Borsa İstanbul Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda konuşan Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. M. İbrahim Turhan; Borsa İstanbul A.Ş’nin yönettikleri varlıkların değeri itibarıyla toplam büyüklükleri 14 trilyon doları bulan yatırım fonlarıyla yaptığı görüşmelerin son derece olumlu bir istikamette ilerlediğini belirtti.
Dr. M. İbrahim Turhan, “Önümüzdeki dönem hedefimiz, inşallah 2015 yılında yapmayı hedeflediğimiz halka arz öncesinde şirketimizin değerini hem pay sahipleri açısından hem Türkiye Sermaye Piyasalarının itibarı açısından en yüksek değere çıkarmak olacaktır” dedi.
Borsa İstanbul’un ilk Olağan Genel Kurulu, 31 Mart 2014 tarihinde başta Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. M. İbrahim Turhan ile Borsa İstanbul Üst Yönetimi olmak üzere pay sahipleri ve temsilcilerin katılımıyla düzenlendi. Toplantının açılışında Sermaye Piyasalarının duayeni merhum Bedii Ensari’yi anmak amacıyla hazırlanan bir film izlendi. Ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Genel Kurul’a, Borsa İstanbul ile stratejik işbirliği dolayısıyla hissesi bulunan NASDAQ OMX’i temsilen Hukuk Danışmanı Magnus Lilliehöök katıldı.
Borsa İstanbul Başkanı ve Genel Müdürü Dr. M. İbrahim Turhan yaptığı konuşmada, genel kurulları şirketin geçirmiş olduğu hesap dönemi faaliyetleri hakkında paydaşlarına hesap verdiği günler olarak niteledi.
Borsa İstanbul’un 3 Nisan 2013 tarihinde esas sözleşmesinin Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nde tescili ile faaliyetlerine başladığını hatırlatan Dr. M. İbrahim Turhan, geçen 1 yıllık süreçte gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Geçen sene 22 Mayıs tarihinde Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) açıkladığı likidite yönetiminde değişiklik politikaları istikametinde dünyada ve özellikle gelişmekte olan ülkelerde ciddi dalgalanmalar yaşandığına dikkat çeken Dr. M. İbrahim Turhan, bundan Türkiye’nin de ciddi şekilde payını aldığını hatırlattı.
Türkiye’ye gelen yabancı sermaye miktarının bundan etkilendiğini belirten Dr. M. İbrahim Turhan, şunları söyledi:
“Ama memnuniyetle ifade edebilirim ki; 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun 138. maddesi 6. Fıkrasında yer alan stratejik ortaklıklar kurulmasına dönük çalışmalarını sürdüren Borsamız, toplam büyüklükleri, yönettikleri varlık itibarıyla 14 trilyon doları bulan yatırım fonlarıyla görüşmelerimiz son derece olumlu bir istikamette ilerliyor. Hatta şu kadarını sizlerle paylaşmamda sakınca yok. Bu görüşmeler için henüz hazır olmadığımızı, sürece henüz başlayabilecek durumda olmadığımızı söylediğimizde, ‘Acaba biz size bir önleyici teklif yapsak öncelikle bizim teklifimizi dikkate alacak mısınız’ dediklerine bile şahit oluyoruz. Tabii ki bunu öncelikle ülkemize, sermaye piyasalarımıza ve Borsa İstanbul A.Ş’ye olan güvenin, gelecekte sağlayacağı kazancın, getirinin herhalde bir işareti olarak kabul edebiliriz. Önümüzdeki dönem ben ve çalışma arkadaşlarım açısından gündemin öncelikli maddesi stratejik ortaklıkları tamamlamak suretiyle kanunla Borsa İstanbul’a verilen bu yetki ve görev istikametinde elimizde kalan yüzde 36,6’lık payı değerlendirmek olacak. Hedefimiz, şirketimizin inşallah 2015 yılında yapmayı hedeflediği halka arz öncesinde değerini hem pay sahipleri açısından hem Türkiye Sermaye Piyasalarının itibarı açısından en yüksek değere çıkarmak, dolayısıyla ülkemize, piyasalarımıza ve kıymetli pay sahiplerimize en yüksek değeri sağlamaya çalışmak olacaktır. “
Yoğun gündemiyle Olağan Genel Kurul Borsa İstanbul Olağan Genel Kurulu, 2013 yılı Faaliyet Raporu’nun okunması ve ardından müzakereye açılması ile başladı. 2013 yılsonu Bilançosu ve Kar/Zarar Tablosu’nun onaylandığı Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda 2013 yılı kâr dağıtım hususunda Yönetim Kurulu’nun teklifi görüşülerek karara bağlandı. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda ayrıca Şirket Esas Sözleşmesi’nde yapılacak değişiklikler de görüşülerek karara bağlandı.
Genel Kurul’da, Borsa İstanbul A.Ş’nin 2013 yılı bilançosuna göre, toplam aktiflerinin 620,8 milyon lira olduğu bu rakamın 303,3 milyon lirasının dönen varlık, 317,5 milyon lirasının duran varlıklardan oluştuğu bildirildi. Bilançonun pasif tarafında ise kısa vadeli yabancı kaynakların 102,4 milyon lira, uzun vadeli yabancı kaynakların 61,4 milyon lira ve öz kaynakların 456,9 milyon lira olarak yer aldığı belirtildi.
3 Nisan-31 Aralık 2013 gelir tablosuna göre brüt satışların 188,4 milyon lira olduğu, bu rakamın 108,4 milyon lirasının borsa paylarından oluştuğu bildirildi. Satış gelirlerinin 184,6 milyon lirasının yurt içi, 3,6 milyon lirası yurt dışı satış geliri olduğu belirtildi. Net satışların 188 milyon lira olduğu kaydedildi.
Faaliyet giderlerinin 150,4 milyon lira olarak gerçekleştiği, diğer olağan ve olağandışı gelir ve giderler sonrası vergi öncesi karın 33,6 milyon lira, 9,7 milyon lira olan Kurumlar Vergisi sonrası net dönem karının 23,9 milyon lira olduğu bildirildi.
.
Yeni Yönetim Kurulu Belirlendi Şirket Esas Sözleşmesi ile belirlenen ilk yönetim kurulu üyelerinden görev süreleri sona erenlerin yerine yenilerinin seçildiği Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda yönetim kurulu üyeliklerine ; Kamil Atilla Köksal, Murat Tacir, Işınsu Kestelli, Mustafa Büyükabacı, Talat Ulussever, Seyit Ahmet Işkın, Melikşah Utku, Osman Akyüz getirildi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.