E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Orta Vadeli Program’ın ardından 2021-2023 dönemine ilişkin Orta Vadeli Mali Plan da dün Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı. Plana göre, gelecek üç yıllık dönemde ekonomi politikasının temel amacı, 'yeni ekonomi programları' ile elde edilen kazanımların korunarak geliştirilmesi, iç ve dış dengenin yeniden sağlanması, bu denge üzerine inşa edilecek stratejik reformlarla kapsayıcı, sürdürülebilir ve istihdam odaklı büyümeyi hedefleyen politikalarla küresel ekonomide ortaya çıkan yeni normalin oluşturduğu iktisadi fırsatları da kullanarak üretime, ihracata ve finansal istikrara dayalı ekonomik dönüşümün ve değişimin gerçekleştirilmesi olacak.
Hürriyet'ten Neşe Karanfil'in haberine göre, Mali Plan döneminde, maliye politikasının temel hedefi, mali disipline kararlılıkla devam edilmesi olacak. Bütçenin gelir performansının yükseltilmesi amacıyla sürekli ve kalıcı gelir kaynakları ile vergi tahsilatında etkinlik artırılacak ve ekonomide kayıt dışılık azaltılacak. Böylece kamu borçluluğu düşük ve sürdürülebilir düzeylerde tutulmaya devam edilecek. Para ve maliye politikalarının güçlü eş güdümü sürdürülecek. Mali Plan dönemi boyunca, koronavirüs salgını ile mücadele nedeniyle ekonomide ortaya çıkan etkiyi bertaraf etmek için alınan kamu maliyesi tedbirleri geçici süreyle uygulanacak, ekonomide kalıcı toparlanmayla bütçe dengesinde kademeli iyileşme sağlanacak. Plan dönemi sonunda bütçe açığının gayrisafi yurt içi hasılaya (GSYH) oranının yüzde 3.5 olması hedefleniyor. Harcama gözden geçirmeleri sonucunda verimsiz harcama alanları tasfiye edilecek, bu yolla oluşturulacak mali alanın öncelikli harcama alanlarına tahsis edilmesi sağlanacak.
Koronavirüs salgını ile birlikte önemi daha da artan yeni küresel yatırım eğilimleri analiz edilerek küresel yatırım pastasından daha fazla pay alabilmek için Türkiye’nin Uluslararası Doğrudan Yatırım Stratejisi hazırlanacak. Dönüşüm sürecinde olan küresel yatırım hareketlerinde Türkiye’nin bölgesindeki pozisyonunu güçlendirecek, yüksek istihdam sağlayacak ve büyümeye katkı sağlayacak teknoloji ve Ar-Ge yoğun büyük ölçekli yatırımların kazandırılması için çalışma yapılacak.
Plandaki tahminlere göre, bütçe giderleri 2021’de 1 trilyon 346 milyar lira, 2022’de 1 trilyon 455 milyar lira, 2023’te 1 trilyon 573 milyar lira olacak. Bütçe gelirleri ise gelecek yıl net 1 trilyon 101 milyar lira, 2022’de 1 trilyon 207 milyar lira, 2023’te de 1 trilyon 326 milyar lira gerçekleşecek. Gelecek yıl merkezi yönetim bütçe açığının 244 milyar 993 milyon lira olması öngörülüyor. Bütçe açığının 2022’de 248 milyar 450 milyon lira, 2023’de 247 milyar 308 milyon lira olacağı tahmin ediliyor.
Orta Vadeli Mali Plan’da bakanlıkların bütçeleri de belli oldu. Gelecek yıl Milli Eğitim Bakanlığı’nın bütçesi 146.9 milyar lira, Sağlık Bakanlığı’nın bütçesi 77.4 milyar lira, Milli Savunma Bakanlığı’nın bütçesi 61.5 milyar lira, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bütçesi 12.9 milyar lira, Cumhurbaşkanlığı’nın bütçesi 4 milyar lira, TBMM’nin bütçesi ise 1.7 milyar lira olacak.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Hükümetin bütün yap işlet devret işlemleri USD borç, yani TL bassalarda borçları ödeyecek usd çevrilemiyor. Denediler ve enflasyon olarak geri döndü millete... Şimdi USD borçları ödemek için yaşayan işsiz fakirleşen milletten 2 kat vergi toplamaları laızm. Vergi diyorum çünü, üretmeyen devlet modeli var. Satacak pek bişe kalmadı. Üretim yapamıyor. Anca, kanal istanbul ver 3 kuruşluk arazileri milyar usd ye çıakrtıp bir kaç iş sahası uygular. Kurtululş projeleride bu. Hala üreteyim, üretken devlet olarak üniversiteler ve özel firmalarla el ele vereyim mantığı yok. özetle, borçlar usd olarak sabit ve Tl karşısında artıyorken, TL değeri borçları ödeme gücünü kaybediorken, tek ödeme yöntemi, zam zam zam ceza, vergi artışı vb dir. Yoksa nasıl ödesin onca borcu ? neyine güvendinde USd borş yaptın hastaneler, otobanlar, yollar, köprüler, vb. vb. ne gerek vardı fuzuli harcamalara ? gereksiz harcamalara ? mahallede bi ryol var 18 yılda 6 kes değişti. gühan yahu...
Atalarımız taa öteden beri ayağını yorganına göre uzat der. Yıllardır bütçe açık vere vere gelecek yılda 225 milyar TL BORÇLANARAK OLMAYAN PARAYI HARCAYACAĞIZ. Tabi bir sonra ki yıllara bu borçların faizini katlaya katla ödeyeceğiz. Zenginlerin borcu affedilir de gariban ne yapacak bilmiyorum doğrusu. :D
Nerede diyanetin bütçesi milli eğitimden yüksek diyenler? 12 kat daha fazla MEB'in bütçesi. Daha öncede böyleydi ama ortada diyanete saldırmak için gezen İslam düşmanları vardı. Yine konu açarlar yine inanan kör muhalefet çıkar.
bugün burada türkiyenin bu şekilde sıkışmasının temel sebebi ekonomiyi iyi yönetemeyen hükümettir başka kimsede suç aranmasın sayın vadandaş bırakın öbür düyayı kurtarmayı imamdan çok çalışaçak teknik eleman gerekiyor kalkınmak için saygılar.
Haram olsun aldıkları para
Dolar şimdiden 7,91 oldu, tüm planlar boşa çıktı. Kiralanan mercedeslerin ,audilerin ücreti arttı, köprü geçiş garantileri yükseldi, faizler arttı, sarayın yaktığı doğalgaz zamlandi. 2021 bütçesinin tutmayacagi 2020 ekiminden belli oldu
Ötv zammı yaparlar kdv yi arttırırlar maaşları düşürürler artıya geçerler
2023 yılı dolar kuru ortalaması 8.02 olarak hesaplanarak program yapıldıysa yandık, dövizin kaç olduğuna bakmayan ekonomi yönetimiyle.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (12:36)