E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Bugün içinde bulunduğumuz piyasa koşulları gibi yüksek volatiliteli piyasa ortamlarında temettü yatırımcılarının portföylerinin taşıması gereken üç özellik var. Temettü yatırımcılarının portföyleri öncelikle piyasaların “zamanlamasını” otomatik olarak yapmalı. İkincisi geri çekilme dönemlerinde fiyatı düşen temettü hisselerini satın alabilmek için nakit ayırmalı ve elbette giderek artan bir temettü getirisi sağlamalı.
Bir portföyün piyasa düşüşlerinde nakit bulundurması oldukça önemli. Birçok kişi piyasalarda düşüş gerçekleştiğinde panikler ancak volatilite temettü yatırımcılarının dostudur. Forbes’un haberine göre bunun nedenini anlamak için S&P 500 ölçütlerinden SPDR S&P 500 ETF Trust’ın son beş yıldaki hareketlerine bakmak yeterli.
Piyasalardaki düşüşlerde ve VIX volatilite endeksinde yükseliş görüldüğü dönemlerde hisse alımı yapan yatırımcıların performansı arttı. 2021 yılında gördüğümüz gibi istikrarlı bir şekilde artış gösteren piyasalarda bile zamanlama fark yaratıyor. Ocak ayında hisselerin en yüksek seviyesinden alım yapan yatırımcılar bile şimdilerde %9,7 kar elde ediyor.
Bu kötü bir performans olmasa da yine ocak ayında görülen dip noktasından alım yapan yatırımcıların getirisi, hisse fiyatları yüksekken alım yapanların getirisinden %43 daha yüksek. Elbette piyasaların zamanlamasını bilmek imkansız. Tam da bu noktada “otomatik” piyasa zamanlama stratejisi devreye giriyor.
Dolar maliyeti ortalaması ismi verilen stratejiyi izleyen yatırımcılar, sabit aralıklarla hisse varlıklarına sabit miktarda nakit ekliyor. Bu ise piyasa zamanlaması için oldukça önemli bir yöntem. Düzenli yatırımlarınız hisseler ucuz olduğunda daha fazla, hisseler pahalı olduğunda ise daha az alım yapıyor.
Ekonomik toparlanma için en iyi strateji
Dolar maliyeti ortalaması stratejisini, yatırımcılar piyasa düşüşü süreçlerinde paniklediğinde düşük fiyattan hisse alımı için nakit tutarak bir adım daha öteye götürebiliriz. Bu “aktif” dolar maliyeti ortalaması stratejisi ise kazanan hisselerinizi elinizde tutmanıza imkan tanırken, düşüş dönemlerinde alım yaparak ekstra getiri sağlamanızı kolaylaştırıyor.
Ancak borsagundem.com'un derlemesine göre, yatırımcıların tercihlerinde en son sırada olan ve bu nedenle de en ucuz olan sektör petrol ve doğalgaz. Bu yüzden de bu alandaki hisselerde temettü yatırımcıları için fırsatlar bulunuyor. Birçok kişi enerji fiyatlarının tahmin edilmesinin güç olduğunu söylüyor.
Kısa vadede bu görüş doğru olsa da, kriz dönemlerinin ardından enerji fiyatlarının oldukça tahmin edilebilir bir yol izlediği görülüyor. Bunların sonuncusu 2008 ile 2012 yılları arasında görüldü ve benzer bir sürecin yaklaştığı düşünülüyor. Bu dönemlerde öncelikle resesyon nedeniyle petrol fiyatları talebin düşmesiyle birlikte düşüyor. Ardından enerji üreticileri maliyetleri ve üretimi düşürüyor.
Ekonominin toparlanma göstermeye başlamasıyla birlikte enerji talebi yükselirken, bu talebi karşılayacak arz bulunamıyor. Bu nedenle de petrol fiyatları yükseliyor. Enerji üreticileri talebi karşılayacak miktarda üretimi yeteri kadar hızlı bir şekilde başlatamadığı için de petrol fiyatları yıllar süren bir tırmanışa geçiyor. Şimdilerde hala çöküş ve ralli modelinin içindeyiz. Ancak önümüzdeki en az iki yılda petrol fiyatlarının yükselişe devam edeceği tahmin ediliyor.
Bitcoin balinaları son 1 ayda yüklü alım yaptı
Yatırımcılara temkinli olun uyarısı!
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Aynen katılıyorum ve şu an anlatılan dönemdeyiz
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (07:01)