E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, en geç 2018 sonunda 1 milyar dolar büyüklükle Borsa İstanbul’un halka arzını gerçekleştirmeyi hedeflediklerini söyledi. Karadağ, ekonomi basınıyla bir araya geldiği toplantıda, daha önce tarihin 2017 olduğunu ancak hem ülke hem borsanın olağanüstü durumlar yaşadığına değinen Karadağ, “Uygun uluslararası finansal iklimi de yakalamak önemli. Kısmen tamamlamayı öngördüğümüz süreçlerde de özellikle Nasdaq ve FETÖ operasyonu nedeniyle ertelemeler yaşadık. Bu anlamda taslağı Bakanlar Kurulu’na gönderdik. 2018 yılında mayıs, haziran gibi mümkünse, halka arzı tamamlamayı ve ilk kendi şirket hisselerimizin de kendi listemize kayıtlı işlem yapmasını arzu ediyoruz. Daha öne de alabiliriz. Geri adım atmayı düşünmüyoruz” dedi.
Karadağ, Nisan 2016’da göreve başladığında borsanın hem mevzuat hem yapısal hem de lokasyon anlamında yoğun bir dönüşüm sürecinin içinde olduğunu aktardı. Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) ve Takasbank’ın borsanın İstinye’deki yerleşkesine taşındığını, Enerji Borsası’nın da gelmesiyle tüm fiziksel operasyonlarını burada gerçekleştireceklerini anlatan Karadağ, yakın gelecekte iş süreçlerine de yansıyan entegre bir iş modeline dönüşümün sağlanacağını kaydetti. Borsa İstanbul’da birden fazla pazar, market ve borsanın tek çatı altında birleştiğini belirten Karadağ, borsanın yatay ve dikey entegrasyonu sağlanmasıyla entegre bir finansal süpermarkete dönüştüğünü dile getirdi. Finansal anlamda akla gelebilecek tüm ürün çeşitliliği ve hizmet yelpazesinde işlem gerçekleştirebildiklerini ifade eden Karadağ, bundan sonraki aşamada bu yapı ile sermaye piyasalarının gelişmesine katkı verilebilecek yollar geliştireceklerini dile getirdi.
Bankalar düz kredi vermesin
Bankacılık kesimine yoğunlaşan finansal sistemin borsa ve sermaye piyasalarına ve menkul kıymet kullanımına yönlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Karadağ, bu konuda Türkiye Bankalar Birliği ve diğer sermaye piyasası kuruluşlarıyla yakın çalıştıklarını söyledi. Karadağ, “Biz bankalardan şunu istiyoruz: Düz kredi verme. Bir projeyi menkul kıymete dönüştür. İster proje finansman bonosu, ister varlığa dayalı menkul kıymet ister sukuk yap. Finansman gerçekleştikten sonra bankanın elinde sadece kredi alacağı değil, menkul kıymet olsun ki o menkul kıymet Türkiye’de veya uluslararası ikinci el piyasalarda borsada alınıp satılabilsin. Bu riski ve getiriyi geniş kitlelerle paylaşabilmeyi sağlıyor. İkincisi de finansal sistemdeki dalgalanmalara göre o risk tüm finansal sistemle paylaşılabiliyor” diye konuştu.
Konutta tüketici daha bilinçli
Gayrimenkul sertifikaları tarafıyla ilgili de çok yoğun çalıştıklarını anlatan Karadağ, burada gayrimenkul projelerinin bağımsız bölümlerinin menkul kıymete dönüştürülmüş küçük parçalarla satılmasını önerdiklerini ifade etti. Gayrimenkul sertifikasının tam inovatif bir ürün olduğuna dikkati çeken Karadağ, “Burada sağlıklı bir şekilde ilerleme sağlayacağımızı düşünüyoruz. Halka arz seferberliğinde birçok kötü hisse satıldı, sıkıntılar yaşadık, mağduriyetler oluştu. Ama konut tarafında finansal tüketici daha bilinçli. Dolayısıyla gayrimenkul sertifikasını hisseden daha iyi anlatabiliriz. İnsanlar bu tür projelere menkul kıymet tarafından ufak hisselerle güvenilir bir şekilde başlangıç aşamasında yatırım yapsınlar, proje tamamlandığında da bunu ister eve dönüştürsünler, ister ikinci elde bu değer artışından yararlansınlar istiyoruz.” ifadelerini kullandı. Karadağ, gayrimenkul sertifika pazarının altyapısının hazır olduğunu, yakında tanıtıma başlayacaklarını belirterek, gayrimenkul dışında İslami finans, proje finansmanı ve Kamu-Özel Sektör Ortaklığı (PPP) projelerinin borsaya taşınması, bankacılık aktiflerinde menkul kıymet kullanımının da geliştirmek istedikleri diğer eksenler olduğunu dile getirdi.
Tüm PPP projelerinin borsaya getirilmesi üzerine çalıştıklarını anlatan Karadağ, şöyle devam etti: “Çünkü bizim ürünlerimiz, sermaye piyasaları çok konforlu. Kredi vermek traktöre binmekse, menkul kıymet lüks arabaya benziyor. Ama halihazırdaki projelerin finansman paketi bağlanmış. Şimdi yeni başlayan projeleri baştan kaçırmayalım diyoruz. Çanakkale Köprüsü, Kanal İstanbul’un alt bileşenleri, Üçüncü Havalimanı’nın devamında Airport City, özellikle yenilenebilir enerji projeleri ve diğer benzer projelerde baştan mutlaka menkul kıymetleştirme ve borsa olsun diye çalışıyoruz.”
10 şirket halka arz için bekliyor
Himmet Karadağ, gelecek yıl baharla birlikte halka arza hazırlanan şirketler olduğu bilgisini vererek, “Önümüzdeki süreçte inşallah güzel halka arzlar göreceğiz.” dedi. Halka arz anlamında hazırlık yapan 10 civarında firma olduğunu aktaran Karadağ, kurumsallaşmasını tamamlamamış ve belli bir ölçeğin altındaki şirketlerin halka arzına taraftar olmadığını, halka arz edilecek şirketlerin milyar düzeyinde olması gerektiğini dile getirdi. Karadağ, halka arzlar için konjonktürün şu an için uygun olmadığını, ama Türkiye ekonomisinin çok dinamik olduğunu ve hızlı toparlanabildiğini, iki ay sonra çok farklı bir iklimde konuşulabileceğine inandığını ifade etti. Karadağ, “Küçük şirketler halka açlıdığında sıkıntı yaşıyorlar. Onlara proje finansmanını öneriyoruz. Borsada bir tarafta Türkiye’nin ilk 100 şirketi, bir tarafta mahallenin bakkalı olmayacak düzeyde şirketler var. Capital market değil mi? Capitalsiz market olur mu? Şimdi 2 milyonda borsa şirketi olur mu arkadaşlar?”
Takasbank'taki payını yüzde 70'e çıkartacak
Borsa İstanbul, Takasbank’taki payını artırmak ve aracı kurumların payını almak için kolları sıvadı. Karadağ, “Geçtiğimiz akşam yaptığımız yönetim kurulu toplantısında, Takasbank’taki yüzde 62,25 olan payımızı yüzde 70’lere çıkartmaya karar verdik. Öte yandan, aracı kurumlarda Borsa İstanbul hisse senedi bulunuyor. Bu hisseleri de almak için çağrıda bulunacağız” diye konuştu. Öte yandan, geçtiğimiz günlerde nakdi varlıklarını TL’ye çeviren Borsa İstanbul, verdiği hizmetler kapsamında aracı kurumlardan aldığı dolar bazındaki ücreti de TL’ye çevirdi ve ihaleleri de TL bazında yapmaya karar verdi. Dünya
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
son arz olan şirketlerden hangisi yukarı gitti bırakın böyle olacaksa olmasın
Aynı patron çok sayıda aynı nielikli şirketini ayrı ayrı borsaya açmış. AMAÇ? Çok elden piyasayı ömürmek. Tek şirket halinde borsaya açsa kaynak sağlayamaz mıydı? Sağlar ama niyet başka! Ayrıca halka açık şirketleri yanısıra aynı nitelikte halka açık olayan şirketlerde elinde tutar ve halka açık şirketler paralelinde işletir! AMAÇ? Piyasadan dipten hisse topla, piyasaya yuksekten hisse boşalt pozisyonlarına göre halka açık şirketten halka açık olmayan şirketlere iş hacmi aktarmakveya bu şirketler arası hantal veya nitelikli varlık alışerişleri yaparak halka açık şirketlere olumlu veya olumsuz yapıya getirme ayarları vermek. Bunun bir yansıması, halka açık şirketler halka açılarak edindikleri kanakla karlılık ve likitide edinmeye başladımı, hemen patrona ait halka aık olmayan şirketlerin hisselerini veya bu şirketlere ait varlıklarını almaları, genelde en şişirilmiş fiatlarla ve halka açık şirket likitidesiz bırakılır.
Bir sirket temettü verdigi zaman, fiyatinin dusmemesi lazim.sen benim hissemi satip, benim parami bana veriyosun..Amerika da dusmuyormus. Fiyat dusmesse cok kisu borsaya girer.
Başkanım öncelikle borsadaki aynı patrona ait çok sayıdki kırıtı şirketleri birleştirmeli. Diğer kırıntılarıda halka açık olmayan şirketlerle birleşip buyuk hacimli şirketler haline getirilmesi özendirilmel Buyuyen kar eden kar payı dağıtailen şirketler haline gelmeliler. İşte ozaman borsa borsalık anlamı kazanır
Bu 10 şirket Hangileri acaba. Bir ara halka açılmak için SİL0Pİ ELEKTRİK başvurmuştu , sonu ne oldu acaba
ışıklar holdingin rızası gibi yatrımcı nakavt edersin en iyisi halkın parasına dokunma .
Borsa kucuk birikimlerin buyuk güce dönüştüğü yerdir ama bizdeki anlayis tam tersi bizdeki sistem yanlış insanlarin suçu yok bizim millet yatirimi ev alip kiraya vermek olarak goruyor
aman arz falan yapmayın yeter
bitane borsadan kar ettim diyen yok herkeselindekini kaptırmış
himet abeyy
Karakaş Atlantis bizi batırdı fetöcü çıktı patron ne arz-ı soygun yeri borsa
Halka arz deme sayın Başkan halkı soymaya geliyorlar dee
Ciner ve park maden bizi yakti. Hissesini aldim. Madeni kaza nedeniyle kapandi. Acilacagi da mechul. Borsadan uzak durun. Hep dala vere.
Açılmayı bekleyen kadar borsada batmayı bekleyen var. Genellikle borsaya batmak için ve kötü amaçlı şirketler geliyor. Goldaş gibi
halka açık şirketleri göz göre göre mali oyunlarla içlerini boşaltanları kim denetler kim bu oyunlarını bozar ? bu görev kime ait bizler hep mağdurmu olacağız şirkete ortak olduğumuz zannedip? içiçe geçmiş şirketler var hepsi kuruş değerlerde işlem görüyor . tahtası kapatılan şirketler var ne olacak bunlar? şirketi yiyenler dışarda geziyor bizle mağdur .
Şirketler halka küçük yatırımcıyı üflemek için arzediliyor. Bir sürü örnek var. Kervan, anelt, vs vs. Türkiye de borsa sahtekarların işi. Yayınlayınız lütfen
yıllardır gurbette çalışıyoruz ve birkimimizi kombassana yatırdık ve paramız pul oldu yıllardır çalış ve kombassana yatırdım ve mahkeme yıllardır devam ediyor şimdiki değere bağlarsak yaklaşık 30 .bin euro gibi bir paradan bahsediyorum şirketleri halka arz ederken yatırımcıyı madur etmesinler bizim gibi çok kişi madur oldu bize bu şirkettin çok değerli bir şirket olacanı ve çok karlı bir yatırım olacanı söylediler fiyatına bakın 8.50 lerden şimdi 1.55 fiyatında bizim aldığımız fiyata bakarsanız bedava fiyata gelmiş durumda bizde inşallah 2017 de bunlardan paramızı kurtaralımda başka bişey istemiyorum saygılar ve selamlar 2017 hepimize hayırlı ve ugurlu gelir inşallah ....
Şu Biste Kervan holdingi alarak milletin canının yanmasına sebeb olanların Allah cezasını verecek...
lütfenyayınlayın ihlasgurubu ışıklar gurubu 27 yıllık paramğitti
memsa ne oldu sayın yönetici battık
Artog feniş ipek çemaş usaş thy ve niceleri üzdü ve uzmeye devam ediyor
Borsada dalavere çok husrana uğramayan yatırımcı varmıdır bist 30 dışında alınan hisseler battık ne kar veriyorlar durmadan kağıt üzerinde aklanıyorlar sabır sabır sabır nereye kadar keşke hisse yatırımı yapmasaydım 20 sene geri kaldık eflasyon ezdi geçti yatırımlarım pul oldu
bizim patronlar fiyatlar bu kadar düşükken halka arz yapmaz. nce balon oluşması lazım
bu yıl düzgün halka arz olmadı. seneye de olmaz, piyasa kötü
geçmişi kötülemek dışında birşey yapmıyor. yapılanlar yanlıştı ve yapanların yanına kar kaldı
ŞİRKETLER MİLLETİ SOYMAK İÇİN HALKA ARZ OLUYOR ben gerçek yatırımcı olmak istiyorum uzun vadeli defter değerinden gerçek ortak gibi
geçen hafta bimeks halka arz oldu fiyatı 120 kuruştan 60 kuruşa düşürdüler ,sonra usaşı halka arz etiler 50 kuruştan 35 kuruşa düşürdüler yani resmen vurgun yapıldı para kolay kazanılmıyor kazancınızı borsaya kaptırmayın uzak durun.
Kombassan ı açtinizda ne oldu. CLK Holding ne zaman açılacak, GEN Yatırım adam olacak mı, Ihlas Maden in madenleri küçük yatırımcı mı vs.
Asyab ne oldu el birliğiyle yok ettiniz hise sahipleri ne olacak ?? önce bunları çözün yatrımcı güveni olmadan bu işler olmaz .....
son 4 yılda kapatılan hisse senedlerinde giden para 1 milyar dolar BİST OLARAK ÖNCE BUNU ÇÖZ...MAHKEMEDE AGLAMA SAYIN BİST ..
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (07:52)