E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro Ekonomi2016 yılında herkes e-faturaya geçer---

2016 yılında herkes e-faturaya geçer

2016 yılında herkes e-faturaya geçer
10 Haziran 2014 - 13:35 borsaningundemi.com

Finansbank - Cybersoft ortaklığıyla kurulan eFinans, 3 yılı aşkın süredir pek çok firmaya e-fatura ve e-defter çözümleri sunuyor

eFinans Genel Müdürü Sait Abalı, Türkiye’nin GİB’in öngördüğü süreden daha önce yüzde 100 e-faturaya geçeceğine inanıyor...
e-fatura 5 yılı aşkın bir süredir Türkiye’nin gündeminde. Sektörlere göre 10 ya da 25 milyon TL yıllık ciro limitinin üzerine çıkan firmalar için zorunlu tutulan bu uygulama için 1 Nisan 2014 tarihi önemli bir milattı. Pek çok kesim gibi biz de sürenin yine erteleneceğini düşünmüştük. Ancak erteleme olmadı; e-fatura ve e-defterin Türkiye genelinde yaygınlaştırılması için çalışmalar devam etti.
Gerek e-fatura gerekse e-defter, kayıt dışı ekonominin azaltılmasında olduğu kadar ticaret, iş yapış şekli ve ödeme sistemleri açısından da önemli adımlar. Finansbank ve Cybersoft ortaklığıyla kurulan eFinans da bu alanda ilk kurulan şirketlerden biri olarak uygulamanın hayata geçmesinde önemli bir rol oynuyor.
eFinans Genel Müdürü Sadi Abalı ile Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Okan Murat Dönmez’e e-fatura uygulamasının geldiği noktayı ve eFinans’ın bu süreçte oynadığı rolü konuştuk...
 
“Meksika’dan eksiğimiz yok, fazlamız var”

Sadi Abalı, 1 Nisan’da erteleme olmamasını olumlu bir adım olarak görüyor ve uygulamanın geleceği açısından iyimser konuşuyor. Abalı, “2014 yılının başından itibaren bir e-fatura mükellefine kağıt fatura düzenlendiğinde yok hükmünde sayılıyor; hem e-fatura gönderilir hem de kağıt fatura düzenlenirse kağıt fatura naylon fatura olarak kabul ediliyor” diyor.
GİB’in (Gelirler İdaresi Başkanlığı) 2014 yılı hedefi 20 bin şirketi e-fatura sistemine dahil etmekti. Bu sayı şimdiden 19 bin 200’e yaklaşmış durumda. 2015 hedefi 50 bin, ardından 100 bin, 2018 yılında da tüm ekonominin e-fatura sistemine geçmesi planlanıyor. Ancak Okan Murat Dönmez, Meksika örneğinden yola çıkarak daha iyimser bir öngörüde bulunuyor:
“Meksika’da zorlama olmadan, firmaların istek ve tercihleriyle e-faturaya geçiş 11 yıl sürdü. Türkiye’de ise kanunla zorlama var. 2016 yılında ekonomimizin rahatlıkla e-faturaya geçebileceğini düşünüyorum. Tabii bu konuda başta sağlık olmak üzere kamunun hakim olduğu sektörlerin öncülük yapması gerekiyor.”
Dönmez, aslında Türkiye’deki ilk 50 bin firmanın e-fatura kapsamına alınması halinde ekonominin yüzde 60’ına ulaşılmış olacağına dikkat çekiyor. Bu noktada “zincirleme zorlama” etkisini vurgulayan Dönmez, “Büyük firmalar distribütörlerini, distribütörler bayileri bu sisteme girmeye zorlayacak. Böylece sisteme yüzde 100 geçiş planlanandan daha kısa sürede mümkün olacak” diyor.
 
eFinans’tan iki farklı çözüm

eFinans’ın farklı e-fatura çözümleri var. Şirketin sunduğu “özel entegrasyon” paketinde sisteme giriş ücreti 1000 TL. Ayrıca aylık 75 TL aidat ücreti alınıyor. Üyeler bu çözümde arşiv hizmetinden bedelsiz yararlanabiliyor. Süreci eFinans’ın yönettiği bu çözümde fatura başına belli bir ücret alınıyor. 
e-fatura uygulamasının sağlıklı bir şekilde işleyebilmesi için elektronik ortamda kesilen faturaların arşivlenmesi, işlemlerin anında kaydedilmesi büyük önem taşıyor. Tabii bu da güçlü bir server (ağ) altyapısı gerektiriyor. eFinans, güçlü bir server altyapısına sahip. Bu konuda Finansbank’ın teknolojik altyapısından yararlanıyor. Cybersoft ise yazılım konusundaki 17 yıllık tecrübesiyle şirketin teknolojik gücünü sağlıyor.
Sadi Abalı, eFinans’ın başta e-fatura ve e-defter olmak üzere tüm elektronik ticari uygulamalar için servis sağlayıcılığı, bankacılık ve finans çözümleri sunarak müşterilerine yenidünya ticaretinde danışmanlık yapmayı hedefleyen bir hizmet şirketi olduğunu vurguluyor. Abalı, “e-fatura entegrasyonu, e-fatura özel servis sağlayıcılığı, e-fatura arşivlemesi, e-defter uygulaması ve e-Ticaret portalı üzerinden bankacılık hizmetleri için online uygulama çözümleri konularında hizmet sunuyoruz. Kısa bir süre içinde GİB’in getireceği yeni uygulamalar kapsamında e-Arşiv, e-İrsaliye ve benzeri hizmetleri de portföyümüze katacağız” diyor.
 
İster satın al, ister kirala

Bu yıldan itibaren belli bir tutarın üzerinde ciro yapan şirketlerin e-defter tutması da zorunlu tutuldu. Okan Murat Dönmez, eFinans’ın e-defter uygulamasının da tıpkı e-faturada olduğu gibi tüm muhasebe ve ERP programlarıyla entegre çalışacağını vurguluyor. eFinans, yevmiye defteri ve defter-i kebir belgelerini GİB’in belirlediği standartlarda hazırlayıp, elektronik olarak kolayca gönderebiliyor.
eFinans, e-defter çözümünü iki alternatifle müşterilerine sunuyor. İlki ürünün satılması ve müşteri lokasyonunda kurularak çalıştırılmasını içeriyor. Burada lisanslama üzerinden ücretlendirme yapılıyor.
İkinci model olan kiralama ise ürünün, eFinans tarafından kurulu bir “bulut sistem” üzerinden kullanılması yöntemini içeriyor. Aylık ya da yıllık hizmet bedeli şeklinde ücretlendirme yapılıyor.
 
 EFİNANS’TA E-FATURA SİSTEMİ NASIL İŞLİYOR?
 
● eFinans’ın geliştirdiği EFYS (Elektronik Fatura Aktarım ve Yönetim Sistemi), müşterilerin kendi sistemlerinde ERP ve muhasebe programlarıyla oluşturduğu faturaları e-fatura formatına çeviriyor,
● E-faturaları “mali mühür” ile elektronik olarak imzalıyor,
● Mühürlü e-faturaları paketleyip GİB’e gönderiyor,
● Firmaya kesilen e-fatura varsa bunları GİB’den alıyor,
● Gelen e-faturaları kuruluşun kendi sistemine uygun formata çeviriyor,
● Mali mühür ve diğer gerekli tüm kontrolleri yapıyor,
● Etkin bir arşivleme, indeksleme ve loglama ile sorgulama yapılabilmesini sağlıyor,
● E-faturaların görüntülenmesini ve istendiğinde çıktı alınabilmesini sağlıyor.
 
E-FATURANIN AVANTAJLARI
 
● Ayda ortalama bin fatura kesen bir firma, e-faturayla yılda bin 200 ton karbon salınımını, 4 bin 800 ağacın kesilmesini, 15 bin litre atık su oluşumu ve 156 bin kg sıvı atık oluşumunu engellemiş oluyor. E-fatura düzenlemek kağıt faturaya göre satıcı için yüzde 57, alıcı içinse yüzde 62 daha fazla tasarruf sağlıyor. Türkiye’de ortalama basılı faturada maliyet yaklaşık 6 TL. Buna görünmeyen yönetsel ve işgücü maliyetleri eklendiğinde e-faturanın işletmeler için avantajları daha da artıyor.
● E-fatura ticaret hayatındaki hız ihtiyacını basım, gönderim, kurye, karşılama, kontrol, kayıt, arşiv süreçlerini ortadan kaldırarak sağlıyor. Geleneksel faturanın oluşturulmasından ulaşmasına kadar ortalama 5 gün geçerken, e-fatura sisteminde bu süre yaklaşık 22 saniyeye iniyor.
● Arşiv maliyetlerini ve ibraz sürelerini de kısaltan e-fatura, şirketlerin tahsilat ve ödeme süreçlerindeki kısalmayla nakit akışında hız ve öngörülebilirliğe büyük katkılar sağlıyor. E-fatura finans kurumları için güvenilirlik göstergesi, teminat ve hatta temlik edilmesi kolay bir veriye dönüşebilecek bir uygulama. Halen Türkiye’de birçok kurumsal firma muhasebe sistemlerini tam entegre hale getirebilmiş değil. Bu yüzden nakit akışı yönetilemiyor; sadece verimlilik artırılmaya çalışılıyor. Bu da genelde bir tarafta bankalarla ölçek kullanarak pazarlık; diğer tarafta ise tedarikçilere ertelemeli ödeme yaparak gerçekleştiriliyor. Oysa e-fatura sistemine geçişle birlikte ne kadar büyük olursa olsun finans birimleri, kurumlarına gelen ve giden tüm faturaları tek bir ekranda görebiliyor, tüm nakit akışlarını günlük ve isterlerse saatlik olarak yönetebiliyorlar.
● E-faturayla denetim için harcanan masraf ve süre de azalıyor. Uygulama sayesinde basit hatalardan kaynaklanan vergi cezalarının önüne geçilebiliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)