E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
2022 yılı tüm dünyada büyük değişimleri de beraberinde getiriyor. Küresel borsaların nefes kesici bir hızla yükseldiği, ekonomilerin pandeminin gölgesinden kurtulmaya çalışıp yeniden açılmaya başladığı ve enflasyonun yıllar sonra yeniden küresel ekonominin en temel gündem maddesi olduğu yoğun 2021 gündeminin ardından yeni yılın yatırımcılara neler getireceği ise merak konusu. CNBC’nin ünlü ismi Brian Sullivan 2022’de gerçekleşmesini beklediği 6 büyük gündem maddesini paylaşıyor.
Fiyat artışı patlaması
ABD Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) 2022’i %4’lük ortalamayla bitireceğini öngören Sullivan, enflasyonda önce bir zirve daha sonrasında ise bir toparlanma bekliyor. Ekonomi uzmanı maaşlardaki yükselişin devam edeceğini ancak fiyatlardaki yükselişe yetişemeyeceğini öngörüyor.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD ekonomisi Kasım ayında yıllık bazda %6,8’le son 39 yılın en hızlı enflasyon artışını gördü. Ülkede ev fiyatları ve kiralar da enflasyonla birlikte hızlı bir şekilde yükselmeye devam ediyor. Otomobil fiyatları da zirvedeki yerini koruyor. Enerji fiyatlarındaysa kış aylarında yükseliş beklenmeye devam ediyor. Sullivan bu süreçte gıda fiyatlarında sadece artış görülmeyeceğini aynı zamanda porsiyonların da küçüleceğini öngörüyor. Bu beklentinin sebebi ise gübre fiyatlarının rekor derecede yükselmiş olması ve bu gelişmenin gıda fiyatlarını daha da yükseltecek olması. Sullivan lojistik alanında ve limanlarda da durumun çok fazla iyileşmediğini söyledi.
Ekonomi uzmanı faiz artışlarının bu ortamda enflasyonu dengelemek için yeterli olmayacağını belirtiyor. Sullivan söz konusu açıklamasında, “Üzgünüm ama ABD Merkez Bankası Başkanı Jay Powell nasıl tarım yapılacağını ya da nasıl konteyner boşaltacağını öğrenmediği sürece birkaç faiz artımı kısa vadede çok falza bir etki yaratmayacaktır” dedi.
Doğum oranlarında ani artış
Pandemi ve kısıtlamalar insan hayatına büyük bir zarar verdi. İnsan hayatları, aileler ve kolektif yaşama biçimlerimiz zarar gördü. Ancak hayat devam ediyor ve insanlar da Kovid krizi ne getirirse getirsin devam etmenin yolarını arıyor. Pandemi sürecinde yalnız kalan insanlar hayata karışıyor. Seyahatler artıyor ve tüm bunlar Sullivan’a, “Havada aşk kokusu var” izlenimini veriyor.
Y kuşağı nesli dahi sakin banliyölerden büyük evler satın alıyor. CNBC’nin ünlü ismi bu evlerdeki ekstra odaların Kovid için değil çocuklar için olduğunu söyledi. Pandemi insanların yeniden ailelerine odaklanmalarına yol açtı. Bu ekonomi uzmanına göre iyi bir durum. Zira ABD’de doğum oranları uzunca bir süredir düşmekteydi. Sullivan gelecek yıl bunun değişeceğini öngörüyor.
Japonya borsasında patlama
Japonya’nın yıllardır durgun bir ekonomisi olduğu biliniyor. Ülke ekonomisi geçtiğimiz on yıllarda sayısız resesyona maruz kaldı. Ayrıca Uzak Doğu ülkesinin doğum oranlarında yükselişe o kadar ihtiyacı var ki Japon hükümeti sürekli olarak aileleri teşvik edecek politikalar üretiyor.
Ancak Sullivan’a göre şirketler açısından bakıldığında Japonya doğru olanları yapmayı sürdürdü. NIKKEI Endeksi’ndeki şirketlerin değerlemeleri S&P 500 Endeksi’nin çok altında. Ancak bilançolar büyümeye devam ediyor. Üstelik Japon mali politikası tıpkı ABD’de olduğu gibi kolay para politikası biçiminde. Jefferies analistleri Sony, Toyota, Suzuki, Subaro, Denso ve bunun gibi birçok şirketin değer kazanacağını öngörüyor. Ekonomi uzmanına göre 2022 yılında Japon hisseleri S&P 500’den daha iyi performans gösterebilir.
Elektrikli otomobil satışlarında patlaması
Elektrikli otomobil piyasası ABD’de hala çok küçük bir yer tutuyor. Bloomberg verilerine göre bireysel araç satışlarının sadece %4’ü elektrikli araçları kapsıyor. İnsanların elektrikli arabalar konusundaki en büyük endişesi ise yüksek fiyatları ve pil ömrü. Bu durumsa 2022’de değişebilir.
ABD’de mevcut elektrikli otomobil modellerinin sayısı ikiye katlanarak neredeyse 20’ye ulaşacak. Şu anda 300 model otomobil arasında bu modellerin sayısının artması anlamlı. Ancak Sullivan’a göre elektrikli araçlarda model çeşitliliğinin artmasının iki dolaylı etkisi de bulunuyor. Ekonomi uzmanına göre bunların ilki insanların artık elektrikli otomobil almak için bir Bitcoin milyarderi olmasına gerek kalmaması. İkincisi ise elektrikli araçların Amerikan tüketicisinin asıl istediği talepleri yani kamyon ve SUV tipi araç alternatiflerini geliştiriyor olması. Bu yıl Ford ve Volkswagen markalarının satışa sunacağı yeni modeller ailelerin isteklerini karşılayabilir nitelikte. Fiyatlar da yeni modellerle birlikte aşağıya iniyor.
Elektrikli otomobillerin maliyet dışındaki en büyük engelleri ise şarj istasyonu sıkıntısı. Bu sorun da gelecek sene ABD çapında çözüme ulaşacak gibi gözüküyor. Daha fazla şarj istasyonu kuruldukça sürücüler de evde olmadıkları zamanlarda araçlarını nerede şarj edecekleri konusunda daha az endişelenecek. Bu durum da elektrikli araç satışlarına olumlu yansıyacak.
Ağır metal fiyatlarında patlama
Elektrikli araç üretimi için bakır gerekiyor. Şarj istasyonu inşası için bakır gerekiyor. Hatta yenilenebilir enerjiyi depolamak için kullanılan dev bataryalar için de bakır gerekiyor. Ortalama bir elektrikli araç için 70 kilo civarında bakır kullanılıyor. Bunu milyonlarca otomobil, batarya, güç istasyonu ve bu alanda kullanılacak diğer her şeyle çarptığınızda ise bol miktarda bakır ihtiyacının oluştuğu görülüyor. Dünyanın en büyük bakır madencisi olan Şili’nin yeni başkanı bakır madenciliği konusunda olumlu bir görüşe sahip değil. ABD’li madencilik şirketi ise oluşan yeni talepten çok memnun gibi gözüküyor.
2021 yılında paladyum madeni gösterişsiz bir fiyat performansı geçirdi. Ancak bu durum gelecek yıl değişebilir. Paladyumun sadece benzinli araçlarda kullanılabileceği yönünde yaygın bir görüş vardı. Şimdilerde ise bu maden yeni batarya teknolojileri için test ediliyor. Sullivan’a göre bu değişken arzın çok fazla değişmemesine karşın talebin hızlı bir şekilde artmasına yol açabilir.
Ekonomi uzmanı tüm bu tahminlerine ek olarak 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirilerinin 2022’i %1,75’in altında bitireceğini öngördüğünü açıkladı.
Hisse yatırımcısı için 2022 zor bir yıl olabilir
2022’de hangi sektörlerin yıldızı parlayacak?
2021’in borsa liderlerini zorlu bir yıl bekliyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (17:20)