E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro Ekonomi2020 yılı Türkiye ekonomisinde iz bıraktı---

2020 yılı Türkiye ekonomisinde iz bıraktı

2020 yılı Türkiye ekonomisinde iz bıraktı
01 Ocak 2021 - 09:24 borsaningundemi.com

Kovid-19 krizinin Türkiye’de etkileri: Salgın sebebiyle kısıtlamalar, üretimin azalması ve istihdam kayıpları gibi başlıklar ekonomileri kasıp kavururken, ekonomi yönetimindeki değişiklik yılın sonuna yaklaşırken Türkiye gündemine damga vurdu

2020 yılı boyunca Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan Kovid-19 pandemisi dünyayı sarstı, sardı, kavurdu. Tüm dünya ekonomileri sarsıldı. Salgın dolayısıyla tüm dünyada uygulanan kısıtlamalar, sektörel bazda başta havacılık ve turizm, ardından domino etkisiyle pek çok sektörü derinden etkiledi. Üretim azaldı ve istihdam kayıplarına oluştu.

Türkiye’de ise 11 Mart'ta ilk korona virüs vakası açıklandı. Salgının etkileri ilk çeyrekte çok fazla hissedilmezken, GSYH yüzde 4,5 büyüme gösterdi. İkinci çeyrek ise sanayi ve hizmet sektöründe yaşanan küçülmeyle birlikte, ekonomi yüzde 9,9 daraldı. Normalleşme sürecinin başladığı 3. çeyrekte ise yüzde 6,7 büyüme kaydederek beklentileri aştı. Türkiye bu dönemde G-20 ülkeleri içinde en hızlı büyüyen ülke oldu.

ENFLASYON YÜZDE 14

Türk lirasında yaşanan birikimli değer kaybı, enflasyon görünümünde bozulmaya sebep oldu. Kur geçişkenliği etkisiyle, yıllık enflasyon Kasım ayında yüzde 14’e yükselirken, enflasyonda ulaştırma ve gıda fiyatları öne çıktı.
İşsizlik Ocak ayında yüzde 13,8 seviyesinde iken, Nisan ayında yüzde 13’ün altına geriledi. Ancak pandeminin istihdam piyasasındaki etkisiyle, işsizlik Haziran ayında tekrar yükselerek, yüzde 13,4 seviyesine çıktı. Eylül’de işsizlik yüzde 12,7 seviyesinde gerçekleşirken, Türkiye genelinde işsiz sayısı 4 milyonu aştı.

26 Mart tarihinden itibaren ilk kez verilmeye başlanan kısa çalışma ödeneği, korona virüsle mücadele kapsamında alınacak ekonomik tedbirlerden birisi olarak işleme alındı. 17 Kasım'da bitmesi öngörülen kısa çalışma ödeneği 2 ayla 17 Ocak tarihine kadar uzatıldı. Aynı zamanda, 17 Nisan'da üç ay süreyle işten çıkarma yasağı getirildi. Ardından 17 Kasım 2020 tarihine kadar uzatıldı. Son olarak Cumhurbaşkanı kararı ile 17 Kasım 2020 tarihinden itibaren 2 ay daha uzatıldı.

CARİ DENGE TURİZM BASKISI ALTINDA

Pandemi, turizm gelirlerindeki düşüş ve ihracatın daralmasına sebep olurken, cari işlemler dengesini de olumsuz yönde etkiledi. Dış ticaret dengesindeki bozulmayla, cari açık ekim ayında yıllıklandırılmış bazda 33,8 milyar dolar seviyesine ulaştı. Yılın sonuna doğru gelen aşı haberlerinin, kredi büyümesindeki yavaşlama ve turizmde önümüzdeki yıl beklenen toparlanmanın cari işlemler dengesine ilişkin beklentileri olumlu yönde etkilediği görüldü.

DESTEK PAKETLERİ

Pandeminin etkilerini azaltmak için, hükümet Aralık ayında yeni bir destek paketi açıkladı. Esnafa hibe şeklinde doğrudan destek ödemesi yapılacağı açıklandı. Birçok sektörü kapsayan KDV indirimlerinin süresi 1 Haziran'a uzatıldı.

YILA DAMGA VURAN: EKONOMİ YÖNETİMİ DEĞİŞİMİ

Türkiye’de 2020 ekonomi gündeminin en önemli başlıklarından biri de ekonomi yönetiminde yaşanan değişiklikler oldu. Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle, Murat Uysal, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası başkanlığı görevinden alındı, Uysal’dan boşalan koltuğa eski Maliye Bakanı Naci Ağbal getirildi. Uysal, Murat Çetinkaya’nın ardından görevden alınan ikinci merkez bankası başkanı oldu.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da sosyal medya hesabı üzerinde istifa ettiğini duyurdu. Albayrak’ın yerine, Cumhurbaşkanı kararı ile Lütfi Elvan atandı. Bu gelişmelerin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomide yeni bir döneme girildiğini işaret ederken, enflasyonla mücadele vurgusu yaptı. Erdoğan, gerekirse acı reçetenin uygulanacağını belirtti.

2021’de de aslan payı hisse senedinde

Fransız gazeteciden Erdoğan'a 'oyun değiştirici lider' övgüsü

İngiliz medyum: 2021'de savaş çıkacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)