E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türk enerji sektöründe bu yıl en fazla konuşulan konulardan biri Fransız Total’in Türkiye’den çıkma kararı alması ve dağıtım ağını Demirören Holding’e 325 milyon euroya devretmesi oldu. Akaryakıt piyasasında şimdilerde Avusturyalı OMV’nin Petrol Ofisi’ndeki hisselerini satması gündemde. Bu iki önemli küresel oyuncunun çıkışı enerjide yabancıların çekilmesi olarak algılanırken, bir başka taraftan yeni oyuncular da sektöre adım atıyor. Dünyanın en büyük petrol ticareti yapan şirketlerinden İngiltere merkezli BB Energy, Türkiye’ye girme kararı aldı. BB Energy, Ankara merkezli Lokal Grup’a ait Citypet’in ana hissedarı oldu.
Yüzde 51’ini satın aldı
Türkiye’nin en genç akaryakıt şirketlerinden biri olan Citypet, 2014’te faaliyete başlamasına rağmen istasyon ağını geçen yıl kurmaya başladı. 2015’i 30 istasyon kurarak kapatan şirket, bu yılın sonunda bu rakamı 60’a çıkarmayı planlıyor. Ancak bu hedefleri yaparken kendi finansmanlarına göre plan yaptıklarını dile getiren Lokal Grup Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yıldırım, “Yeni bir ortak gündemimizde yoktu. İngiltere merkezi BB Energy ile masaya oturduk ve görüşmelerimizi tamamladık. Şirketimizin yüzde 51’lik hissesini satarak ortak olduk” diyor.
Bayi sayısı 150’ye çıkacak
BB Energy’nin Türkiye’de daha önce akaryakıt ağı satın almak için bazı şirketlerle görüştüklerini ancak pazardaki yapı nedeniyle genç ve büyüme potansiyeli yüksek şirket aradığını anlatan Citypet Genel Müdürü Ertan Sulayıcı ise, “Biz istasyon ağımızı karlılık üzerine göre yapılandırıyoruz. Şehirlerin merkezi yerlerini tercih etmek iş planımızın önceliği. Bu bizim ciromuza da olumlu yayıyor, Şu anda 4 bölgeye yayılmış durumdayız. Bu yılın ilk yarısında 300 milyon liranın üzerinde bir satış gerçekleştirdik. İkinci yılımızı tamamlamadan bu rakama ulaşmak sektör için çok nadir bir örnektir” diyor.
Türkiye’de şu anda dağıtım ağına sahip şirket sayısı 80’in üzerinde. Bunun 38 tanesinin dağıtımı var. Bunların çoğunun da istasyon sayısı 20’nin altında. Sulayıcı’nın verdiği bilgilere göre yeni ortaklıkla Citypet gelecek yıl satış ağını da 150’nin üzerine çıkarmayı hedefliyor.
Tek başına yaptığı satış Türkiye’nin yarısı kadar
Citypet’in ortağı olan BB Energy ise sektörün küresel oyuncularından biri olsa da adı çok fazla duyulan bir şirket değil. Bunun nedeni de Londra merkezli şirketin diğer oyuncular gibi dağıtım değil satış işlemi yapması. Şirket geçen yıl 16 milyon ton petrol ticareti yaptı. Türkiye’nin toplam petrol tüketiminin 30 milyon ton civarında olduğu düşünülürse şirketin büyüklüğü tahmin edilebilir. 1937 yılında kurulan ve Singapur. Dubai, Hong Kong, Yunanistan, Afganistan, ABD gibi ülkelerde faaliyet gösteren şirketin toplam cirosu ise 15 milyar doların üzerinde. Lübnanlı Bassatne Ailesi tarafından yönetilen şirket sadece iki ülkede akaryakıt dağıtımı yapıyor: Lübnan ve Angola. Bu ülkelerdeki dağıtım ağının markası ise Hypco. Sulayıcı; “Avrupa’daki ilk dağıtım ağını da Türkiye’de kurmak isteyen Bassatne Ailesi’nin hedefi bu markayı Türkiye’de de geliştirmek. Belki Citypet markası yerine Hypco markasını kullanabiliriz” diyor.
Kerim Ülker/Dünya
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:10)