E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Emeklilik bütün çalışanların hayalidir. Bugün emeklilikte dikkat edilmesi gerekenler ve emekliliğe ilişkin püf noktalarını değerlendireceğiz. Bir kişinin ne zaman emekli olacağı üç şeye bağlıdır. İlki sigorta giriş tarihi. Sigortalı ilk kez çalışılmaya başlanan tarih, sigortalılık süresini de başlattığı için emeklilikte hayati önemde. İkinci şart ise, prim ödeme gün sayısı. Sigortalılık tarihinden sonra kesintisiz çalışılmasında fayda var. Bu şekilde prim gün sayısı artırılabilir.
SGK’YA YÜKSEK BİLDİRİM
Emeklilik için gerekli olan son şart ise yaş. 1 Mayıs 2008 tarihinden sonra ilk kez sigortalı olan ve 7.200 gün şartını 1 Ocak 2048’den sonra dolduracak bütün sigortalılar, 65 yaşlarını doldurduklarında emekli olabilecek. Emekli maaşı hesaplanırken iki kriter önemli. Bunlardan ilki ortalama aylık kazanç tutarı. Sigortalı SGK’ya ne kadar yüksek ücretle bildirilirse, emekli maaşı da o kadar yüksek olur. İkinci unsur da aylık bağlama oranı.
Maaş için son 7 yılı kapsayan statü önemli
1 Ekim 2008 öncesi sigortalı olup, bu tarihten sonra emekli aylığı talebinde bulunan kişilere emekli aylığı bağlanırken bu kişilerin son 7 yıldaki çalışmalarına bakılıyor. Son 7 yılda hangi statü altında çalışmaları daha fazla ise emeklilikleri o statüye göre değerlendiriliyor. İki sigortalılık statüsünde geçirilen süreler 1.260 gün ise, kişinin emekli olacağı statü tarih olarak son sigortalılık türü olarak belirleniyor. Kişi önce SSK’lı sonra Bağ-Kur’lu olmuşsa ve her ikisinde de 1.260 gün geçirmişse Bağ-Kur’lu olarak emekli olacaktır.
Aylık bağlama oranı düştü
2000 öncesinde 9.000 gün en düşük seviyeden prim ödeyenler için aylık bağlama oranı yüzde 76’ydı. 2000 sonrası -Ekim 2008 öncesi ikinci dönemde yüzde 65’e geriledi. Ekim 2008 sonrası üçüncü dönemde de aylık bağlama oranı yüzde 50 oldu ve daha düşük emekli aylıkları ortaya çıktı.
Süre bakımından avantajı yok
18 yaş öncesi sigortalı olarak gösterilenlerin giriş tarihi 18 yaşa girdikleri gün olarak belirleniyor. Dolayısıyla süre bakımından sağlayacağı bir avantaj yok. Ancak emeklilik için gerekli yaş ve prim ödeme gün sayısının belirlenmesinde önemli. Bu açıdan 18 yaşından önce sigortalı olmak daha erken yaşta emekli olabilmeyi sağlayabiliyor. Örneğin 1 Ocak 1990 doğumlu bir kişinin 1 Ocak 2008'de sigortalı olması halinde 1 Ocak 2008’e kadar geçen süre, bu kişinin prim ödeme gün sayısına ekleniyor. Ancak bu kişinin ilk kez sigortalı olduğu tarih olarak 1 Ocak 2008, yani 18’i doldurduğu gün dikkate alınıyor. (Okan Güray Bülbül/Akşam)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Saçma bir sistem var. Emekliliği hak ettikten sonra dışarıdan prim ödedikçe maaş düşüyor çünkü ortalama maaş düşüyor, ayrıca 3.5 senden fazla prim ödeyince Bağkur'lu sayılıp emeklilik hakkı da uzuyor. Emekli olduktan sonra seyyanen yapılan zamlar ile yüksek maaş 3-4 sene sonra eriyor. BES en iyisi. Yani minimum prim ödeyip kalan parayı BES de biriktirmek daha avantajlı.
KENDİLERİ İÇİN ANA YASAYI DEĞİŞTİRDİLER TÜRKİYE DE EMEKLİK SİSTEMİNİN YENİDEN DEĞİŞMESİ GEREKİYOR HER VATANDAŞA EŞİT MAAŞ EŞİT PİRİM EŞİT ÇALIŞMA BU ÜLKEDE EMEKLİ 65 YAŞINDA KİMSE İŞ VERMEZ ÇALIŞMAYANA DEVLETİN İŞ BULMASI GEREKİYOR İŞ İMKANLARI BULMASI GEREKİYOR O SİSTEM OLURSA VATANDAŞ 32 SENE ÇALIŞMIŞ ALDIGI EMEKLİ MAAŞI 1500 TL ONDAN ÖNCE EMEKLİ OLAN DAHA FAZLA MAAŞ ALIYOR KOCASINDAN BOŞANIP BABASINDAN ALANLAR VAR GENE EVLİ GİBİ YAŞIYOR ASGARİ ÜCRETEN AZ EMEKLİ MAAŞ ALANLAR VAR
Vergilerle Suriyelileri beslemeye devam. Biz yıllarca çalışıp emekli olacağımız günü bekleyelim, emekli olunca verilen aylığa bak, sgk kesintisi de olmasın emekli maaşı da verilmesin, kendimizi biriktirelim, biz biriktirsek düz faiz getirisi olan likit fona bağlasak daha fazla maaş olurdu.
Eskiler 3600 ile 5000 günden boş beleş emekli oldu kimisi 40 kimisi de 50 yaşında maaşa bağlandı onların cezasını da yeniler çekecek. Çağdaş hiçbir ülkede erken yaşta emeklilik yok emeklilik neden var çalışan bir insan çok ciddi bir rahatsızlık geçirir veya yaşindan dolayı artık çalışma kabileyetini kaybeder o zaman emeklilik devreye girer bizde ise hiçbir sebep yokken devlet bize maaş bağlasın bizde yan gelip yatalım derdindeyiz. Milletvekillerinin emekli maaşları çok fazla batı ülkelerinde vatandaş ile vekil maaşları arasında böyle bir fark yok. Kız çocuklarına ölene kadar maaş bağlanmasıda ayrı bir hata her kes çalışıp parayı hak etmeli.
Hasan senin dediğin komünist ülkelerde olur onların da sonu malum .sana hak ettiğin lafı yazarim ancak yayınlanmaz onun için koyun kelimesini sana iade ediyorum
Sen ne diyorsun, ne içip ne seyrediyordun.50 yaşında emekli olunur 65 de olaca da ne yapacaksın. Nasıl çalışacaksın, çalışmayı bırak nasıl işe gideceksin, gönüllü köle. Sigortalı çalışan sayısı nüfus arttıkça nasıl azalır. Koyun.
Eskileri beğenmeyenler görsün. Emekli maaş oranı yüzde 50 olmuş. Şuan SSK ya 1000 lira yatır emekli ol 1000 lira al böyle saçmalık nerde var. Bir oyum var akıllı olun.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (13:36)