E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Borsa İstanbul’da ekim ayında başlayan yukarı hareket devam ediyor. Geçen yıl TL bazında yüzde 24 yükselen BİST 100 Endeksi, geride bıraktığımız hafta 2.100 puanı test etti. Böylece yılbaşına göre Borsa İstanbul’da ortalama artış yüzde 12’ye ulaştı.
ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’in Senato Bankacılık Komitesi’nde verdiği mesajlar ve ABD’de açıklanan enflasyon rakamları genel olarak gündemin öne çıkan başlıkları oldu. Başkan Powell, enflasyon ile mücadelede Fed’in faiz artırmak ve bunu uzun süre yapmak zorunda kalması durumunda adım atmaktan çekinmeyeceklerini söyledi.
Her ne kadar Powell, piyasaların bilmediği ya da beklemediği bir şey söylemese de risk iştahı Powell’ın mesajları sonrasında biraz daha yükseldi. Küresel borsalar ABD borsalarının öncülüğünde 5 günlük düşüş sürecine ara verdi.
Avrupa borsaları Fed'den gelen açıklamalarla düştü
Powell, faiz artırımlarına hangi ay başlayacaklarıyla ilgili bir işaret vermezken bilançoyu küçültmeye bu yıl başlayacaklarının altını çizdi. ABD’de 2021 yılı enflasyon verileri de açıklandı.
Enflasyon yıllık yüzde 7 ile 39 yılın zirvesine çıktı.
ABD enflasyon verisinin Fed’in duruşunda bir değişikliğe neden olmayacağı düşünülüyor. Genel beklenti 2022 yılında hem ABD tahvil faizleri hem de ABD Doları için yönün yukarı olacağı yönünde. Fed’in faiz artırımlarına mart ayında başlayacağına yönelik tahminler kuvvetlenirken yaz ve sonbaharda birer artırım daha bekleniyor.
Gelelim iç piyasaya… Son 2 ayda Türk Lirası’nda yaşanan yüzde 50’nin üzerinde değer kaybı Türkiye’de birçok ürün fiyatında olduğu gibi hisse senetlerinde de hızlı yükselişlere neden oldu.
New York Fed Başkanı Williams: Omikron büyümeyi geçici olarak yavaşlatabilir
BİST'TE HEDEF 2.500 PUAN
Kur korumalı mevduat adımının ardından yatırımcıların kafasındaki ‘enflasyona karşı korunma’ isteği tam olarak giderilmiş değil. Başka bir ifadeyle yatırımcılar, kur korumalı mevduat ürünü ile kendilerini kurdaki artışa karşı korumanın rahatlığını hissederken benzer rahatlık enflasyona karşı korunmada yok.
Dolayısıyla negatif reel faiz oranlarının sürmesi halinde hisse senetlerinin bu süreçten olumlu etkileneceği düşünülüyor. Yatırım Finansman bu yıla ilişkin hazırladığı strateji raporunda Borsa İstanbul için temettü dahil yüzde 25-30 getiri potansiyeli taşıdığı tahmininde bulundu. Kuruma göre BİST 100 Endeksi için bu yılki hedef 2.500 puan.
Faiz kararı perşembe günü açıklanacak
Hangi sektör hisseleri öne çıkacak?
Ekonomi yönetiminin enflasyonla mücadele kapsamında atacağı adımlar borsanın seyri için kritik öneme sahip. Merkez Bankası’nın gevşek para politikasının yanında genişlemeci para ve maliye politikaları hisse fiyatlamalarını da etkileyecek. Bu sürecin mevcut ve beklenen enflasyon üzerindeki etkileri şu aşamada tam olarak kestirilemediği için uzmanlar, TL’deki hızlı değer kaybıyla sermaye rasyolarında oluşabilecek baskı nedeniyle bankacılık hisselerine temkinli yaklaşıyor. Dolayısıyla finans sektörü dışında faaliyet gösteren şirket hisselerinin bu yıl bankalara oranla daha iyi getiri sunabileceği ifade ediliyor.
New York borsası karışık seyirle kapandı
Yeni yılın gözde sektörleri
Öte yandan pandemi sürecinden ağır yara alan havacılık sektörü hisselerinin 2022 yılında ön plana çıkması bekleniyor. Özellikle ihracat yapan ya da döviz geliri olan şirket hisselerinin de yine yeni yılda da talep görebileceği belirtiliyor. Konut fiyatlarında yaşanan artış ve alternatif arayan yatırımcıların olası ilgileri nedeniyle gayrimenkul sektörü hisseleri de talep görebilir. Öte yandan artan enflasyonla kârları yükselen perakende hisselerinin de portföylerde yer alması öneriliyor.
Servet GMYO, yüzde 130 oranında bedelsiz kararı aldı
Borsada 2.100 puan seviyesi kritik
Fed Başkanı Powell’ın açıklamalarının ardından 2.050 direncinin üzerinde kalmayı başaran BİST 100 Endeksi, 1.980 puan üzerindeki yukarı yönlü ivmesini devam ettiriyor. Endeksin 2.050 seviyesinin üzerinde kalıcı olmaya devam etmesi durumunda 2.100 seviyesi direnç olarak takip edilebilir.
2.050 puanın altına geri çekilmelerde ise 22 günlük ortalama seviyesi olan 1.980 destek noktası olarak öne çıkıyor. Daha altlarda ise 1.925 ve 1.835 diğer destek noktaları. Yükselişlerin devamında ise 2.100, 2.150, 2.200 seviyeleri sıralı direnç noktaları.
TCMB'den bankalara komisyon ertelemesi
Dolar kuru 13.50 TL'nin altına inmekte zorlanıyor
ABD enflasyon rakamlarının ardından 13.50-13.85 TL bandındaki yatay hareketini aşağı yönlü kıran dolar, 13.17 TL’ye kadar indi. Ancak bu seviyeden gelen alımlarla dolar yeniden 13.50 TL’nin üzerine çıktı.
Yukarı tarafta 14 TL önemli bir direnç noktası. 13.50 TL desteğinin altına inilip kalınması durumunda ise 12.70 ve 12.15 TL seviyeleri gündeme gelebilir. Ancak TL enstrümanlara ilgiyi artırmak için atılabilecek olası adımlar ya da açıklamalar fiyatlar üzerinde sert fiyat hareketlerine neden olabilir.
(Ufuk Korcan-Dünya)
Borsada demir çelik ağır basıyor
Borsa haftayı yükselişle tamamladı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Artık iyi hisse seçen kazanacak.
Tabiki yandaş hisseleri
2022 yılında Turizm ve tarım hisseleri ön planda ...turizmde. Bir hisse çok dipte 15. M yıldır uykuda...tarımda bir hisse orta primli araştırın...Turzm ve tarım yazın köşeye
BORSALARIN SON YILI,BORSALAR 2022 YILININ SONUNDAN 2026 YILININ SONUNA KADAR UNUTULACAK UYKUYA DİPE YATACAK
VAKBN SKBNK OSTİM ZOREN OZGYO ADESE GMTAS BOBET İHLGM MRGYO
2022 senesi ilk çeyrek sonundan itibaren antin kuntin ve dandik hisseler yükselişe geçecektir,zaten bu hisselerden bazılarının 5-6 aydır yatay bir seyir izlediğini görüyoruz şu anda toplanma döneminde bir çoğu 2022 senesi hareketlerini Nisan gibi yapmaya başlarlar bilanço dönemi sonrası bist 30-50 den kaçıp dandiklere girerim.
şunun surasında borsada 1 bilemedin 2 ay da para kazandırır ondan sonra sert bir düzeltme bekliyorum.sanayi ve yazılım hisseleri şişmiş durumdalar.
Son çeyrek sanayi hisselerinde iyi karlar gelir ancak girdi maliyetler ve faaliyet maliyetleri çok arttı..piyasada talep de bir durgunluk oluştu ilk çeyrek sanayi tarafı sıkıntılı geçer..2022 ve sonrası yazılım sektörünü ön plana alın..
ihracatı da ihalatı da ister döviz olsun ister tl.olsun farketmez.nasıl olsa kur korumalı mevduatımız var.önemli olan bol bol ihracat yapan yigit şirketleri almak lazım.
Ben size söyliyeyim Bi kere net döviz pozisyonu ekside olan şirketi ağzıyla kuş tutsa bile al ma yın ha gelirinin %80 döviz ise ve döviz açığı olsa bile alınır ama oradada döviz açığının öz sermayeye oranına yıllık karın oranına felan bakın öyle çok yüksek açığı varsa yine uzak durun şimdi bunun yanı sıra turizm 2022 nin en gözde sektörü olacaktır kemiksiz löp et oldu döviz arttı gelir dolar gider TL o sebeple turizm al ihracatçı sanayi şirketleri eğer üretim giderleri TL ise alınır aksi halde a lın maz üretici enflasyonu tüketici enflasyonun dan yarı yarıya fazlayken üretim yapan şirket hissesi alınmaz bu üreticinin zararda olduğunun en açık göstergesidir
İyi başlamışsın kötü bitirmişsin ÜFE TÜFE nin 2 katı ise ne diye üretim yapan zararda olsun burada olsa olsa ya ÜFE gerçekçi değil dersin ki pazara markete gittiğinde senin enflasyonun %36 mı? Ya da bunun geçici olduğunu TÜFE-ÜFE makasının kapanacağını düşünürsün. Durmak yok yola devam...
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (23:54)