E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM
Dışardan bakanlar ne tür yorumlar yapıyor olurlarsa olsunlar, Bitcoin delice yükselişini, ve yatırımcılarını zengin etme eğilimini sürdürüyor.
Finansal kararlar konusunda kayıp yaşama korkusu güçlü ama tehlikeli bir algı olabilir. Bu korku dijital para birimine yatırım yapmamış olanlar arasında etkili oluyor ve bu fırsatı kaçırdıkları için kendilerine kızarak yeni bitcoinin ne olacağı sorusuna cevap bulmaya çalışıyor.
Ancak acaba bir sonraki bitcoin gerçekten var mı ya da yatırım yaparak alınacak riski taşımaya değer mi?
Cryptos R Us'ın kurucu ortağı ve kripto para piyasalarının yıllanmış yatırımcısı George Tung "Bitcoin son derece güçlü bir boğa piyasası içindeyken ilerde onu bekleyen nedir?" sorusuna daha az bilinen kripto paralar arasında halen çok ciddi yükselişler vaat eden para birimleri olduğu cevabını veriyor. Tung bu konuda, "Bitcoin'in piyasa değerini geçen yeni bir kripto para birimi görecek miyiz? Bence bu sorunun cevabı evet. Bunun önümüzdeki 3 ila 5 yıllık bir süre içinde kesinlikle mümkün olacağını düşünüyorum" ifadelerini kullanıyor.
ItsBlockchain.com'da kripto danışmanı olan Hitesh Malviya, "bitcoinin bir boğa patlaması içinde olduğu kesin, şimdilik gördüğümüz budur. Ancak uzun vadede kripto paralardaki büyük artışlar her yere yayılacak" ifadelerini kullanıyor.
Malviya, alternatif kripto paraların bu aşamada yeni bir sektör olduğunu ve ana akım araçların arasına katılmasının bir kaç yıl alacağını belirterek, "Bitcoin'in bu yıl yaşadığı gibi 10 katlık yükselişleri görebileceğimiz alternatif kripto para birimleri olacaktır." diyor.
Ancak 1300'den daha fazla alternatif kripto para olduğu düşünülürse hangisinin bir sonraki bitcoin olabileceği veya buna yaklaşabileceğini kestirmek oldukça güç. Tung bu konuda karar vermek için 4 araç kullanıyor ve hangi alternatif kirpto parada arayışa gidilmesi gerektiğini belirlemeye çalışıyor.
1. Kripto para biriminin arkasındaki çalışma grubu: “Bu insalar nereden geliyor? Daha önce başka kirpto paralar üzerinde çalışmışlar mı? Arkalarında onları destekleyen kimse var mı ve nasıl bir tecrübeye sahipler? Şurası bir gerçek ki en iyi performansı gösteren alternatif kripto paralar (altcoin) kendini daha önce kanıtlamış ekiplerin elinden çıkıyor.
2. Neden böyle olduğuna bakacak olursak "Bu ne kadar faydalı? Çözülmeye ihtiyacı olmayan Bir sorunu çözmeye çalışıyorlar mı? Ortaya çıkan bazı altcoinler gerçekten sadece saçmalık
3. Oluşumun nerde olduğuna karar vermek. "Yol haritalarına bakıyorum, ne zaman başlamışlar Net testleri ya da beta testleri var mı? Yeni özellikler piyasaya sürüldü mü?" gibi sorulara cevap arıyorum.
4. Değerlemenin belirlenmesi “Altcoinler çok inişlki çıkışlı olduğu için piyasanın mevcut değerlemesine bakıyorum. Doğru fiyatlanıp fiyatlanmadığını anlamaya çalışıyorum. Pek çok altcoin çok yüksek fiyatlanmış durumda ve ben onlardan uzak durmaya çalışıyorum.
Bu değerlendirmeleri kafamızın bir yerinde tutarak baktığımızda analistlerin 2018 yılı için izlemeye değer bulduğu kripto paraları ve değerlendirmelerini şöyle sıralayabiliriz. Bitcoin'de olduğu gibi kripto paralar çok aşırı volatiliteye ve riske sahip yatırım araçları. Yani yatırım yapmayı düşünüyorsanız her birini incelemenize ve daha fazlasını okumanıza gerek var:
Litecoin (LTC)
Piyasa değeri: 17.78 milyar dolar
11 Aralık itibarıyla 2017 yılı performansı: %+4,800
Kim tarafından oluşturuldu? Eski Google çalışanı ve şimdi ise kripto evreninin kayda değer yıldızı Charli Lee tarafından oluşturuldu.
Kısaca: Litecoin bitcoin gold'un gümüşü olarak tanımlanıyor
2011 yılında Lee tarafından oluşturulan Litecoin bitcoine bir alternatif olmayı hedefledi. Lee, litecoinle birlikte bitcoinde uzun zaman alan işlemlerin süresini kısaltmayı ve litecoin'de madencilik yapmayı bitcoinden daha kolay ve herkesin katılabileceği bir hale getirmeyi hedefledi. Lee bu konuda "Benim vizyonum Litecoin'i her gün bir şeyler alabileceğiniz bir araç haline getirmek. Bu sadece ödeme yöntemleriniz arasında bir tercih olmalı" ifadelerini kullanmıştı.
Litecoin ayrıca daha fazla para üretmek üzere kuruldu. Bitcoin için bu sınır 21 milyon adet olmasına karşın Litecoin'de 84 milyon adet düzeyinde. Bitcoinde dolaşımda 16.7 milyon adet bulunurken, Litecoin'de halen yaklaşık 54 milyon adet bulunuyor.
Monero (XMR)
Piyasa değeri: 4.84 milyar dolar
2017 Performansı: %+1,930
Kim oluşturdu: Bitcoin'e benzer şekilde Monero’nun oluşturucusu da anonim
Kısaca : Monero ile anonimlik, yapılan her işlemde gönderici ve alıcı kaydedileri ancak bunlar takip edilemez hale getirilir. Teoride Monero'nun kullanımı halinde hiç kimsenin gönderici ve alıcı arasında ya da işleme konu miktar konusunda noktaları birleştirme şansı yoktur.
Siber suçlulara cazip bir para gibi geliyor mu? Evet aynen öyle Microsoft Windows çalıştıran 230.000 bilgisayara virüs bulaştıran yazılım korsanları virüsleri temizlemek için ödemelerinin Monero ile yapılmasını talep etmişlerdi.
Aslında, yazılım korsanları tarafından bitcoin talep edilen olaylar da yaşandı ve Monero'nın arkasındakiler kripto parada yapılan işlemlerin çoğunun rakipleri farketmeden paralarını sektörler arasında dolaştırmak isteyen şirketler, parsal varlığını göz önüne sürmek istemeyen kişi ve kurumlar, yabancı bir ülkede ticaret yapıp bir hedef haline gelmek isteyenler tarafından yapıldığını belirtiyor.
Monero tarafından son dönemde yapılan açıklamada 45 ünlü müzisyenin ödemelerini Monero olarak kabul ettiği ve bunların arasında Lana Del Ray, Sia ve Dolly Parton gibi isimlerin olduğu belirtildi. Dolaşımda halen 15.5 milyon adet Monero bulunuyor. Litecoin ve Bitcoinin aksine Monero, sabit bir arz rakamına sahip değil.
Neo
Piyasa değeri: 2.6 milyar dolar
2017 performansı: %+24,685
Kim oluşturdu: Da Hongfei , Onchain'in CEO'su ve Çin'in blockchain savunucusu
Kısaca : Tung Neo'yu "Çin'in Ethereum'u" olarak isimlendiriyor. Çin'in kripto paralar karşısındaki duruşuunu gevşetmesi halinde Neo'nun bir patlama yaşacağına inanıyor. Etehereum, 61 milyar dolarlık piyasa değeri ile bu anlamda Bitcoin'in ardından ikinci sırada yer alıyor ki bu açıdan bakıldığında Neo'nun önünde çok uzun bir yol olduğu görülüyor.
Kurucu Da Hongfei yakınlarda CNBC'de bir programa katıldı ve kripto paralardaki aşırı ısınmaya yönelik endişeleri azaltmaya çalışarak, "Kripto paralarda bir balon var mı? Evet var Peki bu sorun mu? bence değil zira her yıkıcı teknolojide balon oluşur tıplı otomobiller veya trenler gibi." dedi. NEO'nun para adedi sınırı 100 milyon adet. Halen dolaşımda ise 65 milyon adet bulunuyor.
Cardano (Ada)
Piyasa değeri: 3.06 milyar dolar
2017 performansı (Ekim ayından bu yana): % +406
Kim oluşturdu Blockchain geliştiricisi Input Output Hong Kong (IOHK)
Kısaca: Cardano blockchain sadece bir kaç ay önce oluşturuldu ve sert bir yükseliş yaşayarak Ada olarak isimlendirilmeye başlandı. Kasım ayında piyasa değeri açısından en büyük 10 kripto paranın arasına girmeyi başardı ve sonrasında 13. sıraya geriledi.
Proje 2015 yılında başladı ve kendisini arkasında bilimsel bir felsefe olan ilk blokchain ağı olarak tanımladı.Bu zincirin arkasında önde gelen akademisyenler ve mühendisler tarafından pek çok benzeri üzerinde yapılan inceleme ve araştırmalar sonucunda oluşturuldu.
Cardano halen, görece olarak dah az biliniyor olmasına rağmen, görünüşe göre özel işlemlerde büyük olduğu gibi, düzenleyicilerin ihtiyaçlarına cevap vererek kitlesel kabulü başlattı. Şirketin CEO'su, Charles Hoskinson, Cardano, "sürdürülebilirlik, birlikte işlerlik ve ölçeklenebilirlik" konularını ele alıyor ve böylece kripto para 'eğlenceli bir yenilik' ten milyarlarca insanın yararlanabileceği ve eski finansal sistemler ile arayüz oluşturacak bir şey haline gelebilir" diyor.
Cardano'nun çerçevesi henüz çok erken aşamalarında bulunuyor (ekip bunu "önyükleme çağı" olarak iade ediyor) ve yol haritasındaki bir sonraki aşama 2018 yılının ikinci çeyreğinde başlayacak. Bu, onun kurulumu hala devam ediyor anlamına geliyor ve liderlerinin öngördüğü tam teşekküllü akıllı sözleşme platformuna ulaşması zaman alabilecek gibi görünüyor.
Maksimum para sınırı 45 milyar adet olan Cardano'da halen dolaşımda 26 milyar adet bulunuyor.
Ripple (XRP)
Piyasa değeri: 11.22 milyar dolar
2017 performansı: % +3,803
Kim oluşturdu: Web geliştiricisi Ryan Fugger, işadamı Chris Larsen ve programcı Jed McCaleb
The skinny: Yazılım şirketi Ripple ve kendisine ait kripto para birimi XRP, eski bitcoin geliştiricileri tarafından kuruldu. Bazı sektör mensupları tarafından bitcoin'in mantıksal halefi olarak görülüyor.
New York Times bir zamanlar, Ripple Western Union ve döviz piyasası arasında ağır komisyon ödemeleri olmaksızın bir geçiş yapma aracı olarak nitelemişti. Çünkü bu yalnızca bir para birimi değil ayrıca bitcoin de dahil herhangi bir para biriminde işlem yapılabilen bir sistem. Yaratıcıları, "Ripple, bankaları, ödeme sağlayıcıları, dijital varlık değişim birimlerini ve şirketleri RippleNet aracılığıyla bağlayarak küresel çapta para göndermek için kaygısız bir deneyim sağlamaktadır" ifadelerini kullanıyor.
Ripple blockchain teknolojisini 100'den fazla bankaya lisansladı. Ve XRP'ye endeksli yeni bir korunma fonu (hedge fon) kuracağını duyurdu.
Iota (MIOTA)
Piyasa değeri: 12.66 milyar dolar
2017 performansı (Haziran başından itibaren): %+623
Kim oluşturdu David Sonstebo, Sergey Ivancheglo, Dominik Schiener, ve Dr. Serguei Popov, girişimciler, matematikçiler ve geliştiricilerden oluşan bir ekip
The skinny: lota’nın dikkat çeken tarafı, herhangi bir işlem ücreti ya da madencisi ve blokajcısının bulunmaması. Yaptığını her işlem iki diğer işlem için gereken gücü sağlıyor, böylece her Ioata sahibi ayrıca bir Iota madencisi haline geliyor.
Esasen Iota internette makineden makineye yapılan ödemeler için belkemiği haline gelmeye odaklanıyor. Bu anlamda kendisini arkasında bir blockchain olmayan tek kripto para olarak tanımlıyor. Bunun yerine dağıtılmış defter mimarisine dayanan ve "Tangle" olarak isimlendirilen bir sistem kullanıyor. Bu sistem üç kripto kilometre taşına dayanıyor, sınır maliyetli işlemler, internet bağlantısı olmadan yapılan işlemler ve sonsuz ölçülebilirlik.
Microsoft'un Word programı ile yaptığı son ortaklık ona büyük bir destek sağladı ve en değerli kripto paralar arasında üst sıralara taşıdı.
MIOTA'nın maksimum arz miktarı 2.8 milyarın altında ve bu miktarın tamamı dolaşımda bulunuyor.
Bitcoin Cash
Piyasa değeri: 26.1 milyar dolar
2017 performansı (Ağustos ayından bu yana): %+245
Kim oluşturdu Bitcoin Cash, bitcoin blockchain'ini çatallayan ekip tarafından oluşturuldu ve şmdi bir kaç bağımsız geliştirici ekip tarfından kontrol ediliyor.
The skinny: Bitcoin Cash, kripto para birimlerinin en yenilerinden biri 2017 yılı Ağustos ayında bitcoin için bir çatal olarak oluşturuldu. Özet olarak aslında bu bitcoinin kendisiyle bağdaşmayan yeni bir versiyonu oldu.
Bitcoin cash, bitcoinde bazı kullanıcıların yüksek işlem ücretleri ve yavaş işlem süreleri nedeniyle bunalmasının sonucunda ortaya çıktı.Çünkü bitcoin cash çok daha fazla bir blok ölçüsü limitine sahip. Kurucuları, kendi para birimlerinin daha fazla işlemi daha düşük ücretlerle ve daha hızlı onaylarla gerçekleştirdiğini belirtiyor. Diğer yandan bu nedenle bitcoine sadık olanlar blok ölçeğini büyütmenin kripto paranın merkezci olmayan doğasını tehlikeye attığını öne sürüyor.
Bitcoin ile Bitcoin Cash arasındaki felsefi bölünme, Forbes tarafından "Cypherpunk'a karşı Silikon Vadisi." tanımlamasıyla dile getiriliyor.
Bitcoin Cash'in karşı karşıya olduğu en büyük zorluk şu anda evlat edinmektir: Değerli olabilmesi için, hem işletmelerden hem de rakip ödeme ağlarından kabul görmeye ikna etmesi gerekiyor. Ayrıca, madencileri işlem takas sürecine katılmaya ikna etmesi gerekiyor.
Kasım ayı ortasında Bitcoin Cash kısa süre Ethereum'un pazar payını kaptı ve ikinci en değerli kripto oldu. O zamandan beri üçüncü sıraya düştü. Dolaşımda bulunan miktar şu an 16.8 milyon seviyesinde ve maksimum arz miktar sınırı 21 milyon düzeyinde.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (19:23)