E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
ABDnin en büyük enerji içeceği markası Monster (Canavar) 1 Eylülden itibaren Türkiyede satılmaya başlanıyor. 13 milyar dolarlık piyasa değeri ve yıllık 1.7 milyar dolarlık cirosuyla Amerikanın en büyük enerji içeceği markası olan Monster, gözünü Ortadoğu, Orta Asya, Kuzey Afrika ve Türkiyeye çevirdi. Türkiyeyi merkez olarak kabul eden Monster, bölgenin başına ise 1997 yılında Avusturyalı enerji içeceği devi Redbullu Türkiyeye getiren Omar Al-Samhouryi getirdi. Annesi Alman Babası Suriyeli olan Omar Al-Samhoury, 15 yıldan beri Türkiyede yaşıyor. Monster ürünlerinin Türkiyede dağıtımını ise Hedef Grup yapacak.
2011de büyüdü
Yüzde 34.8 ile Amerika enerji içeceği pazarının lideri olan Monster, 2002 yılında Hansen Natural tarafından kuruldu. Kaliforniya merkezli şirket ilk olarak siyah bir kutu üzerine renkli bir logoyla piyasa çıktı. Monster, 2003 yılında ilk sıfır kalorili enerji içeceği olan Absolutely Zeroyu (Kesinlikle sıfır), daha sonra Monster Java ismiyle ilk kahveli enerji içeceğini piyasaya sundu. Kısa sürede hızla büyüyerek Amerikanın en büyük enerji içeceği markası haline gelen şirketin gelirleri 2011 yılında yüzde 31 arttı. Analistler, ABD merkezli markanın bu yıl da yüzde 17 büyüyeceğini belirtiyor.
Türkiye ile bölgede büyüyecek
Bugün ABD dışında Avusturyalı Redbull, enerji içeceğinde liderlik koltuğuna otururken, Amerikada ise Monster yüzde 34.8lik pay ile Redbullun önünde. Redbullun Amerikadaki pazar payı ise yüzde 29.5. Dünyada toplam enerji içeceği pazarının yüzde 37si Amerikadaki tüketimden oluşurken, Monsterın bu pazardaki liderliği büyük önem taşıyor. Monster, Avrupadan sonra Ortadoğu, Orta Asya, Kuzey Afrika ve Türkiyeye de girererek dünya çapında liderlik hedefi yapıyor.
Muhtar Kent istemişti
Nisan ayında dünyanın en büyük içecek şirketi Coca-Colanın Türk CEOsu Muhtar Kent, Monsteri almaya kalkmış, ancak çıkan haberler sonrası artan Piyasa değeri yüzünden bu kararından vazgeçmişti. Hızla büyüyen enerji içeceği pazarında sadece yüzde 5lik paya sahip olan Coca-Colanın Monsterı alacağına yönelik haberler üzerine şirketin piyasa değeri bir anda 11 milyar dolardan 13 milyar dolara çıkınca, Coca-Cola bu alımdan vazgeçmek zorunda kalmıştı. Monsterle aynı dönemlerde PepsiCo da ilgilenmiş ancak bir anlaşmaya varamamıştı. PepsiConun şu an Amerika enerji içeceği pazarında 3üncü marka olan Rockstarla ilgilendiği belirtiliyor. -
Motor sporları ve rock
Monster, Amerikada reklam vermek yerine sponsorluklarla geniş kitlelere ulaşmayı başardı. Motor sporlarına ve rock müziğe büyük destek veren Monster ayrıca snowboard, bisiklet gibi birçok ekstrem spora da sponsor oluyor.
Yılda 26.3 milyon litre enerji içeceği içiyoruz
KÜRESEL büyümenin iki katına yakın bir hızda büyüyen Türkiye de şirketlerin ilgisini çeken pazarlar arasında yer alıyor. Enerji içeceği pazarı geçtiğimiz yıl Türkiyede yakaladığı yaklaşık yüzde 30luk büyüme ile 320 milyon dolar seviyesine yükseldi. 2011 yılında Türkiyede 26.3 milyon litre enerji içeceği tüketilirken bu yıl 33.5 milyon litre içeceğin tüketilmesi bekleniyor. Kişi başı tüketimin 300 mililitre olduğu Türkiyede 80den fazla marka pazarda rekabet ediyor. Bu segment, Türkiyedeki toplam alkolsüz içecek pazarının yüzde 0.3ünü temsil ediyor.
Hürriyet
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:23)