E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum Raporları11 Haziran'da piyasa gündemi---

11 Haziran'da piyasa gündemi

11 Haziran'da piyasa gündemi
10 Haziran 2015 - 17:55 borsaningundemi.com

Ziraat Yatırım tarafından hazırlanan veri dürbünü raporunda yurt içi ve yurt dışı piyasaların takip edecekleri veriler masaya yatırıldı

 Ziraat Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan analiz raporu:   

"Türkiye TSİ 10:00 Ödemeler Dengesi, Nisan (AA Finans beklentisi USD 2,90 myr açık) 

Mart ayında cari işlemler açığı USD 4,96 milyar olarak beklentilerin (USD 4,3 milyar) üzerinde gerçekleşmişti.  Bununla birlikte Nisan dış ticaret verisine paralel altın ihracatında yılbaşından beri görülen olumlu etki Nisan ayında da devam etti. Dolayısıyla cari açığımızın en büyük nedeni dış ticaret açığında altın ihracatı kaynaklı iyileşme sürüyor. Nisan ayı cari açık verisinde bu iyileşmeyi görmemiz muhtemel.   

Ancak Mayıs ayında bunun oldukça azaldığını görüyoruz. Nitekim TİM verileriyle Gümrük ve Ticaret Bakanlığı verileri arasında Nisan'da USD 2 milyara yaklaşan ve neredeyse tamamı altın ihracatı kaynaklı olan fark Mayıs'ta USD 250 milyonun altında kaldı. Sonuç olarak Nisan ayından ziyade Mayıs ayında dış ticaret açığında otomotiv ihracatındaki kayıpla da birlikte önemli artış görebiliriz. Dolayısıyla cari açıkta sınırlı da olsa bozulma görmemiz şaşırtıcı olmayacaktır. Daha önce de belirttiğimiz gibi aylık oynaklıkların bu sene beklediğimi iyileşme trendi üzerinde kalıcı etki yapacağını düşünmüyoruz (Veri Dürbünü, 9 Nisan 2015).

    ABD

    TSİ 15:30 Perakende Satışlar, Mayıs (beklenti %1,2 artış önceki %0)
    TSİ 15:30 İthal Mal Fiyat Endeksi, Mayıs (beklenti %0,8 artış 
önceki %0,3 gerileme)


ABD veri gündemi oldukça yoğun geçen önceki haftanın aksine bu hafta daha sakin.  Haftanın en önemli verisi ise yarın açıklanacak olan perakende satışlar. Enerji fiyatlarındaki düşüşün hanehalkı gelirleri üzerindeki artırıcı etkisi bugüne kadar harcama tarafında fazla hissedilmedi. Tüketiciler daha fazla tasarruf etmeyi tercih ederken, bireysel tasarruf oranı da son yılların en yüksek düzeyine ulaştı. Harcama konusundaki bu isteksizlik perakende satışlar verisi üzerinde de kendisini gösteriyor. İlk çeyrekteki sert kış koşullarının da etkisiyle perakende satışlar yılın ilk dört ayında yalnızca bir defa artış kaydetti. Ancak Mayıs ayı verisinin bu ay gelen diğer veriler gibi ikinci çeyrekte ekonomik toparlanmanın başladığına işaret etmesini bekliyoruz. Geçen hafta açıklanan yüksek tarım dışı istihdam artışı ve saatlik kazançlardaki beklentileri aşan artışın etkilerini Mayıs ayı perakende satışlar verisinde görebiliriz. Beklentileri karşılayan veya aşan bir veri Dolar endeksinin yeniden 95 seviyesinin üzerine çıkmasına destek verebilir.

    Yeni Zelanda
    TSİ 00:00 Para Politikası Kurulu  

Yeni Zelanda Merkez Bankası (RBNZ) artan konut fiyatları ve gerileyen süt fiyatları arasında sıkışmış durumda.    T
arım ürünlerine, özellikle de hayvancılığa dayalı ada ekonomisi gerileyen hammadde fiyatlarından olumsuz etkileniyor. Yeni Zelanda Doları'nın da diğer para birimlerine göre değerli kalmış olması ada ekonomisinin gelirlerini risk altına almakta. Özellikle süt fiyatlarındaki düşüş kaygı verici.
   
Bununla birlikte Yeni Zelanda'da konut fiyatlarının artış hızı geçen sene gerçekleşen faiz arttırımları ile yavaşlamıştı. 2014 Mart'ında %9,2'ye ulaşan artış hızı sıkı para politikasıyla Eylül ayında %4,1 oranına kadar yavaşlamıştı. Ancak Dünya genelinde merkez bankalarının para politika duruşlarını genişlemeci tutmalarıyla RBNZ de U-Dönüşü yapmış ve aşırı değerli hale gelen Yeni Zelanda Doları nedeniyle sıkı para politikasından uzaklaşacağının sinyallerini vermişti. Bunun sonucu olarak yeniden hızlanan konut fiyat artışı son olarak Nisan ayında yine %9,3 oranına çıktı.
   
Geçtiğimiz toplantıda makro-ihtiyati önlemlere başvuran RBNZ'nin bu sene faiz indirmesi bekleniyor. %3,50 oranındaki faizin bu ay piyasada sabit tutulması beklenirken bu sene için 25 baz puanlık indirim kurda fiyatlanmakta. Bu kadarlık bir faiz indiriminin yeterli olup olmayacağı henüz belirsiz. Bu nedenle Yeni Zelanda Doları'nı değer kaybetme yönünde takip etmekteyiz. Pariteden dönen Avustralya Doları / Yeni Zelanda Doları çaprazı da geri çekilmenin ardından yeniden yükseliş trendine dönebilir.

    Diğer

Avustralya'da TSİ 04:30'da istihdam verileri açıklanacak.
Çin'de TSİ 08:30'da İç Tüketim ve Sınai Üretim verileri açıklanacak.
Güney Kore Merkez Bankası para politiaksı kararını açıklayacak. Won'daki değer kazançları ihracata dayalı ülkeyi zorlamakta. Won için 1.200 seviyesini takip etmekteyiz. Piyasa merkez bankasının yarın 25 baz puanlık indirimle politika faizini %1,50'ye düşürmesini beklemekte."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)