E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Syedra Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Ertuğ Ergürer, tarihi alanda 2019'dan beri devam ettikleri çalışmalarda arkeolojik anlamda çok iyi verilere ulaştıklarını ifade etti. Üç yıllık sürede sanatsal anlamda çok özel bir eserle karşılaştıklarını söyleyen Ergürer, şunları kaydetti:
"2019 yılında ilk tespitini yaptığımız mozaiğimizi o dönem için tamamen ortaya çıkarmanın sağlıksız olduğunu düşündük. Gerekli hazırlıkların ardından başladığımız çalışmalarla 'Herakles' konulu mozaiğimizi 2020 yılı sonlarına doğru tam anlamıyla ortaya çıkardık. 'Herakles’in 12 işi' olarak adlandırılan mozaiklerdeki mitolojik sahnelerin iyi şekilde korunduğunu gördük."
Üzeri tamamen toprakla kapatıldı
Ergürer, korunması ve ileride yapılacak detaylı çalışmalarda daha iyi sonuçlar alınabilmesi için mozaiğin üzerinin tamamen toprakla kapatıldığını kaydetti.
Gerekli koruma önlemlerinin alınması sonrası mozaiğin bulunduğunu kamuoyuyla paylaşmayı uygun gördüklerini söyleyen Ergürer, mozaik ve alandaki diğer eserlerin gün yüzüne çıkarılması için çalışmalarını sürdürdüklerini dile getirdi.
Başka bir örneği yok
Antik kentteki büyük Roma hamamında ortaya çıkarılan tarihi eserin bir örneğinin bulunmadığını söyleyen Ergürer, şöyle devam etti:
Bu mitolojik sahnenin işlendiği böyle bir mozaiği daha önce görmedik. Parçalar halinde mitolojik sahnelerin yer aldığı mozaikler var ancak buradaki mozaikte Herakles'in tüm işlerini (12 görev) görüyoruz. Figürlerin insan boyutlarında yapılması da onu tek örnek olarak karşımıza çıkıyor. Bu anlamda da eşsiz bir mozaikle karşı karşıyayız. Mozaikteki mitolojik sahnelerin iyi şekilde korunmuş olması ise esere ayrıca önem katıyor.
Doç. Dr. Ertuğ Ergürer, milattan sonra 2. yüzyılda yapıldığı düşünülen ve genişliği 7,9, uzunluğu 21,91 metre olan taban mozaiğinin yaklaşık 164 metrekarelik bir alana yayıldığını bildirdi.
Herakles’in 12 işi
"Herakles’in 12 işi"nin antik dönemde çok iyi bilinen birçok vazo, eser ve lahitler üzerinde işlenen mitolojik konu olduğunu açıklayan Ergürer, şöyle konuştu:
Yunan mitolojisinde Herakles, Roma mitolojisinde ise Herkül olarak bilinen mitolojik kahramana 12 çok zor görev veriliyor. Bu görevleri yerine getirmesi isteniyor. İlk görevi kılıç ve mızrağın girmediği bir deriye sahip 'Nemean Arslanı'nı öldürmesi isteniyor. Burada onu boğarak öldürüyor. Ondan sonraki figürlerde çeşitli mitolojik karakter ve figürlerle ilgili mücadele sahneleniyor. En son sahnede ise Hesperidler'in elmasını aldığı ve dinlendiği bir sahne var. Bazı sahneler antik dönemde tahrip olmuş, bazı sahneler ise oldukça iyi korunmuş durumda.
Ergürer, Syedra'da çalışmaların daha çok başında olduklarını belirterek, mozaiklerin olduğu dönemlerde kentin nüfusunun 5-6 bin civarında olabileceğini aktardı.
2 bin yıllık cam kâse bulundu: Tek çizik yok
Romanya’da 300 yıllık Osmanlı askeri kaskı bulundu
Yeni Zelanda'da 27 milyon yıllık dev penguen fosili bulundu!
17 milyon yıllık fil dişi fosili bulundu
Neandertallere ait 60 bin yıllık kalıntılar bulundu
Eski Türk dönemine ait taş heykel bulundu
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
yaz , kış turist gelecke biçimde yapılar yapılabilir. Belediyeler ve üniversitelerde bu işlere ortak olarak projeler üretilebilir.
100 yıllık Cumhuriyet dönemindez halkın sanat eseri olarak görüp ziyaret edeceği anca 2 3 eser uretilebilmis olması ne acı. Kültür sanat Anadolu'dan çıkmış bir daha geri dönmemiş
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (00:38)