E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Küresel güvenlik araştırmaları gerçekteleştiren Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) 14 Haziran’da yayımladığı 2021 yılı raporunda en fazla askeri harcama yapan ülkeleri yayımladı.
Rapora göre, 2020 yılında küresel askeri harcamalar bir önceki yıla göre yüzde 2,6 artarak 1,98 trilyon dolara ulaşırken askeri harcamaların gayri safi yurtiçi hasıla içerisindeki payı 2 baz puan artarak yüzde 2,4 oldu. Bu da küresel finans krizinden beri askeri harcamaların GSYH içerisindeki payının en fazla artış gösterdiği dönem oldu.
ABD 2020 yılında bir önceki döneme göre askeri harcamalarını yüzde 4,4 artırarak 778 milyar dolara çıkararak en fazla askeri harcama yapan ülke oldu. İkinci sırada gelen Çin’in 2020 yılındaki askeri harcamalarının bir önceki yıla göre yüzde 1,9 artarak 252 milyar dolara ulaştığı tahmin edilirken, 2011 yılından bu yana askeri harcamalarını yüzde 76 artırdığı belirtiliyor.
En fazla askeri harcama yapan üçüncü ülke ise 72,9 milyar dolar ile Hindistan oldu. 2020 yılında askeri harcamalarını bir önceki yıla göre yüzde 2,1 artıran Hindistan’ın ardından askeri harcamalarını yıllık yüzde 2,5 artırarak 61,7 milyar dolara çıkaran Rusya geliyor.
ABD 2016 ve 2020 yılları arasında en fazla silah ihracatı yapan ülke olurken küresel ihracattaki payı yüzde 37 oldu. Rusya yüzde 20 ile ikinci sırada gelirken Fransa yüzde 8,2 ile üçüncü sırada yer alıyor.
Aynı dönemde en fazla silah ithal eden ülke ise Suudi Arabistan oldu. Suudi Arabistan’ın küresel silah ithalatındaki payı yüzde 11 olurken, ikinci sırada yer alan Hindistan’ın payı yüzde 9,5; üçüncü sırada yer alan Mısır’ın payı ise yüzde 5,8 oldu.
Erdoğan ile Biden'dan ilk fotoğraf...
Erdoğan'dan NATO zirvesinde 'istikrar' mesajı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:49)