E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Merkeziyetsizleştirilmiş finans (DeFi) alanı giderek olgunlaşırken, daha fazla kullanıcı da ekosistemde yer almaya başladı. DeFi uygulamalarının kullanıcı sayılarında ve uygulamaların benimsenmesinde geçtiğimiz bir yılda çarpıcı bir yükseliş görüldü. Bu trend 2022 yılında da devam edecek ve alandaki projelerin değeri yükselecek. İşte 2021’in en büyük 5 DeFi coin’i.
5. PancakeSwap (CAKE) – 3.9 milyar dolar
Yatırımcıların favori DeFi coin’lerinden bir tanesi de PancakeSwap. Kripto para şimdi Binance Smart Chain üzerindeki bir numaralı merkeziyetsizleştirilmiş borsa.
PancakeSwap Ethereum blockchain’i üzerinde yer alan Uniswap’ın en büyük rakibi. CAKE Binance blockchain’i üzerinde yer aldığı için Uniswap’a kıyasla temel avantajlarından bir tanesi işlem ücretlerinin oldukça düşük olması. Bir DeFi platformu olarak PancakeSwap kullanıcılarının sisteme para yatırarak faiz benzeri getiri elde etmesine de imkan tanıyor (yield farming). Kullanıcılar PancakeSwap’a likidite sağlayarak token kazanabiliyor.
Bunlar da daha sonra istedikleri kripto paraya çevrilebiliyor. PancakeSwap 2022 yılı için büyük bir potansiyele sahip. Kripto paralar giderek daha yaygın hale gelirken bu tür platformların da kullanıcı sayısı ve işlem hacmi artacak.
4. Fantom (FTM) – 5.51 milyar dolar
Fantom akıllı kontrat platformu Directed Acyclic Graph (DAG) kullanarak oluşturulmuş ilk DeFi projesi. The VRSoldier’ın haberine göre platform kullanıcılarına, sentetik varlıklarda alım, satım, borç verme ya da kredi alma gibi imkanlar tanıyor. Fantom kullanıcıları var olan kripto paralarıyla, para kazanabiliyor. Yöntemler arasında kripto paraları teminat olarak kullanma, kredi verme ya da kredi alma da bulunuyor.
Kullanıcılar hiçbir aşamada fonlarının kontrolünü kaybetmiyor ve bu şekilde de yeni bir merkeziyetsizleştirilmiş yatırım yöntemi ortaya çıkıyor. DeFi alanı büyümeye devam ettiği için Fantom alanda bulunan en güçlü projelerden bir tanesi. Piyasa değeri açısından en büyük altıncı DeFi projesi olan Fantom, 2022’de büyük bir sıçramaya hazır görünüyor.
3. Uniswap (UNI) – 13.5 milyar dolar
Ethereum blockchain’i üzerinde yer alan Uniswap piyasada bulunan en popüler DeFi platformu. Kullanıcılar Uniswap üzerinde likidite sağlayıcı olarak para kazanabiliyorlar. Süreç oldukça basit ve yatırımcıların ‘yield farming’ ile ödül kazanmasına imkan tanıyor. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre PancakeSwap ile benzerlik taşıyan Uniswap’ın farklılaştığı nokta ise Uniswap’ın çeşitli token’ları sunuyor olması. Uniswap’ın yükselen değerinin nedeni ise bu çeşitlilik. Platformun günlük işlem hacmi ise 255 milyon dolar.
2. TERRA (LUNA) – 18.4 milyar dolar
Piyasa değeri açısından en büyük ikinci DeFi projesi olan TERRA, DeFi’nin krallarından biri. Birden fazla stablecoin’e sahip olan blockchain protokolü, DeFi teknolojisini kitlelerle buluşturuyor. TERRA resmi para birimlerinin fiyatını takip eden bir dizi stablecoin piyasaya sürüyor. Fiyattaki volatilite ise LUNA isimli token tarafından düşürülüyor. LUNA ise TERRA’nın yönetim token’ı olarak görev yapıyor. Bu mekanizma kullanıcıların LUNA fiyatına yönelik spekülasyon yapmasına imkan tanırken, ‘yield farming’ ile getiri sağlanabiliyor.
1. Avalanche (AVAX) – 21.3 milyar dolar
Tüm DeFi platformlarının kralı Avalance, sektörde bulunan en hızlı akıllı kontrat platformu olma özelliğini taşıyor. Buna ek olarak AVAX protokolünü güvence altına alan en yüksek doğrulayıcı sayısına sahip. Avalanche sahiplerinin network’ün güvenliğini sağlamak ve ödül kazanmak için token’larını sistemde kullanmaları teşvik ediliyor. Piyasadaki en büyük DeFi projesi olan Avalanche, 2022 için de, uzun vadede de iyi bir seçim olabilir.
2017'den beri satmayan Bitcoin yatırımcıları
Ethereum yatırımı için doğru zaman mı?
ABD Kongresi'ne kripto patlamasına yanıt ver çağrısı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:51)