E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
ABD'de Donald Trump yönetimi, Çin mallarına 200 milyar dolarlık yeni gümrük vergisi koymayı düşünürken, Asya Pasifik Bölgesinde yer alan 16 ülke dünyanın en büyük ticaret bloğunu oluşturmak için harekete geçti.
Mega ticaret anlaşmasını hayata geçirmek için gün sayan ülkeler Güneydoğu Asya Uluslar Birliği’nden (ASEAN) 10 ülkenin yanında Çin, Japonya, Güney Kore, Hindistan, Avustralya ve Yeni Zelanda’dan oluşuyor. Brunei, Endonezya, Filipinler, Kamboçya, Laos, Malezya, Myanmar, Singapur, Tayland ve Vietnam ASEAN’da yer alıyor. Konuya ilişkin olarak CNBC kanalına demeç veren Filipinler Sanayi ve Ticaret Bakanı Ramon Lopez, “ABD cephesindeki gelişmeler bizi anlaşmayı sağlamak konusunda bir aciliyete soktu” diye konuştu.
Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre, kısaca RCEP olarak bilinen Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık anlaşması tamamlandığında küresel ekonominin yaklaşık üçte birini elinde tutacak. ABD ile sıkı bir ticaret savaşına tutuşan Çin, nüfuzunu artırmak, için Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık ticaret anlaşması için müzakereleri sürdürüyor. RCEP müzakerelerine Avustralya, Brunei, Kamboçya, Çin, Hindistan, Endonezya, Japonya, Laos, Malezya, Myanmar, Yeni Zelanda, Filipinler, Singapur, Güney Kore, Tayland ve Vietnam’dan oluşan 16 ülke katılıyor.
Filipinli Bakan Ramon Lopez bu yıl Singapur’da gerçekleştirilen ASEAN ekonomi bakanları toplantısında gazetecilere yaptığı açıklamalarda, “ASEAN ve RCEP’te yer alan ülkelerin temsilcileri yürütülecek müzakerelerden yıl sonuna kadar çok iyi bir sonucun çıkmasını bekliyor" ifadelerini kullanmıştı. İlgili ülkeler, farklılıkların ortadan kaldırılması ve daha önce tartışmalı konuların çözümlenmesi bağlamında inisiyatif aldığını belirten Lopez, “Aslına bakılırsa etrafımızda gördüğümüz tüm bu korumacılıktan endişe duyuluyor olması bir bakıma iyi bir gelişme. ASEAN ve RCEP’te yer alan ülkeler çok taraflı ticaret müzakerelerinin Asya Pasifik’te devam ettiğini dünyaya göstermek istiyor. Ticaret savaşında kimse kazanamaz. Korumacılık nedeniyle dünya ekonomisinin yavaşlaması kesinlikle herkesi olumsuz etkiler” dedi.
“GENİŞ KAPSAMLI MUTABAKAT KASIMDA SAĞLANACAK”
Singapur Ticaret Bakanlığı yaptığı açıklamada, kısaca RCEP olarak bilinen dünyanın en büyük ticaret anlaşmasında geniş kapsamlı mutabakatın müzakerelerin başlamasından altı yıl sonra kasımda sağlanabileceğini duyurdu. Anlaşma, Çin’le ticaret hesaplaşmasına odaklanan ve 2017’de Trans-Pasifik Ortaklığı (TPP) olarak adlandırılan başka bir uluslararası ticaret anlaşmasından çekilen ABD’yi içermiyor. Beyaz Saray yönetimi yaptığı açıklamada ABD Başkanı Donald Trump’ın kasım ayında Singapur’da liderleri bir araya getirecek zirveye katılmayacağını bildirdi. Singapur Ticaret Bakanı Chan Chun Sing konuya ilişkin Reuters’a önemli açıklamalar yaptı. Kasım ayındaki zirvenin önemine işaret eden Singapurlu Bakan Sing, “Evet. Liderler yıl sonunda buluştuğunda geniş çaplı anlaşmayı, önemli bir kilometre taşını elde etmeyi bekliyoruz. Ancak, nihai bir anlaşmanın imzalanacağı zaman henüz net değil” diye konuştu.
“YENİ NAFTA’YA KANADA’YI ALMAYA GEREK YOK”
ABD Başkanı Donald Trump, Kanada’yı yeniden müzakere edilen NAFTA (Kuzey Amerika Serbest Ticaret) Anlaşması’na dahil etmeye gerek olmadığını savundu ve müdahale etmesi durumunda NAFTA’yı tamamen kaldıracağı yönünde Kongre’yi uyardı. Twitter hesabı üzerinden konuya ilişkin paylaşım yapan Trump, “Kanada’yı yeni NAFTA anlaşmasına dahil etmeye gerek yok. On yıllar süren istismarın ardından Amerika için adil bir anlaşmaya varmazsak, Kanada anlaşmanın dışında kalacak” diye yazdı. Trump mesajına, “ABD Kongresi müzakerelere müdahale etmemeli, aksi halde NAFTA’yı tamamen iptal ederim. Bu şekilde bizim için çok daha iyi olur” diye devam etti. Bu arada yazarımız Garbis Keşişoğlu’nun bildirdiğine göre, Amerikan Uluslararası Ticaret Komisyonu ( ITC ) Trump yönetiminin Kanada’dan ithal edilecek gazete kağıdına yüzde 20 ‘ ye varan gümrük vergisini oy birliği ile reddetti.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:38)