E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
2017’de küresel endeksler rüya gibi yıl geçirdi. Ekonomilerin dünya çapında büyümesi, işsizliğin büyük ölçüde azalması, enflasyonun tüketimi kötü etkileyecek seviyelerin altında kalması yatırımcıların morallerini ve risk iştahını sürekli yüksekte tuttu. Gazetehabertürk'te Mahmut Sancak'ın haberine göre bu risk iştahı o kadar yüksekti ki ABD ve Kuzey Kore arasında yaşanan nükleer savaş restleşmesi bile borsaların yukarı yönlü seyrini değiştirmeye yetmedi.
ABD’nin en büyük 500 şirketinin işlem gördüğü S&P 500 Endeksi yıl içerisinde 57 defa tarihi rekorunu yeniledi. Ancak endeks bu performansıyla bile ABD’nin teknoloji endeksi Nasdaq’ı ve ülkenin gösterge endeksi Dow Jones’u geride bırakmayı başaramadı. Apple, Alphabet (Google) ve Facebook’un lokomotifliğini yaptığı Nasdaq Endeksi kendi tarihi rekorunu 2017’de tam 70 defa yeniledi. Dow Jones ise bunu tam 71 defa yaptı. Küresel borsaların toplam piyasa değeri ise 82 trilyon dolara ulaşırken endeksler 2017’de 9 trilyon dolar ek değer kazandı. Dünya çapında en çok yükselen borsa sıralamasında Arjantin yıllık yüzde 77’lik bir çıkışla ilk sırayı alırken İstanbul Borsası (BIST 100) yüzde 47.6’lık artışla Vietnam’ın ardından üçüncü sırada yer aldı.
UÇUŞ ARALIKSIZ SÜRDÜ…
Rekorlar Avrupa’da da şaşırttı. Yıl içerisinde pek çok ülkede yapılan seçimlerle çalkalanan Avrupa borsalarında bile endekslerin yüzde olarak eksi değer kaydettikleri gün sayısı yıl genelinde ortalama 20’yi geçmedi. Sermaye piyasalarında bayram havasının yıl boyunca sürmesine neden olan bol para politikaları sanat, tarihi eser ve gayrimenkul piyasalarında da balonları şişirdi. Ancak hem 2017’nin hem de insanlık tarihinin en büyük balonu ise hiç şüphesiz kripto para sektöründe ortaya çıktı. Bazı para birimlerinin yılı yüzde 40000’lere varan çıkışlarla tamamladığı sektörde kendinden en çok söz ettiren Bitcoin oldu. Ancak 2018’de ekonomik alanda beklenen olası yangınlardan birinin de kripto para sektöründe patlak vermesinden endişe ediliyor.
GÖZLER POWELL’DA
Merkez bankaları dendiğinde ise bu yıl her zamankinden çok daha fazla öne çıkması beklenen kurum yine ABD Merkez Bankası ( Fed ) olacak. Bankanın küresel para politikalarının öneminin yanı sıra bankanın yeni başkanı Jerome Powell’ın da bu görevdeki kişisel performansı yakından izlenecek. ABD Başkanı Donald Trump’ın her konuşmasında ucuz doları sevdiğine yönelik açıklamaları daha şimdiden Fed üzerinde belirli bir baskı oluşturmuş durumda. Beyaz Saray temelli bu baskının Fed ’in bağımsızlığını tehdit eder hale gelmesi ise piyasalarda sonuçları belli olmayan bir dalgalanma sürecini başlatabilir.
DÜNYANIN ÖNDE GELEN 65 BORSASININ PİYASA DEĞERİ 82 TRİLYON DOLARI AŞTI
BORSALAR TARİHİNDE BİR İLK
- Dünya borsaları 2009’dan beri her yılı yükselişlerle kapadı.
- Küresel endeksler üst üste 13 aydır aralıksız yükselmeye devam ediyor.
- Bu performans tarihte bir ilk olarak kayda geçti.
- Küresel merkez bankalarının bilançoları 2016’ya kıyasla yüzde 17 oranında büyüdü.
- Kripto para dünyasında yükseliş rekorunu yüzde 36725 ile Ripple kırdı.
- MSCI Dünya Endeksi peş peşe 13 aydır sürekli yükselerek yeni bir rekor kırdı.
- Endeks bu performansıyla yılı yüzde 22’lik artışla kapadı.
- Tüm dünya borsalarının piyasa değeri toplam 9 trilyon dolar arttı.
KÜRESEL PİYASALARA YÖNELİK OLASI FELAKET SENARYOLARI
BITCOIN RÜYASI KÖTÜ BİTECEK
Bitcoin’in değeri aralıklı olarak artmaya devam eder ve 2018’in ikinci yarısında 60 bin dolara ulaşır. Ancak Çin ve Rusya’nın kripto para birimlerinin hiçbirine onay vermemesi Bitcoin’in değerini 2019’da 1000 doların altına indirecek.
FED’İN BAĞIMSIZLIĞI TEHLİKEDE
ABD’de yapılacak ara seçimlerin ardından Cumhuriyetçiler yasama güçlerini artıracak. Ekonomide popülist adımlar ABD Merkez Bankası’nı baskı altına alarak finansal disiplinden uzaklaşmasına neden olacak.
BORSALAR DÜŞÜŞE GEÇECEK
Küresel borsalar Mart 2009’dan bu yana sürekli yükselişte. Ancak küresel iyimserliğin hızla yok olması ve yerini siyasi gerilimlere bırakması dünya çağında yatırımcıların risk iştahını düşürecek. S&P 500 2018’de yüzde 25 düşecek.
AB İYİCE SAĞA YATACAK
İtalya’da mart ayında yapılacak seçimlerde pek çok Avrupa Birliği ülkesinde olduğu gibi muhafazakârlar iktidara ortak olur. AB genelinde artan ulusalcı eğilimler birliğin kırılganlığını daha da artıracak.
YÜKSELİŞ 2018’DE DE DEVAM EDECEK Mİ?
Peki endekslerdeki baş döndürücü yükseliş 2018’de de sürecek mi? İşte cevap bekleyen en büyük soru bu. Bu soruya yönelik ise pek çok cevap var. Soruların bir bölümü iyimser. Ancak piyasa uzmanlarının yaptıkları yorumlara bakılırsa 2018’e yönelik beklentilerin önemli bir bölümü endişelerle dolu. Gerek siyasi ve gerekse ekonomik pek çok olası sorunun arasında piyasalardaki genel seyri küresel merkez bankalarının para politikalarına yönelik kararlarının etkileyeceğine kesin gözüyle bakılıyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
ŞİRKETLERİMİZİN AZ ZARARLI, BOL KAZANÇLI, BOL YATIRIMCI ,YATIRIMCI KARDEŞLERİMİZEDE BOL KAZANÇLI YIL OLMASINI DİLERİM.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (01:18)