E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem15 milyon euro'luk icra yolsuzluğu---

15 milyon euro'luk icra yolsuzluğu

15 milyon euro'luk icra yolsuzluğu
24 Ağustos 2016 - 05:47 borsaningundemi.com

Gaziantep’te, sahte belgeler düzenleyerek 15 milyon euro’luk haksız icra takibi yapan 6 kişi hakkında soruşturma başlatıldı

Gaziantep'te Tapu Dairesi ve İcra Müdürlüğü çalışanlarının da içinde bulunduğu çete hakkında soruşturma başlatıldı. Musa Kesler'in konuyla ilgili Milliyet'te yer alan haberi şöyle:

Gaziantep’te faaliyet gösteren Çağlar Turizm adlı şirket, 2008’de Bankpozitif’ten kredi aldı. Bu krediye karşılık da şehir merkezindeki 20 katlı oteli ipotek gösterdi. Firma 2010’da bankaya başvurarak, işlerinin iyi gitmediğini, krediyi ödemekte zorlanacağını ve eğer isterlerse ipotek verdiği oteli bankaya satabileceğini bildirdi. Ancak firma yetkilisi kendilerine 30 Aralık 2013’e kadar süre verilirse, oteli tekrar geri almak istediğini de ekledi.

Madde eklediler

Bankanın tayin ettiği bilirkişiler otelin değerini 18 milyon Euro olarak belirledi. Firma ve banka 13 Temmuz 2010’da satış için anlaştı ve banka firmaya otelin bedelini ödedi. Ayrıca, otelin 2.5 milyon Euro tutan 3.5 yıllık kira gelirini de firmaya bıraktı. Firma, geçen sürede oteli geri alma hakkını kullanma talebinde bulunmadı. Geri alım hakkının süresi bittikten sonra gerek firma gerekse üçüncü kişiler tarafından satış işleminin iptali için dava açıldı. Ancak satış mahkeme kararıyla kesinleştiği için bir sonuç çıkmadı.

Hâkim tedbiri kaldırdı

Suç duyurusu dilekçesine göre tapudaki sözleşmeye sonradan bankaya 15.5 milyon Euro ödeme yükleyen madde eklendi. Firma, bu maddeye dayanarak 21 Nisan 2016’da icra takibi başlattı. Bu duruma itiraz eden banka ise mahkemeye başvurarak bu icra takibi için tedbir kararı aldı ve icra durdu. Banka avukatları, 30 Haziran 2016’da Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Bu süreçte, dosyaya bakan hâkim görevden ayrıldı. Uzman hâkimin yerine, 1 haftalığına geçici olarak atanan ceza hukuku uzmanı hâkim ise firmanın başvurusu üzerine icra takibi üzerindeki tedbiri 11 Ağustos 2016’da kaldırdı. Bankanın tedbir için yaptığı başvurular ise reddedildi.

Banka avukatları dosya üzerinde yaptıkları incelemede, tapu dairesindeki sözleşmeye sonradan ilaveler yapılarak Bankpozitif’e haksız bir şekilde 15 milyon Euro daha ödeme yükümlülüğü çıkarıldığını belirledi. Sözleşmenin ilgili bölümünün tahrif edilerek, ödeme yükümlülüğü getiren yeni cümleler eklenmesinin yanında, “çıplak gözle bile görülen” bu tahrifatın İcra Müdürlüğü tarafından dikkate alınmasından da şüphelenen avukatlar, diğer usulsüzlükleri de tespit etti.

Soruşturma başlatıldı

Avukatlar, zanlıların organize bir şekilde hareket ettiğini belirterek Tapu Müdür Yardımcıları Mustafa Kormaz, Ali Suavi Aydemir, Leyla Dinçaslan, Tapu büro personeli Sümeyra Ongun, şirket yetkilisi Erdoğan Süyür, ve Gaziantep 3. İcra Müdür Yardımcısı Volkan Savaş hakkında suç duyurusunda bulundu. Savcılık soruşturma başlatırken, bu süreçte mahkeme de icra takibini durdurdu.

‘Adi sözleşme’ dikkate alınmadı

Suç duyurusu dilekçesine göre, icra takibi için kullanılan sözleşme “adi sözleşme” olduğu halde bu dikkate alınmadı. Ayrıca, icra bildirimde bulunması gereken evraklar bildirim zarfına konulmadı.

Tebligatın İcra Müdürlüğü’nün yakınındaki kargo şirketinden değil, 14 kilometre uzakta bulunan ve söz konusu şirket binasının hemen yanındaki kargo şubesinden gönderildiği belirlendi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)