E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Tüketici fiyatları 2012 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 0.38 oranında artarken, üretici fiyatları yüzde 0.12 oranında düşüş gösterdi. Aralık itibarıyla yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında bir önceki aya göre 0.21 puan azalışla yüzde 6.16’ya, üretici fiyatlarında 1.15 puan azalışla yüzde 2.45 düzeyinde gerçekleşti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Aralık ayı Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ve Üretici Fiyatları Endeksi’ni (ÜFE) açıkladı. Buna göre 2012 yılı Aralık ayında 2003 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) bir önceki aya göre yüzde 0.38 oranında artış gösterdi. TÜFE’deki artış yüzde piyasa beklentileri düzeyinde gerçekleşti. TÜFE’nin aylık bazda gelişimi değerlendirildiğinde Endeks, 2011 yılı Ağustos ayından Nisan 2012’ye kadar artış göstermişti. 9 ayın ardından 2012 Mayıs ayında gerileyen TÜFE, Haziran ve Temmuz aylarında da gerilemeyi sürdürmüştü. Ağustos ayında yüzde 0.56 oranında, Eylül ayında yüzde 1.03 oranında, Ekim ayında yüzde 1.96 oranında artış gösteren TÜFE, Kasım ayında ise yüzde 0.38 oranında artmıştı.
MEMUR VE EMEKLİSİNE ÇOK KÜÇÜK DE OLSA ENFLASYON FARKI GÜNDEME GELDİ
Aralık ayında TÜFE’nin yüzde 0.38 oranında artmasıyla memura çok küçük de olsa enflasyon farkı gündeme geldi. Temmuz-Aralık döneminde memur maaş zammında baz alınan tüketici fiyat artışı oranı TÜİK verilerine göre yüzde 4.08 düzeyinde gerçekleşti. Böylece memur, memur emeklileri ve sözleşmelerinin enflasyon farkı alabilmeleri için yüzde 4 olan sınır aşılmış oldu. Yaklaşık 0.10 puanlık bir enflasyon farkı gündeme geldi.
YILLIK TÜFE ARTIŞI YÜZDE 6.16
Yıllık TÜFE, Aralık ayında bir önceki aya göre 0.21 puan azalışla yüzde 6.37’den yüzde 6.16’ye geriledi. Tek haneli düzeyini koruyan TÜFE, son 15 ayın en düşük düzeyinde gerçekleşti. Yıllık TÜFE, Eylül 2011’de yüzde 6.15 düzeyinde gerçekleşmişti. Yıllık TÜFE, yüzde 6.16’lık düzeyi ile piyasa beklentileri düzeyinde gerçekleşti.
Hükümetin 2012 yılı sonu için Orta Vadeli Program’da yüzde 7.4 olarak öngördüğü enflasyon hedefinin, yaklaşık 0.88 puan altında kalındı. Merkez Bankası ise yıl sonu enflasyonunun yüzde 6.5’in altında gerçekleşmesini beklediğini açıklamıştı.
ONİKİ AYLIK ORTALAMALARA GÖRE TÜFE YÜZDE 8.89
TÜFE, 2011 yılının Aralık ayına göre yüzde 6.16 oranında artış gösterirken, on iki aylık ortalamalara göre yüzde 8.89 oranında artış yaşandı.
EN YÜKSEK AYLIK ARTIŞ YÜZDE 1.55 İLE GIDA VE ALKOLSÜZ İÇECEKLER GRUBUNDA GERÇEKLEŞTİ
Aralık ayında ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış yüzde 1.55 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda gerçekleşti. Aralık ayında endekste yer alan gruplardan haberleşmede yüzde 1.23, lokanta ve otellerde yüzde 0.39, konutta yüzde 0.24, ev eşyasında yüzde 0.21, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0.10, sağlıkta yüzde 0.04, eğitimde yüzde 0.02, alkollü içecekler ve tütünde yüzde 0.01 artış yaşandı. Eğlence ve kültürde yüzde 0.17, ulaştırmada yüzde 0.27, giyim ve ayakkabıda yüzde 1.50 düşüş gerçekleşti.
YILLIK BAZDA TÜFE’DE EN YÜKSEK ARTIŞ YÜZDE 11.37 İLE KONUT GRUBUNDA GERÇEKLEŞTİ
Yıllık bazda TÜFE’de en yüksek artış yüzde 11.37 ile konut grubunda gerçekleşti. En yüksek artışın yaşandığı diğer harcama gruplarını lokanta ve oteller yüzde 9.31 ile, çeşitli mal ve hizmetler yüzde 8.66 ile, giyim ve ayakkabı yüzde 8.17 artış ile izledi.
AYLIK BAZDA EN YÜKSEK FİYAT ARTIŞI MALATYA, ELAZIĞ, BİNGÖL VE TUNCELİ’DE YAŞANDI
İstatistiki Bölge Birim Sınıflaması (İBBS) Düzey 2’de bulunan 26 bölge içinde aylık en yüksek artış yüzde 1.37 ile TRC1 (Gaziantep, Adıyaman ve Kilis) Bölgesi’nde, bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış yüzde 7.23 ile TR21 (Tekirdağ, Edirne, Kırklareli) Bölgesi’nde ve on iki aylık ortalamalara göre en yüksek artış yüzde 10.12 ile TR71 (Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Kırşehir) Bölgesi’nde gerçekleşti.
241 MADDENİN FİYATI ARTTI
Aralık 2012’de endekste kapsanan 444 maddeden; 70 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 241 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 133 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.
ÜFE AYLIK BAZDA YÜZDE 0.12 ORANINDA AZALDI
2012 yılı Aralık ayında 2003 Temel Yıllı Üretici Fiyatları Endeksi’nde bir önceki aya göre yüzde 0.12 oranında azalış yaşandı. Yıllık ÜFE, Aralık ayında bir önceki aya göre 1.15 puan azalışla yüzde 3.60’dan yüzde 2.45’e geriledi. Oniki aylık ortalamalara göre ÜFE, yüzde 6.09 oranında artış gösterdi.
AYLIK BAZDA TARIM SEKTÖRÜNDE FİYATLAR YÜZDE 0.39, SANAYİDE YÜZDE 0.07 ORANINDA DÜŞTÜ
Aylık değişim tarım sektöründe yüzde 0.39 oranında, sanayide yüzde 0.07 oranında düşüş olarak gerçekleşti. Tarım sektörü endeksinde, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 4.17 düşüş, on iki aylık ortalamalara göre yüzde 6.04 artış gerçekleşti. Sanayi sektörü endeksinde ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3.83, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0.46 düşüş olarak gerçekleşti.
SANAYİDE EN YÜKSEK AYLIK DİĞER ULAŞIM ARAÇLARI İMALATINDA GERÇEKLEŞTİ
Sanayide en yüksek aylık artış elektrik, gaz üretimi ve dağıtımı alt sektöründe gerçekleşti. Sanayinin üç sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; imalat sanayi sektöründe yüzde 0.01 artış, madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe yüzde 0.33 düşüş; elektrik, gaz ve su sektöründe yüzde 0.46 düşüş olarak gerçekleşti. Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler yüzde 7.54 oranı diğer ulaşım araçları imalatı, yüzde 3.40 oranı ile büro makineleri imalatı, yüzde 1.26 ile giyim eşyası imalatı, yüzde 0.81 ile metalik olmayan mineral ürünler sanayi alt sektörleri oldu. Buna karşılık ham petrol ve doğalgaz çıkarımı yüzde 1.91, ana metal sanayi yüzde 1.17, ağaç ve mantar ürünleri imalatı yüzde 0.69, metal cevheri madenciliği yüzde 0.68 oranında gerilemeyle endekslerin en fazla gerilediği alt sektörler olarak dikkat çekti.
325 MADDENİN FİYATLARI ARTTI
Endekste kapsanan 791 maddeden; 183 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 325 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 283 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti
ÖZEL KAPSAMLI TÜFE GÖSTERGELERİ
Çekirdek enflasyon olarak da ifade edilen özel kapsamlı TÜFE göstergelerine bakıldığında 2012 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre mevsimlik ürünler hariç özel kapsamlı TÜFE’de yüzde 0.20 oranında artış yaşandı. İşlenmemiş gıda ürünleri hariç enflasyon yüzde 0.13 oranında, enerji hariç enflasyonda yüzde 0.46 oranında artış görüldü.
İşlenmemiş gıda ve enerji hariç göstergelerde yüzde 0.17 oranında artış yaşanırken, enerji, alkol ve tütün hariç göstergelerde yüzde 0.49 oranında arttı. Bu son grup ile birlikte fiyatın yönlendirilen ve dolaylı vergiler hariç tutulduğunda Aralık’ta yüzde 0.50 oranında artış olurken, bunlara işlenmemiş gıda eklendiğinde yüzde 0.18 oranında arttı. İşlenmemiş gıda, enerji, alkollü içki, tütün ve altın hariç grupta yüzde 0.21 artış olurken, enerji, gıda, alkol, tütün ve altın hariç göstergeler yüzde 0.02 oranında arttı.
İşlenmemiş gıda, enerji, alkollü içki, tütün ve altın hariç grupta yıllık artış Aralık ayında Kasım ayındaki yüzde 6.41’lik düzeyinde yüzde 6.50’ye yükselirken, enerji, gıda, alkol, tütün ve altın hariç göstergelerde yıllık artış yüzde Kasım ayındaki 5.73’lik düzeyinden yüzde 5.81’e çıktı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:37)