E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
2020 yılında şirketler halka arz yoluyla, 2007 yılı haricinde en yüksek getiriyi sağladı. Bunun nedeni hisse değerlemelerinde görülen canlanmanın şirketleri teşvik etmesi ve açık çek satın alma araçlarının ABD’de halka arz için girişimde bulunması oldu. Küresel çapta, şirketler halka arz yoluyla neredeyse 300 milyar dolar getiri sağladı. Refinity’nin verilerine göre, bu rakam ABD’de 159 milyar dolar olarak gerçekleşti. Halka arz patlamasına DoorDash ve Airbnb gibi dev teknoloji şirketleri de dahil olurken, başka şirketleri satın alarak borsalarda hızlı yol kat etmek isteyen gruplar da ortaya çıktı.
Halka arzlar, korona virüs pandemisinin ağır darbe indirdiği ancak Hong Kong’dan Londra’ya finansal piyasalar üzerinde farklı izler bıraktığı bir yılda, şirketler için finansal güç sağladı. Mart ayında yaşanan büyük düşüşün ardından, ABD hisseleri rekor yükselişler gösterdi.
Yatırımcılar, tüketicilerin ve şirketlerin evden çalışma uygulamasına geçmesiyle birlikte, bu gelişmeden fayda görecek olan teknoloji şirketlerinin hisselerine rağbet etti. Bunun sonucunda, Snowflake ve Unity Software gibi teknoloji şirketlerinin halka arzları için olumlu koşullar ortaya çıktı.
Goldman Sachs’ın Küresel Sermaye Piyasaları Başkanı David Ludwig, “bu değişimden fayda gören şirketler, birçok yatırımcıdan ilgi gördü” dedi. Ludwig, teknoloji, sağlık ve tüketim alanında faaliyet gösteren şirketlerin halka arzlarına özellikle yoğun talep olduğunu belirtti. Deutsche Bank’ın Sermaye Piyasaları Başkanı Jeffrey Bunzel, yatırımcıların korona virüsün uzun vadeli etkileri olacağına inandığını ekledi.
Bu etkilerin özellikle teknoloji şirketleri üzerinde yoğunlaşması bekleniyor. Bunzel, “dünya için oldukça önemli hale geldikleri bir gerçek” dedi. Açıklamasının devamında, bazı insanların pandemi sonrasında “dışarıda yemek yemeyi tercih etmek yerine yemek sipariş edeceğini” söyledi.
Financial Times’ın haberine göre, açık çek şirketleri tarafından elde edilen yaklaşık 76 milyar dolarlık getiri dışında, ABD ve Asya’da anlaşmalar, bir önceki yıla göre %70 oranında artış gösterdi. Avrupa’da ise halka arz piyasasında durgunluk yaşandı. Avrupa halka arz sonucu elde edilen 20,3 milyar dolarla, 2019 seviyelerinin %10, 2018 seviyelerinin ise neredeyse %50 aşağısında kaldı. Asya’da halka arzlardan 73,4 milyar dolar elde edildi. Bu rakam, ödeme şirketi Ant Group’un halka arzının gerçekleşmesi halinde çok daha yüksek olacaktı. Şirketin halka arzının değeri 37 milyar dolar olarak belirlenmişti.
Ant Group’un halka arz patlamasına dahil olmamasıyla Pekin-Şangay yüksek hızlı tren yolu yılın lideri oldu. Halka arz sonucu elde edilen 4,4 milyar dolar getiri, yılın en yüksek miktarı oldu ve 3,9 milyar dolarlık Snowflake’i ve 3,8 milyar dolarlık Airbnb’yi geride bıraktı. Özel amaçlı satın alma şirketleri (SPAC) aracılığıyla gerçekleşen halka arzlarda artış meydana geldi. Yıl sonuna doğru açık çek şirketleri, ABD’de elde edilen getirinin neredeyse 76 milyar dolarını sağladı. Diğer şirketlerin de 2021 yılında bu akımı devam ettirmesi bekleniyor. Aralık ayı sonunda, SoftBank kendi SPAC şirketini Nasdaq’ta listelemek için başvuruda bulundu.
Bankacılar ve yatırımcılar şimdi SPAC akımının, ABD sınırları ötesine taşınıp taşınmayacağını merak ediyor. Bazı yatırımcılar piyasalardaki aşırı değerlemeler nedeniyle endişeli olduklarını belirtti ve yakın zamanda gerçekleşen halka arzlarda görülen günlük ani fiyat artışları dikkat çekti. Ancak Macquaire Asset Management’ın Küresel Borsa Başkanı John Leonard, değerlemelerin yüksek olmasına rağmen, güçlü bilançolara dayandığını söyledi.
Borsa İstanbul nereye koşuyor?
Piyasalarda toparlanma eğilimi devam edecek mi?
Yurt içinde küresel piyasalara paralel seyir sürecek
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (11:55)