E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Yatırımcılar işlem yaparken şirketlerin finansal verileri kadar hisselerin teknik göstergelerini de takip edebilmektedir.
Özellikle kısa zaman aralıklarında işlem yapanlar teknik analizi daha fazla önemser.
Bununla birlikte karar verirken şirketin mali yapısını da göz önünde bulundurmak olası riskleri minimize etmesi açısından doğru bir yaklaşım olacaktır.
Bu listenin hazırlanmasında kullanılan indikatörlerin nasıl yorumlanacağı aşağıda yer almaktadır:
CCI (Commodity Channel Index): Belirlenen zaman aralığındaki trendin değişimi hakkında bilgi verir. Daha iyi sonuç vermesi açısından biz 14 günlük zaman aralığını kullandık. Gösterge referans olarak kabul edilen +100 ile -100 arasında değer alır. +100 seviyesinin üzeri aşırı alım olarak görülür ve “sat” sinyali olarak okunur. Göstergenin -100 seviyesinin altında olması ise aşırı satış bölgesi olarak kabul edilir ve “al” sinyali olarak okunur.
RSI (Relative Strenght Index- Göreceli Güç Endeksi): Belirlenen zaman aralığında hissenin kapanış fiyatları kıyaslanarak hesaplanan bir indikatördür. Biz daha iyi sonuç vermesi nedeniyle 14 günlük periyoda göre hesaplama yaptık. Gösterge kısa vadede öngörülerde işe yarar. Hissenin fiyatından önce yukarıya da aşağı yönelmesi sıklıkla gözlenmekte. Bu da hissenin yönünü tespit edebilme imkanı verir. Gösterge ağırlıklı olarak 30 ile 70 arasında hareket eder. 30’un altına indiğinde aşırı satış olduğu ve “al” sinyali olarak okunur. 70’in üzerine çıktığında aşırı alım olduğu ve “sat” sinyali olarak okunur.
MOM (Momentum): Hissenin belirlenen zaman aralığında yüzdesel fiyat hareketini verir. Kısa vadeli trend tespiti için kullanılır. Momentum göstergesinde 100 sayısı sıfır olarak kabul edilir. 100 değerinin altında ve düşüyorsa düşüş trendi güçlendiği kabul edilir. 100 değerinin üzerinde ve çıkıyorsa çıkış trendinin güçlendiği kabul edilir. 100 değerinin aşağıdan yukarı geçilmesi halinde bu “al” sinyali olarak okunur. 100 değerinin yukarısından aşağı geçilmesi halinde “sat” sinyali olarak okunur.
STO (Stochastic): Piyasanın aşırı alım ya da satım bölgesinde olduğunu gösterir. Trende dönüşleri ile aşırı alım veya aşırı satım seviyelerinin tespit edilmesinde kullanılan bir göstergedir. Göstergenin 20 ve altına inmesi aşırı satış bölgesi olarak kabul edilir ve “al” sinyali olarak okunur. Göstergenin 80 ve üzerine çıkması ise aşırı alım bölgesi olarak kabul edilir ve “sat” olarak değerlendirilir.
MACD (Moving Average Convergence/Divergence- Hareketli ortalamaların Yakınlaşması/Uzaklaşması): Bu indikatör iki hareketli ortalamanın birbirine yakınlaşması veya uzaklaşması ile oluşur. Trend tespit için kullanılır. Biri hızlı diğeri yavaş iki hareketli ortalamadan oluşur. Trend yönünü öngörmek amacıyla hızlı ile yavaş hareketli ortalama kıyaslanarak değerlendirme yapılır. MACD sıfır çizgisinin altında düşüyorsa düşüş trendinin süreceği öngörüsünde bulunulur. Sıfır çizgisinin üzerinde çıkış sürüyorsa hissenin yükselen trendinin devam edeceği yorumu yapılır.
HO (Hareketli Ortalama): Trend takipçisi bir göstergedir. Fiyatın nereye gideceğini göstermesinden ziyade gecikmeli olarak mevcut yönü gösterir. Geçmiş fiyatlara dayalı olduğu için geriden gelir. Bollinger bantları ve MACD gibi indikatörlerin hesaplanmasında yer alır. Trend takibinde, destek ve direnç noktalarının belirlenmesinde yardımcı olur. Hareketli ortalamaların birbirini kesmesi sinyal olarak değerlendirilir. Kısa vadeli hareketli ortalamanın uzun vadeli hareketli ortalamayı aşağıdan yukarı kesmesi halinde bu fiyatın kısa vadede çıkacağı şeklinde okunur. Kısa vadeli hareketli ortalamanın uzun vadeli hareketli ortalamayı yukarıdan aşağı kesmesi halinde ise kısa vadede fiyatın düşeceği şeklinde yorumlanır.
12 GÖSTERGESİ “AL” VEREN HİSSELER
Yatırımcı ilgisinin arttığı 9 hisse
Günün önemli şirket haberleri 13/05/2022
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Güldürmeyin beni hepside yakında patlayacak.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:42)