E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
ABD’de 2001 yılında meydana gelen 11 Eylül saldırılarının kurbanlarının ailelerine Suudi Arabistan yönetimine dava açmasına imkân tanıyan yasa tasarısının kabul edilmesinin ardından ilk dava açıldı. ABD Savunma Bakanlığı’na (Pentagon) yönelik saldırıda donanma subayı olan eşi Patrick Dunn’ı kaybeden Amerikalı kadın Stephanie Ross DeSimone Suudi hükümetine karşı geçen cuma günü başkent Washington’da mahkemeye başvurdu. Kocasını Pentagon’a yönelik düzenlenen saldırıda kaybeden Stephanie Ross DeSimone, açtığı davada Suudi Arabistan’ın saldırıdan kısmen sorumlu olduğunu ileri sürdü.
RİYAD’I SUÇLADI
Başkent Washington’da açılan davada DeSimone, Suudi Arabistan’ın El Kaide’ye maddi destek verdiğini ve örgütün ABD’ye yönelik saldırı planından haberdar olduğunu savundu. ABD basınında yer alan haberlere göre, mahkemeye sunulan belgelerde “Suudi Arabistan’ın desteği olmasaydı El Kaide’nin 11 Eylül saldırılarını planlaması ve gerçekleştirmesi mümkün olmazdı” ifadesine yer verildi. DeSimone, Suudi Arabistan’ın terör örgütü El Kaide’ye ajanlar ve sivil toplum kuruluşları aracılığıyla destek verdiğini belirtti. ABD Başkanı Barack Obama’nın yasa tasarısını veto etmiş ancak tasarı ABD Kongresi’nde gerekli olan 3’te 2 çoğunluğu sağlayarak yeniden geçmiş ve yasalaşmıştı. Temsilciler Meclisi’nde 77 ret oyuna karşı 348 kabul oyu, Senato’da da sadece 1 ret oyuna karşı 97 kabul oyu çıkmıştı. Bu, Obama’nın geçersiz kılınan ilk vetosu olmuştu.
TASARI DEĞİŞİR Mİ?
ABD kamuoyunda tartışmalara yol açan ve Suudi Arabistan’ı derinden rahatsız eden ‘Terörizmin Sponsorlarına Karşı Adalet Yasası’ (JASTA), 11 Eylül saldırılarında hayatını kaybeden kişilerin ailelerinin, saldırılarda Suudi yöneticilerin rolü olabileceği gerekçesiyle ABD mahkemelerinde tazminat davası açabilmesine imkân tanımıştı. Obama, tasarının oylanmasından önce yaptığı açıklamada tasarının kabul edilmesi halinde yurtdışındaki Amerikan askeri personeline yönelik benzer davalar açılabileceği uyarısında bulunmuştu. Cumhuriyetçi Parti’den de tasarının kabul edilmesinin ardından yasaya karşı itiraz sesleri yükselmişti. Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi Paul Ryan, “Bunu düzeltebileceğimiz bir yol olduğunu düşünmek isterim. Bu sayede 11 Eylül kurbanlarının haklarını korurken, yabancı ülkelerde görev yapan personelimiz de hukuki sorunlar yaşamaz” derken, Senato Çoğunluk lideri Cumhuriyetçi Mitch McConnell da yasanın istenmeyen sonuçlar doğurabileceğini ve kanun üzerinde değişiklik yapılmasının gerekebileceğini kaydetmişti.
ABD Başkanı Barack Obama, 11 Eylül saldırılarının 15’inci yıldönümünde Pentagon’daki anma törenine katılmıştı. Obama, JASTA olarak bilinen yasa tasarısını 23 Eylül’de veto etmişti. Ama vetosu 28 Eylül’de ABD Kongresi’nin iki kanadı tarafından geçersiz kılınmıştı.
DAVACI KAZANIRSA NE OLUR?
Suudi Arabistan’a karşı 11 Eylül saldırılarında rolü olduğu gerekçesiyle açılan davada mahkeme, davacı lehinde karar verirse, Suudi hükümetinin 11 Eylül saldırısı kurbanlarına tazminat ödemesinin önü açılabilir. New York’ta İkiz Kuleler ve başkent Washington’daki Pentagon’un hedef alındığı 11 Eylül saldırılarında 2 bin 996 kişinin öldüğü göz önüne alındığında bu rakam daha önce emsali görülmemiş bir noktaya çıkabilir. 2008 yılında Libya yönetimi, Lockerbie Faciası olarak bilinen bir Amerikan yolcu uçağının 1988 yılında içine bomba konularak düşürüldüğü olayla ilgili 1.5 milyar dolar tazminat ödemişti. Libya hükümeti, bu ödemeyi Lockerbie olayında ölen 180 Amerikan vatandaşının ailelerine yapmıştı. Lockerbie Faciası’nda toplam can kaybı ise 270.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
bizler de ABD ye ırak savaşı, suriye, ışık, 28 şubat, 15 temmuz darbesi gibi bir çok suçu ABD kurguladı diye dava açıp zararımızı tazmin etmelerini isteyelim.
Çok çok iyi 👍🏿. Suudiler akıllanır artık gelin 👰🏿 paralarınızı bize getirin
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (15:10)