E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Son yıllarda ülke çapında özellikle kamyon ve otobüs gibi araçlarda kullanımı giderek yaygınlaşarak büyük bir vergi kaybı ile çevre tahribatına sebep olan ''10 numaralı yağ'' kullanımına yönelik Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından sert tedbirler alındı.
A.A muhabirinin edindiği bilgiye göre, Kurulun geçtiğimiz hafta yaptığı toplantıda karara bağlanan kapsamlı düzenlemeye göre, akaryakıt haricinde kalan solvent, madeni ve baz yağlar, asfalt, solvent nafta gibi petrol ürünleri ile atık yağlar, atık solventler, bitkisel atık yağlar ve bunların geri kazanımı sonucu elde edilen ürünler akaryakıt olarak satışa arz edilemeyecek ve satılamayacak.
Bu ürünler akaryakıt olarak bulundurulamayacak, satın alınamayacak ve kullanılamayacak.
Yapılacak denetimlerde satılan madeni yağın üreticisinin tespit edilemediği durumlarda, 30 gün içerisinde üreticisine veya ürünü tedarik ettiği gerçek veya tüzel kişiye ait isim, fatura, adres gibi bilgileri yazılı olarak Kuruma veya Kurum adına denetim yapmakla yetkili kişilere beyan etmeyen kişiler madeni yağ üreticisi olarak kabul edilecek.
YOLDA YAĞ SATANA 739,6 BİN LİRA CEZA
Böylece madeni yağ lisansı olmadan satış yapan bu kişiler hakkında Kanunun ilgili maddesi uyarınca işlem yapılacak. Bu hüküm gereği yolda akaryakıt olarak yağ satanlara bu yıl için belirlenen 739 bin 666 TL ceza uygulanacak.
Madeni yağ üreticileri ve ithalatçıları piyasaya sunumunu yaptıkları madeni yağların amacı dışında kullanıldığının tespiti halinde öncelikli olarak bu durumu Kuruma bildirmekle yükümlü kılındı.
Söz konusu hüküm gereği madeni yağ üreticileri ürünlerini sattıkları kişilerin eylemlerinden, bir başka değişle akaryakıt olarak satılan ürünlerinden sorumlu olacak ve EPDK bu kişilere cezai işlem uygulayacak.
SATIŞA DÜZENLEME
EPDK madeni yağların piyasada izlenebilirliğinin sağlanabilmesi, akaryakıt olarak kullanımının engellenmesi amacıyla madeni yağların, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatına sahip yerlerin dışında satışını da yasakladı.
EPDK BAŞKANI KÖKTAŞ
EPDK Başkanı Hasan Köktaş, AA'ya yaptığı açıklamada, bu düzenleme ile madeni yağ satışında işini dürüstçe, yasaya ve mevzuata uygun yapanlara herhangi bir zarar vermediklerini, onların aleyhine bir düzenleme getirmediklerini söyledi.
Amaçlarının yasadışı yağ kullanımını engellemek olduğunu vurgulayan Köktaş, ''Madeni yağ satışı adı altında akaryakıt kaçakçılığı yapanlara, çevreye zarar ve tehlike saçanlara karşı yasal sınırlarımız içinde mücadele veriyoruz''dedi.
Özellikle 10 numaralı yağın yasadışı olarak üretilip satıldığı yerlerin gerekli izinleri olmadığı için kapatılmasının önemli olduğuna dikkati çeken Köktaş, şunları kaydetti:
''Biz madeni yağların nerede ve nasıl satılacağı konusunda gerekli düzenlemeyi yaptık. Bundan sonra özellikle yerel yönetimlerin bu konuya daha duyarlı olmasını ve mevzuatı uygulamasını bekliyoruz. Ayrıca kanunen akaryakıt ve vergi kaçakçılığı ile mücadele eden kurumların da bu kesimlere göz açtırmaması lazım.''
Türkiye'de son dönemde, akaryakıta karıştırılarak ya da akaryakıt gibi kullanımı artan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) düşük, ''10 numaralı yağ'', ''baz yağ'', ''yağlama müstahzarları'' gibi ürünlerin, önemli bir vergi kaybına ve çevre tahribatına neden olduğu tespit edilmişti.
İllegal kullanıma konu olan bu yağların yaklaşık 1,5 milyar liralık bir parasal büyüklüğe sahip olduğu, bunun da 550-600 milyon liraya yakın bir vergi kaybına yol açtığı hesaplanmıştı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (00:14)