E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış Piyasalar2013’ün en büyük 10 riski---

2013’ün en büyük 10 riski

2013’ün en büyük 10 riski
09 Ocak 2013 - 00:47 borsaningundemi.com

Foreing Policy 2013 için en önemli 10 riski açıkladı. Genel görünün pek de parlak değil. Tüm bölgelerden çatlak sesler yükseliyor

ABD’nin mali uçurum kaygıları ile başlayan yeni yılda geçen yıla oranla toparlama yaşasa da genel kanı 2013’ünde zor geçeceği yönünde.
Foreing Policy’nin yeni yıla dair yaptığı değerlendirmede 10 farklı bölgede 10 farklı riske değinildi.
İlk etapta gelişmekte olan ülkeler tarafına dikkat çekilirken gelişmekte olan ülkeler için bolluk döneminin sona erdiği belirtildi. Özellikle ABD ve Avrupa’daki ekonomik yavaşlama büyük oyuncular arasında farklılığı daha belirgin hale getirirken, BRIC dahil pek çok ülke şüpheli duruma düştü.
İkinci sıraya Çin konulurken yeni liderin 2013’te büyük zorluklar ile karşı karşıya kalacağına dikkat çekildi. Ön önemli noktan fikirler ve sınır ötesi bilgi akışının kontrol edilmesi olduğu kaydedilirken, Pekin’in başta internet uygulamaları olmak üzere izole yaşamının süreci kolaylaştırmayacağı kaydedildi. Ülkenin yerel ve dış politikalarında rahatsız edici boyutların yatırımcıyı uzaklaştırabileceği noktasına dikkat çekildi.
Geçen iki yıla damga vuran Arap Baharı ise Foreing Policy’nin gündeme aldığı bir başka konu. Diktatörlerin yerini sancılı hükümet kurulması aşası alırken hala bölge ekonomileri tam anlamıyla toparlanabilmiş değil. Yeni yılda bölgelerde radikal hareketlerin görülebileceğine dikkat çekilirken, bölgesel risklerin dış güçler tarafında kışkırtılabileceği kaydedildi. Özellikle Suriye tarafında gerilimin tırmandığı belirtilirken, Türkiye, Irak ve Ürdün içinde risklerin yer aldığına dikkat çekildi.
ABD tarafında ise kara bulutların dağılmadığına vurgu yapıldı. Şimdilik mali uçurum atlatılsa da borç tavanı ve mali yapıdaki bozulmanın ülke için büyük sıkını yaratacağı belirtildi. Ekonomik toparlanma ve Obama’nın yasama gündemi öne çıkacak.

JIB yani Japonya, İsrail ve İngiltere; bu üç önemli küresel aktör için önemli bir yıl olacak. Çin şimdilik parlamaya devam ederken, Orta Doğu patlama noktasında, Avrupa ise sersemlemiş durumda. Bu gelişmeler üç ülkenin kaybetmesinin ana nedeni. Üç ülkede birbirine benzer koşullarda. Üçünün de ABD ile olan özel ilişkileri süreci daha da zorlaştırıyor.
Avrupa ise yeni yılın yine gündeminde. Çok sert bir hareket olmasa da yeni yılda da Avrupa’nın karın ağrısı olmaya devam etmesi bekleniyor. Yeni yılda bölgenin dağılması beklenmezken sorunlara net bir çözüm bulunması da beklenmiyor. Zayıf ekonomik görünüm, politikacıların kriz savaşı ve belirsizlik yeni yılda da devam edecek.
Asya’nın jeopolitik yapısı 2013’ün de önemli gündem maddelerinden biri olacak. Foreing Policy’ye göre özellikle Doğu Asya için jeopolitik riskler devam edecek. Yeni liderler Çin ve Japonya arasında gerilimi azaltmak için nasıl adım atacak takip edilecek.
ABD’nin ambargosu sonrasında yeni yılda İran’da önemli takip noktaları arasında yer alacak. Özellikle nükleer çalışmaları ve devamında gelen ambargo dalgası ülkenin ekonomisini ciddi şekilde bozarken petrol fiyatları üzerine olası etki de dünyanın yakın takibinde.
Gelişmekte olan ekonomilerin önemli isimlerinden Hindistan 2013’ün önemli politik aktörleri arasında yer alacak. Uzun dönem ekonomide başarı hikayesi olması beklenen ülke için 2013’te güçlü ekonomik politikalar izleyip izlemeyeceği takip edilecek.
Ve son olarak Güney Afrika. Geçtiğimiz ekonomik performansı ile göz dolduran Güney Afrika için iyimser tahminler çoğunlukta. Ülke için önemli nokta ise bütçe reformları olacak. Beklentiler karşılanmaz ise notun düşebileceği kaygısı hakim.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)