E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket Haberleri100 milyon dolarlık 'ilaç' gibi yatırım---

100 milyon dolarlık 'ilaç' gibi yatırım

100 milyon dolarlık 'ilaç' gibi yatırım
27 Haziran 2015 - 06:33 borsaningundemi.com

İlaç sektörünün önde gelen oyuncularından Abdi İbrahim, Türkiye’nin en büyük biyoteknolojik ilaç üretim tesisini kuruyor

Esenyurt'ta Türkiye'nin en büyük biyoteknolojik ilaç üretim tesisi AbdiBio'nun temeli atıldı.
Abdi İbrahim tarafından yapılan tesis, yaklaşık 100 milyon dolara mal olacak.

AbdiBio temel atama törenine Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Abdi İbrahim Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut, Abdi İbrahim Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nesrin Barut Esirtgen ile çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleşti.

Törende konuşan Abdi İbrahim Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut, biyoteknolojik ürünlerin tamamının ithal edildiğine vurguladı. Barut, "İlaç sektöründe son 1 yılda yaklaşık IMS verilerine göre yaklaşık 3,8 milyar dolarlık ithalat yapıldı, bu rakamın %35'lik kısmını ise biyoteknolojik ilaçlar oluşturdu. Dolayısıyla biyoteknoloji alanında gerçekleştirilecek üretim ve ihracat, ekonomimizin en önemli gündemi olan cari açığın da ilacı olacaktır." dedi.



Yeni tesiste biyoteknolojik ilaçların bir çok hastalık için umut verici olacağını aktaran Barut, "Türk ilaç sektörünün geleceği için umut verici bir adım olarak nitelendirdikleri yeni tesiste, kimyasal yöntemlerle üretilen ilaçlar tarafından tedavi edilemeyen; kanser, diyabet, romatizma, merkezi sinir sistemi ve kan hastalıklarında kullanılan biyoteknolojik ilaçları üreteceklerini." ifade etti.

Dünyada en çok kullanılan 10 ilaçtan 7'sinin biyolojik kökenli olduğunu belirten Barut, "Dünya ilaç pazarındaki gelişmelere paralel olarak bugün Türkiye'de %23 seviyelerinde pazar payına sahip olan biyoteknolojik ilaçların, önümüzdeki dönemde kullanıma sunulacak yeni biyoteknolojik ürünler ile %30'ları aşması bekleniyor." şeklinde konuştu.



'BİYOTEKNOLOJİ ALANINDA GERÇEKLEŞECEK ÜRETİM VE İHRACAT VE CARİ AÇIĞIN DA İLACI OLACAK'

Bugün Türkiye'de biyoteknolojik ürünlerin neredeyse tamamının ithal edildiğine dikkat çeken Barut, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Türkiye ekonomisinin sürdürülebilir bir büyüme süreci yakalayabilmesi için sanayimizin daha yüksek katma değer sağlayan ve ileri teknolojiye dayanan bir yapıya dönüşmesi gerekmektedir."

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da "Sağlık bugün dünya insanının en çok önemsediği önemli ve birinci öncelikli konu başlığıdır. Dünyanın her köşesinde yaklaşık 7 milyara varan insanın birinci önceliği sağlıklı olmaktır. Sağlıklı olabilmek için de koşullarının her geçen gün bekleyen bir insanlık vardır. Bilim süreçlerine de baktığımızda, her dakikada insan sağlığı ile ilgili yeni yeni buluşlar ve gelişmeler var. Bu anlamda ilaç sektörü de insanlığın sağlığı için önemli bir sektör. Bu anlamda da bioteknoloji çok geç kaldığımız ve asla vazgeçmememiz gereken alanlardan biri. Son 50 yılda dünya bioteknoloji konuşurken ne yazık ki biz yeni yeni konuşmaya başladık. Son 100 yıla baktığımızda dünya yenilik ve KDV, ARGE cümlelerini yoğun bir şekilde kullanırken, biz farklı kelimelerin çatışmasını ve mücadelesiyle çatışan bir süreci geride bıraktık. Artık o süreçleri geride bıraktık. Dünya katma değer diyor, ARGE diyor. Türkiye de çatışan anlayışlardan ve topluma fayda vermeyen anlayışlardan ziyade yine yeniliği ve markalaşmayı konuşan süreci hızla yakalaması lazım." ifadelerini kullandı.

"Üretilen her katma değer ülke için son derece önemlidir." diyen Bilim ve Sanayi Bakını Fikri Işık ise, "Tasarruf açığı olan ülkede, yerli yatırımı biz baş üstünde tutuyoruz. Hele hele bu üretim sadece yerli değil, yenilikçi ise ve üstelik insana ve çevreye duyarlı bir yatırım ise hükümet olarak her türlü desteği vermek görevimizdir." şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve Bilim ve Sanayi Bakını Fikri Işık temel atma butununa basarak katılımcılarla birlikte şantiye alanını gezdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)