E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknoloji100 milyon dolar cebimizde kaldı ---

100 milyon dolar cebimizde kaldı

100 milyon dolar cebimizde kaldı
02 Ağustos 2012 - 16:48 borsaningundemi.com

İşte bu kadar! İthalat yerine yerli üretime geçiliyor

Makina ve Kimya Endüstrisi (MKE) Kurumu, Türkiye'de ilk kez yerli tren ve raylı sistem tekerlerini üreterek, yılda yaklaşık 100 milyon dolarlık ithalatın önüne geçecek. Devlet Demir Yolları (TCDD) ile MKE Kurumu arasında teker üretimini öngören protokol imzalandı. Bu protokole göre, TCDD'nin çeken ve çekilen araçlarında kullanılmak üzere yıllık ortalama 12 bin 500 adet monoblok tekerlek ve 4 bin adet tekerlek takımı MKE tarafından üretilecek.
MKE'nin Kırıkkale'de kurulu Ağır Silah ve Çelik Fabrikası Müdürü Faruk Yenal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TCDD ile MKE arasında imzalanan protokol gereği hayata geçirilecek "Mono Blok Tekerlek ve Tekerlek Takımları Projesi" için ihale çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.
Proje ihalesinin gelecek yıl yapılmasının planlandığını belirten Yenal, şu bilgileri verdi:
"TCDD ile MKE arasında yapılan protokol gereği, yurt dışından ithal edilen çeken ve çekilen vagonlara ait tekerler artık Türkiye'de üretilecek. Tekerlerin malzemesi ve işlemesi Türkiye'de yapılacak. TCDD'nin gerek hızlı tren, gerek katar trenlerinde bu tekerler kullanılacak. Yıllık 100 bin adet teker üretilmek üzere proje hazırlandı. İnşallah 2013 yılı içinde ihalesi yapılacak. Tren tekerlerinin tamamı ithal ediliyor. Bu kapsamda yılda yaklaşık 100 milyon dolarlık ithalat yapılıyor. Bu proje sayesinde döviz çıktısı önlenecek."
Sadece TCDD'nin kullandığı yolcu ve yük trenlerinin değil, proje kapsamında belediyelerin kullandığı raylı sistemlerin tekerlerinin de Türkiye'de üretileceğini vurgulayan Yenal, bunun için yaklaşık 350 milyon liralık yatırım hedeflendiğini kaydetti.
Üretime 2017'de başlanmasının planlandığını ifade eden Yenal, proje kapsamında MKE Ağır Çelik ve Silah Fabrikası'nda kurulacak yeni ünitelerde 9 cins teker ve 3 cins aks mili üretimi yapılacağını sözlerine ekledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)