E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
2020 ve 2021 yıllarında S&P 500 endeksindeki yükselişin itici güçleri olan altı büyük şirketin büyüme beklentileri çekici olmaya devam ediyor. Analistler ise ‘al’ sinyali verirken, 2022 yılında bu hisselerin performansında yükseliş beklentileri öne çıkıyor. Ancak 2022 yılında piyasa koşulları bu hisselerin yükselişi için elverişli olmayabilir. ABD hükümetinin politikalarında bir değişim gözleniyor ve politikalar rekabet karşıtı olma potansiyeli taşıyan büyük şirketlerin aktivitelerine odaklanıyor.
Dahası şirketlerin büyük ölçekli olması, gelecekteki büyümenin temellendiği genişlemiş tabanın korunmasını gerektiriyor. Bunun yanı sıra yükselen enflasyon nedeniyle üç ihtiyaç ortaya çıkıyor. Yükselen fiyatlar (gelir), kontrol edilen maliyetler (giderler) ve müşteri (talep). Maaş artışları fiyatlardaki artışların gerisinde kalırken, enflasyon nedeniyle oluşan baskı tüketicilerin gereksiz harcamaları mümkün olduğunda kısmasına yol açacak. Bu durumda hem yeni ürünler hem de üyelikle işleyen hizmetler etkilenecek.
Piyasa koşullarında zorluk yaratacak olan bir başka unsur ise faiz oranları. ABD Merkez Bankası (FED) pandemi nedeniyle sıfıra yakın bir seviyeye düşürdüğü faiz oranlarını, 2022 yılında kademeli olarak yükseltmeye başlayacak. Yükselen faiz oranları ise zaman içinde hem tüketicileri hem de şirketleri vuracak. Buna rağmen hisse değerlemeleri ve tahvil fiyatlarındaki etki daha hızlı ortaya çıkacak. Bu noktada ise en büyük şirketler darbe alacak. Borsaların en büyük altı hissesinin toplam piyasa değeri 11 trilyon dolar.
Bu rakam 2020 yılının sonunda 8 trilyon dolar seviyesindeydi.
Apple, Microsoft, Amazon, Facebook (Meta), Google ve Tesla'dan oluşan bu hisseler S&P 500’ün toplam piyasa değerinin %26’sını oluşturuyor. Elbette yükselen ağırlığın ardında, yüksek performans yer alıyor. S&P 500’ün yılbaşından bu yana kaydettiği yükseliş, temettü getirileri de dahil olmak üzere %28. Altı büyük hissenin aynı dönemde sağladığı getiri ise %38. Endekste bu hisseler dışında kalan ve S&P 500’ün piyasa değerinin %74’ünü oluşturan diğer 494 şirketin ağırlıklı performansı da %24.
Geçmişte borsalarda performansın yalnızca birkaç hissede yoğunlaştığı dönemler, zaman içinde yerini rüzgarın tersine döndüğü dönemlere bıraktı. Bu durumun tetikleyicileri isse genellikle yeni bir vergi yılının başlaması ve bastırılmış satış aktivitesinin canlanması oldu. Eğer borsaların en büyük altı hissesi 2022 yılında düşük performans gösterirse, bu gerileme S&P 500 üzerinde de etkisini gösterecek.
Buna ek olarak bu hisseler Nasdaq’ta listelendiği için, Nasdaq endeksi ve Nasdaq 100 de önemli ölçüde darbe alacak. Diğer yandan yaşanacak gelişmelere bağlı olarak Dow Jones Industrial Average diğer endekslere kıyasla pozitif ayrışabilir. Endekste yer alan 30 hisse arasında yalnızca Apple ve Microsoft bulunuyor. Bu iki hissenin etkisi, fiyat ağırlıkları açısından toplamda %9,4.
Korona virüs pandemisinin 2022 yılının bahar ve yaz aylarında yatırımcı algısında ve ekonomi üzerinde daha az etkili olma ihtimali yüksek. Bu altı aylık görünüm ise Wall Street’in olumlu analizleri ve tahminlerinin kalbinde yer alıyor. Bu nedenle korona virüsün etkilerinin ortadan kalkması ve normalleşmenin borsaları yükseltmesi bekleniyor.
Ancak yukarıda bahsedilen endişeler hem ekonomik büyümeyi hem de hisse değerlemelerini etkileyebilir.
Yeni yılda borsaları bekleyen en büyük tehdit
Piyasalardaki tatil rehaveti işlem hacimlerini sınırlıyor
Yabancıların favori hisse senetleri
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
İhlas gurubu hissen varsa heryıl soygun ve kabusla geçiyor,yalan haberler,brokrat bağlantılı sözler hepsi bunlarda.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (16:53)