E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa12 trilyon dolarlık parasal sıkılaştırma geliyor---

12 trilyon dolarlık parasal sıkılaştırma geliyor

12 trilyon dolarlık parasal sıkılaştırma geliyor
02 Eylül 2015 - 14:58 borsaningundemi.com

Büyük küresel parasal sıkılaştırma yaklaşıyor, ancak buna ABD Merkez Bankası öncülük etmiyor

ABD’li politika yapıcıların faiz artırımını bu ay yapmak üzerinde kafa yormalarına rağmen merkez bankası likiditesinin finans piyasalarındaki bir mevcut kaynağı tükeniyor ve likiditenin kaybı Ağustos ayındaki işlem volatilitesi kısmen açıklıyor.

Likiditenin alçalmasının ardında merkez bankaları tarafından yönetilen döviz rezervleri bulunuyor. 1990’ların sonlarındaki finansal krizlerin ardından sermaye çıkışları ve gerileyen para birimlerine karşı tampon görevi görmesi ile artırılan döviz rezervleri, ilk çeyrek dönemde 11.43 trilyon dolara geriledi. Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre döviz rezervleri geçtiğimiz yılın ortasında 11.98 trilyon dolar seviyesindeydi.

Rezervlerdeki düşüşte, Çin’deki ekonomik yavaşlama ve devalüasyon, Fed’in askıdaki faiz artırımı, petroldeki çöküş ve İsviçre ve Japonya’nın para birimlerine müdahaleleri durdurma kararı almaları gibi faktörler etkili oldu.

Bu etmenlerin her biri, merkez bankalarının sermaye çıkışlarını dengelemek veya para birimlerini kontrol altında tutmak için rezervleri azalttığı anlamına geliyor. Böylece ekonomilerine akan para azalıyor. Merkez bankaları ya likidite stoklamayı bırakıyor ya da artık rezervleri tutma ihtiyacı hissetmiyor. Bunlardan hangisi gerçekleşirse gerçekleşsin rezervlerin daralması, finansal sisteme daha az miktarda para aktığı anlamına geliyor. Çünkü otoriteler, likidite stoklarını yerel para birimlerine dönüştürme veya tahviller gibi varlıklar likide çevirme eğilimine giriyor.

Deutsche Bank AG stratejisti George Saravelos ve mekleştaşları, 2015’in rezerv birikimin bir zirve yıl olarak kaydedileceğini öngörüyor. Rezervler 20 yıl boyunca Çin öncülüğünde artış göstermişti. Çin’in yeni para birimi rejimi rezervlerini azaltmak zorunda olduğu anlamına geliyor. Çünkü ülke yuanda serbest bir düşüş yaşanmasından kaçınmaya çalışıyor. Çin hali hazırda varlıklarını 2014’teki 3.99 trilyon dolardan 3.65 trilyon dolara indirdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)