E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
2016 yılı döviz piyasalarını kırıp geçiren bir yıl oldu. Birkaç ülkenin parası iyi bir performans sergilerken, büyük bölümünün para birimleri ise önemli ölçüde değer kaybetti. 2016 yılında en sert dalgalanan para birimi Venezüella bolivarı oldu. Sert bir ekonomik krizle boğuşan ülkede yiyecek sıkıntısı ve ilaç kıtlığı yaşandı. IMF, gelecek yıl enflasyonun yüzde 1.660 oranında artacağını tahmin ediyor. Venezüella'nın para birimi bolivar 2016'da dolar karşısında yüzde 71 değer kaybetti. En hızlı ikinci düşüş Mısır poundunda oldu. Mısır para biriminde değer kaybı yüzde 59'u buldu. Ülke, kasım ayında para biriminin serbestçe dolaşmasına izin vererek radikal bir karar aldı. Bu hareketle derinleşen ekonomik krizini hafifletme ve Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) acil kredi alma girişimi yapan Mısır'da ilk tepki yüzde 48'lik bir düşüş oldu. O günden bu yana doların karşısında değer kaybı da yüzde 59'u buldu.
NİJERYA ÜÇÜNCÜ OLDU
Nijerya, yılın büyük bölümünde düşük petrol fiyatları ile mücadele etti ve bu durum para birimini baskı altında tuttu. Bütçe gelirinin yüzde 70'i petrole dayanan ülke ekonomisi, birçoğu petrol endüstrisini hedef alan sık sık yapılan terör saldırılarıyla da boğuştu. Para birimi Naira 2016'da dolar karşısında yüzde 37'den fazla değer kaybı yaşadı.
31 YILIN EN DÜŞÜĞÜNDE
Haziran ayında yapılan referandumda Avrupa Birliği üyeliğini bitirme kararı (Brexit) alan İngiltere'de ise sterlin dibe vurdu. Yatırımcılarda Brexit'in ekonomi üzerindeki gerginliği devam ederken, para birimi dolar karşısında yüzde 17 düştü. Temmuz ayında pound dünyadaki en kötü performans gösteren para birimiydi. Ekim ayında ise 31 yılın en düşük seviyesi olan 1.22 dolara kadar düştü. Referandum gününde parite 1.58 düzeyindeydi.
ARJANTİN PESOSU AĞIR DARBE ALDI
Güney Amerika'nın ikinci en büyük ekonomisi olan Arjantin'in para birimi de 2016'da ağır darbe alanlardan. Yapılan kritik reformlar büyümeye dönüş umutlarını artırırken, 2016 yılında ülke ekonomisi yüzde 1.8 oranında daraldı. Ücretler düşerken enflasyon da yüzde 40'a ulaştı.
TRUMP MEKSİKA'YI DAĞITTI
Meksika pesosu ise Donald Trump'ın başkanlık kampanyası ve seçim zaferiyle büyük darbe aldı. Trump'ın ticaret ve göçmen karşıtı söylemi, pesonun 2016'da dolar karşısında yüzde 17 düşmesine neden oldu. Merkez bankası, pesoya destek için kasım ayında faiz oranlarını yükseltti. Sabah
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (00:50)