen halka arzlara yatırımcı ilgisinin çok yüksek olduğunu ve onlarca kat taleple karşılaşıldığını belirten Çetin, bu rüzgârın, şirketler tarafından iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Çetin, 2023 yılında borsanın seyri ile ilgili olarak da şu değerlendirmede bulundu: "Türk yatırımcısı borsayı bir yatırım aracı olarak keşfetti. Son 1 yılda 1,5 milyona yakın yeni yatırımcı, bunun göstergesi. Bu yıl da borsa için pozitif olmakla birlikte zaman zaman yaşanabilecek kâr realizasyonlarında panik yapılmaması, bunların bir fırsat olarak değerlendirilmesi ve daha orta-uzun vadeye odaklanılması gerektiğini düşünüyoruz. 2023’ün önemli gündem maddesi, şüphesiz genel seçim. Ancak borsanın kendi dinamiğini yakaladığını ve hem şirketler hem de bireysel yatırımcılar için önemli bir alternatif olarak önde kalmaya devam edeceğini düşünüyoruz." (Ekonomim)

Üç yılda 42,5 milyar liralık halka arz

Söke Un’dan tarihi halka arz rekoru

Borsada 2022 yılında 41 şirket halka arz edildi

Halka arz piyasası kriz yaşıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Latif16 Ocak 2023 08:40

    Halkın parasını gene cukkalamışlar

  • Mucise Reis : )15 Ocak 2023 22:25

    Asıl zenginleşmeyi...  bazı x ler kazandı... nasıl mı ? halka arzlarda deliler gibi para ile katılım yapan ve teplerden satıp çıkan aracı kurumlar... bazı yabancı TL paralılar vb. köşe oldu desek yalan olmaz... spk ya güveniyoruz, başka kime güvenebiliriz?

  • Vatandaş15 Ocak 2023 21:29

    Bu arzlara katılanlar bu kadar aptal mı gerçekten, yoksa batık yandaş şirketleri kurtarma operasyonlarının başka bir şeklimi? Yaşamanın maliyeti artmaya devam edecek anlaşılan.

  • Cetin borsaci15 Ocak 2023 12:54

    Borsada 2 yilda sirket sayisi %27 artarak 535 sirkete cikti borsaya 1.800.000 yatirimci geldi borsaya ortalama 15 milyar dolar burdan para girdi ancak bu para halka arzlara yani patron satislarina gitti .halka arzlara boyle devam e edersek yatirimcilara cok zarar veririlir .lutfen halka arzlara ara verin ve degerlemeyi gozden gecirin asiri pahali fiattan halka arzlar gerceklesiyor.

  • ASIM15 Ocak 2023 12:11

    umarım bunlarıda bize geydirmezler.zaman gösterecek.

  • mali15 Ocak 2023 10:56

    Şirketler 20 milyar kazandı, yeni ortaklar ne kazandı göreceğiz.