E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
2021 yılı tahvil yatırımcıları iyi başlamadı. Ancak hisse piyasalarında görülen yüksek fiyatlar ve değerlemeler de, borsalarda balon tartışmalarını gündeme getiriyor. 10 yıllık Hazine tahviline sahip olan yatırımcılar 2021 yılında %5 kayıp yaşadı. Bu durum olumlu olmasa da, hisse piyasalarında da oldukça kötü bir haftayla eşdeğer.
Hisseler bir gün içinde bu oranda hareketlilik gösterebiliyor. 2021 tahvil yatırımcıları için kötü bir yıl olsa da, diğer varlıklarla karşılaştırıldığında yaşanan kayıp yüksek görünmüyor. Forbes’un haberine göre, tahvillerin düşük performansı, 2021 yılının başlamasıyla birlikte görüldü. Bu durum ise yılbaşından bu yana görülen rakamların, görece daha kötü görünmesine neden oluyor.
Tahviller 2020 yılını güçlü bir şekilde geçirdi. Son aylar tahvil yatırımcıları için zorlu geçmiş olsa da, aslında pandemi öncesinde görülen tahvil getirileriyle aynı seviyelere geri dönüldü. Eğer portföyünüzü düzenli olarak gözlemliyorsanız, 2021 yılındaki düşük performans dikkatinizi çekecektir. Ancak 2020’nin ocak ayından bu yana fiyatları takip etmiyorsanız, portföyünüzde tahvil yatırımlarınızın getirisinde oldukça küçük bir fark göreceksiniz.
Peki tahvil yatırımlarının geleceği nasıl olacak? borsagundem.com'un derlemesine göre, ünlü yatırımcı Warren Buffett, hükümet %2’lik enflasyon hedeflerken sabit olarak %1,7 getiri sağlayan bir yatırım aracına yönelmenin iyi bir fikir olmadığını söylüyor. ABD Merkez Bankası (FED) %2’lik enflasyon hedefine ulaştığı takdirde, tahvil yatırımcıları para kaybedecek. Ancak bununla birlikte enflasyon uzun süredir hedef oranın altında seyrediyor.
Yine de tahvil yatırımları portföy dağılımlarını dengeleme amacıyla da kullanılıyor. Bu nedenle piyasalarda stresin hakim olduğu dönemlerde tahviller güvenilir bir yatırım aracı olarak öne çıkıyor. Tahvillerin sağladığı getiri yeterli bulunmasa da, portföylerde sağladığı denge, istikrar ve koruma özellikleri halen geçerliliğini koruyor.
Varlık dağılımı perspektifinden bakıldığında bir diğer soru da, portföylerde başka hangi varlıkların yer alacağı konusu. Genel tabloya bakıldığında hisseler de oldukça pahalı. Bu nedenle tahvil yatırımlarını bırakarak hisselere yönelmek, yatırımcıların riskini artırıyor. Oldukça yüksek getiri sağlayan hisseler bulunsa da, bunlar genellikle tahvil yatırımlarından çok daha riskli. Bu nedenle yatırımcıların daha fazla getiri için daha yüksek risk alması gerekiyor.
2021 yılında tahviller son birkaç on yılda görülenin altında getiri sağlıyor. Tahvil getirileri ise 1980’lerden bu yana düşüş trendinde. Yine de şaşırtıcı olmayan bir şekilde piyasalarda hisse değerlemeleri de yatırımcılar için çekici değil. Varlık fiyatları, piyasaların geneli gelecek yıllarda düşük ve istikrarlı bir enflasyon beklentisi içindeyken giderek yükseliyor.
Buradaki kilit nokta ise, enflasyon kontrol altında tutulduğu takdirde tahvil yatırımlarının faydalı bir yatırım olacağı ve riski azaltmak için işlevselliğini koruyacağı. Ancak enflasyon artarsa, hem hisseler hem de tahviller düşük getiri sağlayan varlıklar haline gelecek. Hisselerin ve tahvillerin önde gelen varlık sınıfları olduğu göz önünde bulundurulduğunda, enflasyonun yükselmesi, portföy dağılımı kararlarını zorlaştıracak.
Dipten dönüş hareketi yükselişi destekliyor
Bilanço sezonunun başlamasıyla fiyatlamalar ayrışıyor
Altında tahvil faizi endişesi yeniden ‘yükseliyor’
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:22)