E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem2018’de maaşınız ne kadar olacak?---

2018’de maaşınız ne kadar olacak?

2018’de maaşınız ne kadar olacak?
11 Aralık 2017 - 11:15 borsaningundemi.com

Ülkede büyümenin rekor kırması ile birlikte 2018'de maaşların nasıl olacağı düşünülmeye başladı

Yeni yılın yaklaşmasıyla birlikte ücret artış oranları yine her şirket çalışanının ortak gündem maddesi haline gelmeye başladı. 2017 yılında ortalama yüzde 9 oranında maaş zammı yapan şirketlerin bu yılki zam oranının yüzde 9-12 bandında olacağı tahmin ediliyor. En yüksek zam oranının enerji ve perakendede, en düşük zammın ise çağrı merkezleri ile sigorta şirketlerinde olması bekleniyor.

Yeni yıla sayılı günler kala hemen hemen her şirkette çalışanlar, maaş zam oranlarının ne olacağıyla ilgili tahminler üzerine konuşuyor. Çünkü Türkiye’de yerel ve uluslararası şirketlerin yüzde 93’ü yılda bir kez ücret artışı gerçekleştiriyor. Zamlı maaşlar ise ağırlıklı olarak ocak, nisan ya da mart ayında alınıyor.

Çalışanların beklentileri farklı farklı olsa da ücret araştırma şirketlerinin yaptığı araştırma verileri gösteriyor ki, bu yılki zam oranları ortalama yüzde 9-12 arasında olacak. Sektörlere göre oranlar değişse de, 2017 yılında olduğu gibi şirketlerin ücret artış kararını sırasıyla bireysel performans, çalışanın ücret çizelgesindeki yeri, enflasyon ve şirketin performansı belirleyecek.

SEKTÖREL FARK AZALACAK

Korn Ferry Hay Group Bilgi Hizmetleri Müdürü Ersin Yıldırım, özellikle kurlardaki değişim ve enflasyonun çift hanelere ulaşması nedeniyle, bu yıl sektörler arasında baz ücret artış bütçesinde belirgin farklılaşmanın olmadığına dikkat çekiyor. Yıldırım, baz ücret artışlarında marjinal olarak farklılaşmayan şirketlerin performans yönetimine ve buna bağlı olarak çalışanların kariyer gelişimine ve prim sistemlerine odaklanmayı planladıklarını vurguluyor.

Ersin Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürüyor: “Geçmiş yıllarda sektörler arasındaki ücret artışına ayrılan bütçeler yüzde 5 ile yüzde 10 arasında değişirken bu yıl bu dağılımın yüzde 9 ile yüzde 12 arasında olduğunu gözlemlediğimizden, sektörler arasındaki temel ücret farklarının azalacağını öngörebiliriz. Buna ek olarak içinde bulunduğumuz dönemde yönetim kurullarının ana önceliği olan kârlılığı destekleyecek şekilde, insan kaynakları politikalarında performans yönetimine daha fazla önem verileceğini ekleyebiliriz.”

DEĞİŞKEN ÜCRET

PERYÖN Başkanı Berna Öztınaz ise farklı bir konuya dikkat çekiyor. Asgari ücret artışının etkisinin geçen yıl bazı sektörlerdeki zam oranlarını önemli ölçüde etkilediğinden bahseden Öztınaz, çağrı merkezleri, otomotiv yan sanayi, dayanıklı tüketim malları, yapı malzemeleri ve lojistik sektörleri ücret artış oranlarının diğer sektörlerin üzerinde gerçekleştiğini söylüyor. Öztınaz, bu yıl da bu durumdan etkilenerek ücret artış oranı yüksek olacak sektörlerin olabileceğini sözlerine ekliyor.

Baz ücret hala toplam ücret paketinin en önemli unsuru ve en büyük payı oluşturuyor. Mercer Türkiye Yetenek ve Bilgi Çözümleri Yöneticisi Goncagül Çamur Uğurlu, değişken ücretin ise ücret paketlerinde ağırlığının geçmiş yıllara göre uzman ve mavi yaka seviyelerde biraz daha arttığını gözlemlediklerinin altını çiziyor. “Şirketler performansa dayalı ödüllendirme yaklaşımlarına artık daha fazla ilgi gösteriyor” diye konuşan Uğurlu, hızlı tüketim malları, yüksek teknoloji ve ilaç sektörlerinde toplam ödüllendirme içinde yan hak çeşitliliğinin daha fazla olduğunu anlatıyor.

DÖVİZLE ÜCRET UYGULAMASI

REED Türkiye Genel Müdürü Asiye Yıldırım, insan kaynakları departmanları tarafından, çalışanların seçim şansının olduğu yan haklar seçkileri sunulmaya başlandığının üzerinde duruyor. Yıldırım, paket içeriklerinin hangi sektörlerde daha kapsamlı olduğuyla ilgili ise şu bilgileri veriyor: “Enerji, elektronik, hızlı tüketim, ilaç, Telekom’da daha kapsamlı paket içerikleri sunulabiliyor. Son yıllarda artan dijitalleşmeyle birlikte elektronik-ticaret sektörüne özgü pozisyonların paketleri hem kapsamlı hem de esnek olarak sunulabiliyor.”

Zam oranlarında büyük ve orta büyüklükte şirketler arasında bir fark gözlemlenmiyor. Ancak PageGroup Ülke Müdürü Hugo Campo, yabancı şirketlerde genel olarak oranların daha yüksek olduğunu söylüyor. Özellikle yurtdışı ile çalışan şirketlerin kurda yaşanan dalgalanmalara göre hareket ettiklerinin altını çizen Campo, kurumsal şirketlerde zam oranlarının ise şirket büyüklüğünden bağımsız olarak şirketin kurumsallığı ile doğru orantılı olarak belirlendiğini ifade ediyor. Döviz kurundaki artış üst düzey yöneticilerin döviz bazında ücret alma trendini de gittikçe azaltmış görünüyor. Uzmanlar 2018’de de bu azalmanın sürmesini bekliyor.

MAAŞ ARALIKLARI NASIL DEĞİŞİYOR?

"Geçtiğimiz yıl döviz kurlarında yaşanan dalgalanmalar bankacılıkta maaşları yukarı çekti. Sektörün önemli firmaları ve iş başvurusu gerçekleştiren adaylardan elde edilen bilgiler ışığında hazırlanan rapor: Bankacılıkta, maaş aralıklarının yıllık 90 bin TL ile 600 bin TL arasında seyrettiğini gösterdi. Özellikle kurumsal bankacılık ve özel sermaye alanlarında yöneticilerin maaşları oldukça yüksek. Perakende sektöründe kariyer 50 bin TL ile başlıyor ve deneyimle 240 bin TL'lere kadar çıkıyor. Değişen ve gün geçtikçe dijitalleşen dünyanın parlayan sektörü BT'de yükseliş yaşanıyor. Döviz kurundaki değişiklikler ve talebin artmasıyla sektör çalışanlarının da maaşları artıyor. BT'de en yüksek maaş 280 TL bin ile deneyimli satış mühendislerinde. Maaşlarda yıllık bazda 10 bin-20 bin TL arası artış gözlemleniyor. 8-15 yıl arası deneyime sahip bir ön satış mühendisi bir yıl içinde en fazla 280 bin TL kazanıyor. 20 yıl civarı deneyimli bir BT müdürünün yıllık toplam maaşı 250 bin TL’ye ulaşıyor."

İK YÖNETİCİLERİNİN 2018 AJANDASINDA NE VAR?

2018'ln gelişiyle her ne kadar çalışanlar zam oranlarını konuşuyor olsa da İK yöneticilerinin de bir ajandası var. Peki bu ajandanın en önemli gündem maddeleri neler olacak?

Ergene Consulting Sı HGA Group Türkiye Başkanı Murat Ergene, bu soruya şu yanıtı veriyor: "Dijital dönüşüm & Dijital İK, yeni dijital çağa uyum sağlayacak yöneticilerin bulunması ve elde tutulması önemli gündem maddeleri arasında. Ayrıca şirketlerde daha esnek ve çevik organizasyonlar oluşturulması, İK yönetimlerinin bu yıl gündemlerinde yer alan diğer bir konu olacak." (Fatoş Bozkuş/Ekonomist Dergisi)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)