E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
2021 yılında blockchain teknolojisi ve kripto varlıklar, heyecan verici bir yenilik olmaktan çıkarak, ana akım bir piyasa haline geldi ve ana akım finansal piyasa tartışmalarının bir parçası olmaya başladı. Bitcoin de diğer kripto paraların Piyasa değerindeki hızlı yükselişlere rağmen, kripto sektörünün geleceği halen belirsiz. Kripto varlıklara yönelik düzenlemeler ve politikalarda kapsamlı bir ilerlemenin de kaydedilmesine kaşın, belirsizlik devam ediyor. İşte 2022’de kripto piyasalarında yaşanacak gelişmelere yönelik tahminler.
1. NFT’ler çekiciliğini yitirecek
NFT’lerin (non-fungible token) popülerliğini yitireceğine yönelik tahminler, birçok kişiye imkansız gelebilir. Özellikle de NFT’lerin değerinin nasıl belirlendiğini ve nasıl işlediği fazla sayıda kişi tarafından bilinmiyor. NFT’ler söz konusu olduğunda, fiyatların ani yükselişler gösterdiği de göz önünde bulundurulduğunda, NFT’lerin gerçek değeri ve kullanım alanlarıyla ilgili gerçek gözden kaçabiliyor. NFT en basit haliyle bir blockchain sistemi üzerinde güvence altına alınmış sahipliğin dijital bir kanıtı.
Forbes’un haberine göre giderek artan miktarda bilgi ve veri sanal ortamda depolanmaya başladığı için, bu kayıtların güvence altına alınması, gelecekte de öncelik taşımaya devam edecek. Bu nedenle gelecekte NFT’ler ana akıma taşınırken, blockchain temelli sahiplik kanıtı oldukça yaygın bir kullanım alanı olacak.
2. Stablecoin’ler ana akıma taşınıyor
Kripto para yatırımcılarının tamamı tarafından destek görmeyen stablecoin’ler kripto paraların kitlesel olarak benimsenmesinin en uygun yolunu oluşturacak. ABD Başkanı Joe Biden tarafından oluşturulan çalışma grubunun hazırladığı raporda stablecoin’lerin kullanımının 2020’nin ekim ayı ile 2021’in ekim ayı arasında %500 arttığı tespit edildi. Aynı zamanda bu benimsenme hızının düşeceğine yönelik bir işaret de bulunmuyor.
Stablecoin’leri çekici kılan en önemli özelliklerden biri, istikrar. Bu istikrar sayesinde, stablecoin özelliğini taşıyan kripto varlıklar, spekülatif bir yatırım olmaktan ziyade bir alışveriş aracı olarak kullanılabiliyor. 2022 yılı yaklaşırken, jeopolitik dengeler de kripto varlık tartışmalarını etkilemeye ve kısmi olarak bu tartışmalara yön vermeye devam ediyor. Bu süreçte stablecoin’lerin yükselişi, görmezden gelinmesi mümkün olmayan bir trend olarak göze çarpıyor.
3. Kripto ödemeleri kalıcı olacak
PayPal, Visa ve Mastercard gibi önde gelen kurumların kripto varlıklarla ödemelere imkan tanımasıyla birlikte, kripto varlıkların alışveriş aracı olarak kullanılması trendinin kalıcı olacağı görülüyor.
Kripto piyasalarında var olan uygulamaların ardındaki teknolojiler merkeziyetsizleştirilmiş finans (DeFi) ve NFT’lerin ise güvenilir olduğu defalarca kanıtlandı. Bu teknolojinin işliyor olması ve bu teknolojinin uygulamalarının ana akım pazar tarafından da benimseniyor olması, kripto paraların ödeme aracı olarak kullanılmaya devam edeceğini gösteriyor. Tasarlandığı gibi kullanıldığı takdirde stablecoin’ler anlaşılabilir ve istikrarlı bir ödeme yöntemi sunacak.
4. Bitcoin 100 bin dolara yükselecek
Bu tahmin bazı çevrelerce Bitcoin fiyatına yönelik oldukça düşük bir beklenti olarak görülebilir. Ancak borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre 2021 yılında Bitcoin fiyatının tarihin en yüksek volatilitesini gösterdiğini de unutmamak gerekiyor. Bu yıl Bitcoin’de 30 bin dolar ila 70 bin dolar arası dalgalanmalar sıklıkla görüldü. Piyasa volatilitesini bir kenara bırakmak gerekirse, Bitcoin fiyatının 100 bin dolara ulaşabileceğinin oldukça olumlu sinyalleri bulunuyor.
Yükselen enflasyon, tüm dünyada devam eden parasal genişleme ve kripto varlıkların her geçen gün biraz daha yaygın hale gelmesi tek bir sonucu getiriyor: Kripto paralar kalıcı olacak. Kripto paraların nihai olarak nasıl şeklleneceği bu noktada belirsizliğini korusa da kripto varlıkların entegrasyonu şimdiden başladı. Bununla birlikte büyüme odaklı varlıklara yönelik iştah da Bitcoin ve diğer kripto paralar için yukarı yönlü bir trende işaret ediyor.
2021 yılı blockchain ve kripto varlıkların ana akım finans tartışmalarına dahil edildiği yıl oldu. Gelecek yıllar ise düzenlemelerin ve kuralların piyasaların gerçekliklerine adapte olduğunu gördüğümüz dönemler olacak. Blockchain teknolojisinin ve kripto varlık sektörünün ne şekilde evrileceğini söylemek için henüz çok erken olsa da, trend oldukça belirgin: Bu teknolojiler yaygın olarak kitlelerce kullanılacak. Bazı token’larda ya da coin’lerde görülen fiyat değişimlerinden bağımsız olarak, kripto varlıkların kabul görmesi, ilerleme trendini hızlandıracak. Bireysel yatırımcılar ve kurumsal yatırımcılar ise 2022 yaklaşırken bu alanı gözden kaçırmamalı.
Kriptopara merkezi olmak isteyen BAE, Asyalı şirketler ile görüşüyor
Altının güvenli liman özelliğine büyük darbe
Musk bu yıl 11 milyar dolar vergi ödeyecek
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:25)