E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Parasal bolluğun yaşandığı 2021 yılında hayatımıza giren yeni bir yatırım trendi finans dünyasını kasıp kavurdu. İnternet dünyasında meme stock (fenomen hisse) olarak bilinen bu hisse senetleri büyük bir spekülasyonla o dönem yüzde 2000’lere kadar artarken sert satış dalgasıyla birlikte 2022’de ciddi bir gerileme yaşadı.
Günümüz teknolojilerine uyum sağlayamadıkları için mali sorunlar yaşayan şirketlerin hisseleri, 2021’de sosyal medya ve forumlar aracılığı ile organize olan kullanıcılar sayesinde büyük bir spekülasyonla değerlerini 10’a, 20’ye katlamış, pek çok Wall Street profesyoneli bu hareketlerden ciddi zarar görmüştü.
Bireysel yatırımcılar o dönemde Reddit, Twitter ve Facebook gibi platformlarda bu şirketlere organize şekilde yatırım yaptı. Bu şirketlerdeki olağandışı değerlenme ise şirketlerin finansal durumlarını analiz ederek yatırım yapan Wall Street profesyonellerini adeta kontrpiyede bıraktı.
GameStop 6 kat değerlendi
Bu tip hisselerin en dikkate değer örneklerinden biri GameStop’tu. Ocak 2021’de viral bir yatırım çılgınlığının merkezi haline gelen zor durumdaki bir video oyunu perakendecisi olan şirketin hisse senedinin fiyatı belgesellere dahi konu olacak şekilde sadece birkaç hafta içinde 20 dolardan yaklaşık 120 dolara yükseldi.
Sosyal medyada örgütlenen bu hareket, hisse senedini açığa satan risk fonlarına doğrudan bir meydan okumaydı. Bu olay o dönemde finans dünyasında büyük bir sarsıntıya neden oldu. Aynı şekilde hareket eden diğer popüler fenomen hisseler ise Nokia, AMC Entertainment, BlackBerry ve Bed Bath & Beyond olmuştu.
Ancak bu hisselerin aşırı oynak olması, risk iştahının arttığı dönemlerde çeşitli yatırımcıların ilgisini çekse de piyasalardaki risk iştahının kapanması sonrası pek çok yatırımcı bu şirketlerden uzaklaştı.
2022 yılında ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırmaya başlaması ve piyasadaki likiditeyi kısması borsaları adeta tepetaklak etti. Dev teknoloji şirketlerinin hisseleri eridi ve emtia fiyatları da borsalarla birlikte oynak bir yıl geçirdi.
FENOMEN HİSSELER ÇAKILDI
Bununla birlikte bu dalgalanmadan en çok etkilenen şirketler de bir önceki yıl büyük bir sürprizle yatırımcıları şaşırtan fenomen hisseler oldu. Şirketler 2022’de yükseldikleri gibi geri düştü. Gamestop en yüksek seviyesinden yüzde 84 değer kaybederken perakendeci Bed Bath & Beyond yüzde 95,3 değer kaybetti. Bu tür hisselerin 2021 ve 2022 yılındaki değişimleri ise şöyle oldu:
Uzmanlar 2023 analizlerinde bu tür hisselerin risk iştahının artması ile birlikte hareketlenme olasılığının olduğunu belirtse de bu hisselerin aşırı oynaklık nedeniyle yüksek risk içerdiği konusunda uyarmaya devam etti. (Sözcü)
Milyarder yatırımcı GameStop’a karşı
GameStop mağduru hedge fonuna SEC soruşturması
GameStop krizinin başrolü kepenkleri indiriyor
Düşüşe direnen BIST 30 hisseleri
Pazartesi 15 hisse üzerindeki tedbir kalkacak
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Balon hisselerin patlaması kaçınılmaz son.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (16:30)