E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa100 bin puanı gören BİST'te yön ne olacak?---

100 bin puanı gören BİST'te yön ne olacak?

100 bin puanı gören BİST'te yön ne olacak?
28 Haziran 2017 - 13:22 borsaningundemi.com

Ünlü & Co, referandum sonrası canlanan piyasalarda pozitif görünümün devamını bekliyor

Piyasalar, yoğun gündem maddeleriyle dolu bir ilk yarıyılı geride bırakmak üzere. Referandumun atlatılmasıyla ekonomik gelişmelere odaklanan piyasalar, yılın ikinci yarısında borsadaki ve kurdaki gidişatı, makroekonomik verileri, Amerika Merkez Bankası'nın (FED) ve TCMB'nin politikalarını, kabine değişikliklerini ve jeopolitik gelişmeleri takip etmeyi sürdürecek. Ekonomist olarak bu konu başlıklarının piyasalara nasıl yansıyacağını öğrenmek, beklentileri analiz etmek ve yatırımcılar için öneriler almak amacıyla Ünlü & Co ve Ünlü Menkul Değerler Genel Müdürü Can Ünalan ve araştırma ekibiyle bir araya geldik.

Referandum sonrası piyasalarda olumlu bir hava olduğunu söyleyen Ünalan, bu iyimserliğin devamını bekliyor. BİST-100'de trendin yukarı yönlü olduğunu belirten Ünalan, hisse model portföylerinde Coca Cola İçecek, Garanti Bankası, Migros, Pegasus ve Tüpraş'ın olduğunu kaydediyor. Can Ünalan, sorularımızı aşağıdaki gibi yanıtladı.

Piyasalar açısından 2017 yılı nasıl geçiyor?

16 Nisan'daki referanduma kadar beklemeyi tercih eden bir piyasa söz konusuydu. Göreceli olarak siyasi belirsizliğin azalmasını fırsat bilen piyasalarda, referandumdan sonra "Belirsizlik azaldı, ekonomi öne çıkacak" algısının oluştuğunu söyleyebiliriz. Referandumun atlatılmasıyla özellikle Güney Afrika, Brezilya gibi gelişmekte olan ülkelere (GOÜ) göre pozitif durumdayız. Piyasalarda olumlu bir hava var.

Piyasaları etkileyecek olumlu ve olumsuz senaryolar nasıl şekillenebilir?

Olumlu senaryo için siyasi sağduyunun hâkim olması ve ekonomiye odaklanmak temel kriterler. Piyasaların dikkati, ekonomik reform ve icraatlara çevrildi. Büyümeyi canlandırıcı teşviklerin, Kredi Garanti Fonu (KGF) gibi desteklerin piyasaya moral ve canlılık getirdiğini söyleyebiliriz. Görünen o ki, 2019'da gerçekleşmesi planlanan seçimlere kadar 'seçimsiz dönem' beklentisi, piyasalarda canlılık ve iyimser hava yaratmaya devam edecek. Hesapta olmayan siyasi gelişmeler ise olumsuz senaryoların en önemli kaynağı. Ortadoğu'daki siyasi krizde Türkiye'nin rolü ve Amerika, Avrupa ve diğer Ortadoğu ülkeleriyle ilişkiler gibi konuların ekonomi üzerindeki etkisinin negatif olması, piyasalarda olumsuzluğu beraberinde getirir.

100.000'i gören borsada 12 aylık endeks öngörünüz nedir?

BİST-100'de önemli bir yükseliş yaşandığından kâr realizasyonları görülebilir. Ancak dolara endekslediğimizde bu yükselişin yeterli olmadığını da söylemek gerek. Siyasi ve ekonomik geliş-meler ışığında endekste iniş-çıkışlar görülebilse de ana trend yukarı yönlü. 12 aylık endeks öngörümüz 108.000.

Yabancı yatırımcıların durumunu değerlendirir misiniz?

Referandum öncesinde yabancı yatırımcılar sonucun bu yönde çıkmasını bekliyordu. Birçok GOÜ'den çıkış olsa da 16 Nisan sonrası Türk varlıklarına girişte göreceli artış yaşandı. Bunda da yabancıların istikrar algısı ve faizin yükselmesinden sonra TL varlıklarını cazip görmesi etkili. Jeopolitik olarak 'vazgeçilmez' bir pozisyonda olduğumuz gerçeği de kararlarında önemli bir etken. Mevduat tabanındaki dolarizasyona rağmen TL varlıklara artan yabancı ilgisi, TL'nin dolar karşısında görece güçlü kalmasını sağlayabilir.

Yabancıların algısında bir değişiklik var mı?

Yabancılar, Türkiye'den vazgeçemiyor ancak bir algı değişimi de yaşıyor. Uzun vadeliden 1-2 yıllık bazlı düşünen yatırımcı tipine evrilme var. Burada önemli olan, yabancı yatırımcıları kalıcı hale getirmek. Bu iyimserliğin uzun vadeye yayılmasını bekliyoruz.

FED'in ve TCMB'nin bundan sonraki tavrı nasıl olur?

FED'den bir faiz artırımı daha geleceği belli. Türkiye'de ise KGF destekli kredilerin artmasına bağlı olarak mevduat faiz oranlarındaki artışın devam edeceğini tahmin ediyoruz. Mevcut piyasada fiili bir faiz oluştu ve bu da kura karşı doğal savunma aracı oluyor. TCMB'nin yüksek faiz üzerine ek pozisyon alması kolay görünmüyor. TCMB'den kısa vadede faiz artırımı beklemiyoruz. Ancak fiili durum faizin bir süre daha yüksek seyredeceği yönünde olduğundan, düşüş de öngörmüyoruz.

İkinci çeyrek bilanço beklentileriniz ne yönde?

İlk çeyrekte olduğu gibi bankacılık, petrol, çelik, cam ve beyaz eşya sektörleri 2016 ikinci çeyreğe göre yüksek kâr büyümesi gösterecek. Yüksek seyreden enflasyon, ikinci çeyrekte perakende şirketlerinin bir önceki çeyreğe göre daha iyi performans göstermesine neden olabilir. İlk çeyrekte görece kötü finansal performans gösteren havacılıkta, yolcu trafiğindeki ivmelenme ve doluluk oranlarındaki artışın da etkisiyle ikinci çeyrekte kayda değer iyileşme görebiliriz. İnşaat ve çimento sektörlerinden ikinci çeyrekte de kötü performans bekliyoruz.

Yatırımcılara portföy öneriniz nedir?

Konjonktür gereği TL ağırlıklı ürünler tavsiye ediyoruz. Portföy öneri listemizde yüzde 30 hisse senedi, yüzde 30 TL mevduat, yüzde 20 dolar mevduat, yüzde 20 Eurobond bulunuyor.

PİYASALARDA TAKİP EDİLECEK BAŞLIKLAR

Yurtiçi

1-Kabine değişiklikleri,
2-Yurtdışı siyasi ilişkiler,
3.TCMB'nin para politikaları.

Yurtdışı

1-FED'ln kararları,
2.-ABD Başkanı Donald Trump'ın politikaları,
3-ABD ekonomisine ilişkin veriler,
4- Avrupa'daki seçimler,
5- Brexit'in getirecekleri,
6- Avrupa'da 2008 krizinden beri çözülemeyen bankacılık riskleri,
7-Euro'nun ve Avrupa Birliği'nin siyasi geleceği,
8-Emtia fiyatlarının gelişimi,
9-Ortadoğu'daki durum,
10-Japonya ve Çin'in açıklayacağı hedefler.

ÜNLÜ & CO'NUN MODEL PORTFÖYÜNDEKİ 5 HİSSE

1-Coca Cola İçecek: Yurtdışı operasyonlarından büyümenin ivmelenmesi ve yeni pazarlara girme hedefleri olumlu. Geçmişte hızlı büyümesiyle benzer şirketlere göre primli işlem gören şirketin şu anki değerlemesini 'ıskontolu olduğu için cazip buluyoruz. 42 TL hedef fiyat veriyoruz.
2-Garanti Bankası: İlk çeyrekteki yüksek öz sermaye kârlılığının ikinci çeyrekte de sürmesini ve piyasa beklentilerinin yukarı yönlü revize edilmesini bekliyoruz. Hedef fiyatımız 11 TL.
3-Migros: Gıda perakendecileri arasında hızlı büyüme ve yüksek kârlılığıyla ön plana çıkıyor. Değerleme olarak ucuz olduğunu düşünüyor, 28,50 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
4-Pegasus: Yolcu trafiğindeki toparlanma, beklentilerimizden ve şirketin bütçelediği oranlardan daha yüksek seyrediyor, iyi büyüme verileri ve maliyet optimizasyonu tarafındaki aksiyonları kârlılığı olumlu etkileyecek. Cazip çarpanlarla işlem gören Pegasus'ta hedef fiyatımız 24 TL.
5-Tüpraş: Yüksek seyreden rafineri marjları ve yüksek kapasite kullanım oranıyla 2017'de tarihindeki en yüksek kârlılığa ulaşmasını bekliyoruz. Tüpraş'ın işlem gördüğü çarpanlar tarihi ortalamalara göre cazip. Yüksek temettü verimi de Tüpraş'ı cazip kılıyor. 119 TL hedef fiyatımız var.

Gözde Yeniova / Ceren Oral - Ekonomist Dergisi

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)