E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
"Emtia ülkeleri" de denilen; bir veya birkaç maden, büyük çoğunluğu da ağırlıklı olarak petrol ihraç ederek ayakta kalan ülkeler son emtia çöküşünden çok etkilendi. Kanada ve Avustralya gibi gelişmiş ülkeler, ekonomilerini çok daha önceden "çeşitlendirdikleri" için emtia fiyatlarındaki çöküş mutlaka onları da etkiledi ancak bu etki, Suudi Arabistan, Kazakistan veya diğer Orta Asya ülkeleri kadar yıpratıcı olmadı.
Bu ülkelerde uzun yıllardır yapılması gereken reformlar er¬telenirken, sorunlar 100 dolar büyüklüğünde "petrol halısının" altına süpürülmüş. Petrol halısı 30 dolara küçülünce bütün sorunlar bir anda o halının altına sığmaz hale gelmiş, ortaya çıkıvermiş. Petrol fiyatları kısa sürede toparlanıp, 100 değilse de 60-70 dolarlara yükselmiş olsaydı, belki yine reformmuş, değişimmiş, çeşitlendirmeymiş, özelleştirmeymiş gibi konu¬larla uğratmayacaklardı. Ancak Uluslararası Enerji Ajansının 2015 raporuna göre, Çin başta olmak üzere yüksek petrol fiyatlarının cesaretlendirmesiyle bütün ülkeler yenilenebilir enerji yatırımlarına öncelik vermiş. Petrole olan yatırım ise azalmaya başlamış.
Dünya ekonomileri gerek küresel ısınma ve çevre, gerekse enerji arz güvenliği konularındaki ihtiyaçlar nedeniyle fosil yakıt denilen petrol ve doğalgaza bağımlılıklarını azaltma çabasında. Petrol üreten ülkeler de bunun farkında. Her biri kendilerine 2030 veya 2040 hedefler koymuşlardı, petrol devri bitince ne yapabilecekleri konusunda... Petrolün varil fiyatı 100 dolarlar¬dayken pek de bir aceleleri yoktu, bir yandan refahları artıyor bir yandan da kamu fonlarında para biriktirmeye çabalıyorlardı. Dünyanın en büyük emeklilik fonu olan ve bu konudaki en büyük ve iyi örnek Norveç'in 820 milyar dolarlık Petrol Fonu'nu bir kenara bırakırsak; Rusya, Suudi Arabistan gibi büyük üreticiler yüksek fiyatlar sırasında biriktirdikleri "bütçe fazlalarını" bugünlerde harcamaya başladı. (Rusya geçtiğimiz yıl yaşanan devalüasyonlar sırasında kullanmaya başlamıştı.)
Hazıra dağ dayanmaz!
Bu ülkeler için de geçerli bir durum. 'Taşıma su ile değirmen çevirmeye" benziyor rezervlerinizle ekonomiyi devam ettirmek. Bir süre sonra ekonomik olarak anlamlı olmaktan çıktığı gibi, rezervler de sonsuz değil, bir sonu var. Doğal olarak herkes bunu biliyor ve rezervlerini korumak için adımlar atıyor. Para birimlerini dolara bağlamış, endekslemiş olan ülkeler kısa süre içinde ya bu bağı koparıyor ya da doğrudan devalüasyon yapıyor. Rusya, Kazakistan ve Azerbaycan ilk örnekleri, Suudi Arabistan da sırada... Ardından özel¬leştirme adı altında "bütçe denkleme" operasyonları geliyor. Kazakistan aralarında devlet petrol şirketi KazMunaiGas başta olmak üzere 65 önemli kamu, yarı kamu şirketini özelleştireceğini açıkladı. Suudi Arabistan; bir dizi önlem arasında yine en büyük devlet petrol şirketi Aramco'nun da bulunduğu özelleştirmeye karar vermiş.
Geç kalınmış, panik halinde atılan adımlar. Bu dönemde özelleştirilecek şirketler "akşam pazarında" ucuza gidecek. Diğer yandan bu ülkelerin hemen hiçbirinde uluslararası hukuk, iş yapılabilir ortamın hazırlanması adına gerekli reformlar yapılmadığından; ya özel hukuk uygulamalarına gidilecek ya da fiyatlar bir de bu sebeplerle düşecek.
Hülasası kötü zamanlama... "Ağustos böceği-karınca" misali; işler yolundayken petrol halısı 100 dolarken har vurup harman savurmak yerine; hukuki altyapısını tamamlamış, para ve sermaye piyasalarını çalışır hale getirmiş, iş yapma ortamını "monopolistik" yapıdan serbest rekabete açmış olsalardı, krizi kendi çabalarıyla atlatabileceklerdi. Atlatamasalar bile zararı azaltabileceklerdi.
2001 krizinden sonra bizim yaptığımız reformların önemini ve kıymetini bu ülkeleri inceldikçe daha fazla anlıyorum. Her geçen gün delinen, "esnetilen" bu reformların önemini umarım kısa sürede yeniden anlar ve yenilerini de bunlara eklemeyi bir politika haline getirebiliriz.
(Ali Ağaoğlu/Fortune Dergisi)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Bravo güzel açıklama
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (07:24)