E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem2017 kurbanlık fiyatları ne kadar---

2017 kurbanlık fiyatları ne kadar

2017 kurbanlık fiyatları ne kadar
26 Temmuz 2017 - 08:06 borsaningundemi.com

Kurban Bayramı için geri sayım başladı. Bir yandan tatil kaç gün olacak diye merak edilirken kurbanlık fiyatları da araştırılmaya başlandı.

Her yıl yaz aylarına biraz daha yaklaşan Kurban Bayramı’na az bir süre kala vatandaşlar kurbanlık fiyatlarını merak ediyor. Büyükbaş ve küçükbaş kurbanlık fiyatları ise el yakacak gibi duruyor. Düve kesiminin yasaklanması ile fiyatların artması bekleniyor.  Sizler için dana, koç, koyun, keçi kurban fiyatlarını derledik.

KURBANLIK FİYATLARI NE KADAR OLDU?

Hayvancılık sektöründe ithalatta gümrük vergisinin düşürülmesi, dişi düve kesiminin yasaklanması ve et fiyatları tartışmasıyla birlikte, kurban bayramı öncesi kurbanlık fiyatları merak konusu oldu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, dişi düve kesimine yasak getirildiğini ve kurbanlık olarak sevkine izin verilmeyeceğini açıkladı. Manisa Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Kırlıoğlu, dişi düve kesiminin zaten yasak olduğunu, ancak yeniden gündeme getirilmesinin caydırıcı olacağını belirterek, kararı olumlu bulduklarını ifade etti. Ahmet Kırlıoğlu, “Böyle bir yasak zaten vardı, ama uygulanmıyordu. Bunun doğru bir karar olduğunu düşünüyoruz. Hayvan sayısının çoğalmasını sağlamalıyız. Normalde de düve kesilmemesi lazım. Dişi olmazsa üretimi yapamayız. Biz bunu baştan beri savunuyoruz” dedi.

 Canlı büyükbaş hayvanların ithalat gümrük vergisi yüzde 135’ten yüzde 26’ya düşürüldü. Karkas et ithalatında ise, yüzde 100- 225 arasında olan gümrük vergisi yüzde 40’a indirildi. Sektörde atılan bu adımlar yetiştiricilerin tepkisini çekti. Birlik Başkanı Kırlıoğlu, bu adımı talihsiz bir karar olarak yorumladı. Kırlıoğlu, “Et yurt dışında da pahalı. Yurt dışında da hayvan yok. Getirseler dahi çözüm olmaz. Çözüm, yerli üreticinin üretmesidir. Bizim desteklenmemiz lazım. İnsanlar hızla tarımdan, hayvancılıktan kaçıyor. Üreten kişi kalmadı. Piyasada küçükbaş  bulamıyoruz. Girdi maliyetleri çok fazla. Sürekli ithalat kozunu kullanarak hayvan varlığımızı artıramayız” diye konuştu.

BAYRAMDA KURBAN FİYATLAR ARTACAK

Piyasada kuzu bulunamadığını dile getiren Kırlıoğlu, bu yıl kurbanlık fiyatlarının yüksek olacağını belirtti. Geçen yıla göre artış olacağını savunan Kırlıoğlu, “İnsanlar yetiştirdikleri hayvanları kurbanda pahalı olacak diye şimdi satmıyor. Fiyatlar yükselecek. Fiyatlar kurbanda cep yakacak. Eğer dışarıdan hayvan bulup kurban zamanı getirmezse fiyatlar artacak. Küçükbaş kurbanlıklar bu yıl 1000 liranın üzerine kesin çıkar, kesinlikle altında bulunmaz. Şu anda bile küçükbaş hayvanlar 750-800 liraya mal oluyor. Büyükbaş kurbanlıklar ise 18 bin liraya kadar çıkabilir” dedi.

DÜVE KESİMİ YASAĞI FİYATLARI ETKİLİYOR

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın damızlık düve kesimine yasak getirmesinin ardından fiyatların yükseleceği endişesi satıcı ve alıcıyı düşündürmeye başladı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından düve kesiminin yasaklanmasının ardından besiciler, yasağın fiyatları artıracağını savundu. Kararın Kurban Bayramı'na az bir süre kala alınmasının kendilerini ve alıcıları zora durumda bırakacağını ifade eden besiciler, “Milletin elinde düveler kalacak bu da hayvan fiyatlarını artıracak” dedi.

Yasağın büyükbaş ve küçükbaşta fiyatları yükselteceğini belirten besici Hüseyin Kalkan, “Bu yasak çok sıkıntıya yol açacak, fiyatlar da artacak. Tosun 10 bin TL'ye çıkacak, bir dana 5 bin TL'ye çıkacak. Bu milletin elinde düve var yani, bu düve ne olacak? Adam damızlık yapacak nasıl bir sene bunu bekleyecek? Çoban tutmuş o kadar da masraf etmiş. Bu karar epey sorun olacak fiyatlar kalkacak. Her şeyin fiyatı artar. Mesela adamın elinde 500 tane düve var, yasak edip bu nasıl olacak?” diye konuştu.

Hayvanların besicilerin elinde kalacağını söyleyen Kalkan, “Millet bayrama yakın hep kurbanlık bekliyor. Kurbanlık gitmedi mi pazara olur mu yani? Bu kadar milletin elinde kalacak malları. Herkes bu sefer koyuna yönelecek onun fiyatı da bin liranın üzerine çıkacak. Benim elimde 150 tane dişi toklu var. Ben satamıyorum mecbur damızlık yapacağım. Daha önceden söylense niye alaydım ki? Niye çoban parası vereyim? Kurbanda da olmuyor nasıl satayım” şeklinde konuştu.

SİVAS’TA FİYATLAR DEĞİŞMEDİ

Sivas Ticaret Borsası (STB) Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu, Gıda Tarım ve ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın kurban fiyatlarıyla ilgili açıklamasına destek vererek, “Sayın Bakanımıza destek olmak amacıyla Sivas’taki kurbanlık fiyatlarında artış yapmıyoruz” dedi.

STB Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kurban fiyatlarıyla ilgili olarak basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Başkan Hastaoğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın,’Kurbanlık fiyatlarını rahatlatmak için kolumuzu değil, vücudumuzu, canımızı ortaya koyacağız. Kurban Bayramı’nda bütün vatandaşlarımızın bütçelerine uygun kurban kesimi yapmaları da hepimizin arzusu’ sözlerini hatırlatarak, “Sayın Bakanımıza destek olmak amacıyla Sivas’taki kurbanlık fiyatlarında artış yapmıyoruz” dedi.

Et fiyatlarına yüzde 15 zam gelmesine rağmen besiciler ile yapılan toplantı sonrası kurbanlık fiyatlarına zam yapmama kararı aldıklarını belirten,”Hastaoğlu,”Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde ilimizdeki besicilerle yapılan toplantı sonucunda, besicilerimiz bu sene fedakarlıkta bulunarak, et fiyatlarına yüzde 15 zam gelmesine rağmen kurbanlık fiyatlarına zam yapmayacaklar. Gösterdikleri duyarlı davranış için besicilerimize teşekkür ediyorum. Geçen sene canlı kilogram fiyatı 20 TL olan tosun yine 20 TL’den satılacak. Dişi koyun 16 TL, erkek koyun 18 TL, kombinalardaki kesim ücretleri ise büyükbaş için 350 TL, küçükbaş için 50 TL, parçalama ücreti 200 TL, et çekim ücreti ise 1 TL olarak belirlenmiştir. Sivaslı hemşehrilerim belediyelerimizin gösterdiği yerlerde kurulan kurban pazarlarından veya besi çiftliklerinden gönül rahatlığıyla kurbanlarını alabilirler. Hayvan kesimleri için ise Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan ruhsat alınmış mezbaha ve kombinalar veya belediyelerimizce belirlenen geçici kesim yerleri tercih edilmelidir” dedi.

Kurban alınırken dikkat edilmesi gerekenler hakkında da bilgi veren Hastaoğlu, “Hemşehrilerimizden küpesi olmayan hayvanları almamalarını konusunda dikkatli olmalarını özellikle rica ediyorum. Veteriner sağlık raporu olmayan, çok zayıf olan, Gebe veya yeni doğum yapmış olan, yüksek ateşi olan, çok genç ve etleri olgunlaşmamış olan, kılları karışık ve mat halde olan, Bakışları ve dış görünümü canlı olmayan, salya akıntısı bulunan, uzuvları eksik olan hayvanlar satın alınmamalıdır” şeklinde konuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • misafir26 Temmuz 2017 13:39

    alır mallarını geri götürürler.kesmeyiveririz olur biter.bu hale getirenlerde oylarını artırılar vesselam.düşündüğümüz şeye bak.

  • misafir26 Temmuz 2017 13:37

    niye ağlaşıyoruz kardeşim.araba fiyatına kurban.kesmeyiveririz olur biter.bu hale getirenlerde vebalini üstlenir.düşündüğünüz şeye bak.