E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
12. Kalkınma Planı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Mayıs’taki cumhurbaşkanı ve milletvekili seçiminde siyasi belirsizliklerin, Orta Vadeli Program, 12. Kalkınma Planı ve 2024 bütçesiyle politika belirsizliklerinin ortadan kalkması ve bazı alanlarda güncellenen politikalarla birlikte gelecek dönemde doğrudan uluslararası sermaye konusunda daha hareketli bir döneme girileceğini tahmin ettiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, mayıstaki cumhurbaşkanı ve milletvekili seçiminde siyasi belirsizliklerin, Orta Vadeli Program, 12. Kalkınma Planı ve 2024 bütçesiyle politika belirsizliklerinin ortadan kalkması ve bazı alanlarda güncellenen politikalarla birlikte gelecek dönemde doğrudan uluslararası sermaye konusunda daha hareketli bir döneme girileceğini tahmin ettiğini ve beklediğini söyledi.
Kalkınma Planı üzerinde yapılan görüşmelerde milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtlayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Türkiye'nin 2040'lara kadar demografik fırsat döneminin devam edeceğini belirtti.
"TÜRKİYE SON 20 YILDA ÜST ORTA GELİR LİGİNE YÜKSELDİ"
Dünya Bankasının ülkeleri düşük, alt orta, üst orta ve yüksek gelirli ülkeler olarak dört gruba ayırdığını ifade eden Yılmaz, Türkiye'nin AK Parti iktidarı başladığında alt orta gelir ligindeyken, son 20 yılda üst orta gelir ligine yükseldiğini ve şimdi de yüksek gelirli ülkeler ligi eşiğinde olduğunu kaydetti.
Orta Vadeli Program'la (OVP) 2026 itibarıyla Türkiye'nin yüksek gelirli ülkeler ligine geçeceğini düşündüklerini dile getiren Yılmaz, bunu düşük emekle değil, yüksek teknoloji, daha fazla teknolojik üretim ve katma değerle başaracaklarını ifade etti.
Yılmaz, "Emeğimizin değerini, niteliğini arttırarak, daha donanımlı bir insan gücü oluşturarak eğitim başta olmak üzere yapacağımız yatırımlarla, teknolojiye, girişimciliğe yatırım ortamına dair yapacaklarımızla, kurumsal yapımızı geliştirerek daha katma değeri yüksek bir ülke haline gelmek durumundasınız. Bunu da Türkiye başaracak, yaşlanmadan zenginleşecek. Burada hiç tereddüdüm yok." dedi.
Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin düzenli göçe ihtiyacı olduğunu, düzensiz göçle ise mücadeleye devam edeceklerini söyleyerek, "Öncelikle elbette vatandaşlarımızı daha fazla teşvik ederek mesleki eğitimlerle, başka çabalarla bu eksikleri gidermeye çalışmalıyız. Ama gideremediğimiz noktada da belli oranda bir düzenli göçü, ülkeleri daha bilinçli bir şekilde seçerek, nereden ne kadar göç alacağımıza iyi karar vererek, planlayarak yapmak durumundayız." diye konuştu.
"Son 20 yılda 260 milyar dolar civarında uluslararası sermayeyi Türkiye'ye cezbettik"
"BELİRSİZLİKLERİN ORTADAN KALKMASI, ULUSLARARASI SERMAYE KONUSUNU HAREKETLENDİRECEK"
Yılmaz, gayrimenkul dışı doğrudan uluslararası sermaye çekme yönünde gayret gösterdiklerini anlatarak, şunları kaydetti:
"Önümüzdeki dönemde gayretlerimiz daha yoğunlaşacak. Türkiye'de özellikle mayıs seçimleriyle siyasi belirsizliklerin ortadan kalkmış olması, 5 yıllık bir perspektifin açılmış olması, diğer taraftan son dönemde hazırladığımız Plan, Orta Vadeli Program ve bütçeyle birlikte politika belirsizliklerinin de ortadan kalkmış olması, bazı alanlarda güncellenen politikalarımızla birlikte, önümüzdeki dönemde doğrudan uluslararası sermaye konusunda daha hareketli bir döneme gireceğimizi tahmin ediyorum, bekliyorum.
Görüşmelerimizden de bunun işaretlerini görüyoruz. Son 20 yılda 260 milyar dolar civarında uluslararası sermayeyi Türkiye'ye cezbettik. Kim olursa olsun gelip ülkemizde yatırım yapıyorsa, istihdam sağlıyorsa, ihracat yapıyorsa, teknoloji getiriyorsa bu bizim firmamızdır. Bu gözle bakıyoruz."
Avrupa Birliği (AB) üyesi bazı ülkelerin, ulusal çıkarları için Türkiye'ye karşı AB'yi kullandığına dikkati çeken Yılmaz, bunun AB'ye üyelik sürecini tıkadığını ifade etti. Yılmaz, "Ben her zaman şunu söylüyorum. İki tane Avrupa var. Bir tanesi bizim üye olmak istediğimiz; demokratik, piyasa ekonomisine dayalı, dünyaya açık, belli medeniyet değerlerini savunan, evrensel değerleri savunan bir Avrupa. Buna gerçekten hep birlikte üye olmak istiyoruz. Ama bir de kimlik siyaseti, yabancı düşmanlığı yapan, Müslümanlara, Türklere, yabancılara nefret suçlarını demokrasinin gereği gibi meşrulaştırmaya çalışan bir Avrupa var. Bu ikinci Avrupa'yı da herhalde hiçbirimiz arzu etmeyiz ve Avrupa'nın kendisi için de bu Avrupa tehlikeli." değerlendirmesinde bulundu.
"5 MİLYONA KADAR EMEKLİ POTANSİYELİ VAR"
Yılmaz, 12. Kalkınma Planı'nda, Gümrük Birliğinin güncellenmesi ve uyum sürecine yönelik çalışmaların yer aldığını aktararak, "Karbon düzenlemelerinden etkilenecek sektörler için çalışmalarımız var. Burada da belli bir aşamaya gelmiş durumdayız. Özellikle bu emisyon ticaret sisteminin kurulması konusunda belli bir olgunluğa gelmiş çalışmalarımız var. Bittiğinde Meclisimizin takdirine sunacağız." dedi.
Sosyal güvenlik sistemindeki açığa ilişkin soruya yanıt veren Yılmaz, "Esas mesele emeklilikte yaşa takılanlar dediğimiz EYT meselesi diye düşünüyorum. Bu sene 2 milyonun üzerinde insan buradan emekli oldu ama toplamda 5 milyona kadar bir potansiyel var. Bunlar zaman içinde sisteme girecek. Yılın sonuna doğru sisteme girenlerin etkisi önümüzdeki yıllarda daha fazla görülmüş olacak." diye konuştu.
Yılmaz: TL uzun dönemde değer kazanır, kaybetmez
Yılmaz açıkladı: Kalkınma Planı pazartesi TBMM’de
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Sayın bakanım üstünde üstü gelir gurubu sizler bizleri anlayamazsınız....... Bir garip ölmüş diyeler. üç gün sonra duyalar gurubundayız bizler..... GAZEL OKUMAYIN KAFAMIZ ŞİŞTİ DANDİK SÖZLERE..............
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (00:35)