E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlak10 daire için 2 bin TL---

10 daire için 2 bin TL

10 daire için 2 bin TL
15 Ağustos 2012 - 11:22 borsagundem.com

400 milyar dolarlık kentsel dönüşüm sürecinde riskli binaların tespitine ilişkin maliyetler belli oldu

Sekiz milyon konutun elden geçirilmesinin planlandığı kentsel dönüşümün yol haritası belli oldu. Düzenleme kapsamında öncelikli olarak riskli alanlar belirlenirken, vatandaşın ödeyeceği fatura da netleşti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğü tarafından belirlenen rakamlara göre riskli binaların tespitine yönelik metrekare birim fiyatı 2,25 TL'den başlıyor. 100 metrekare ev için vatandaşın ödeyeceği rakam 225 TL'yi geçmeyecek. Kullanım alanı 500 metrekareye kadar olan bir binanın riskli olup olmadığını öğrenmek isteyen daire sahiplerinin cebinden toplam 1.125 Türk Lirası çıkacak. 
Alan büyüdükçe maliyet azalacak. Kullanım alanı 501-1000 metrekareye kadar olan binalarda; ilk 500 metrekareye kadar 2,25 TL, 501-1000 metrekareye kadar olan kısım için ise 1,75 TL ödenecek. Buna göre bin metrekare kullanım alanı olan binanın riskli olup olmadığını öğrenmek için vatandaşın cebinden 2 bin Türk Lirası çıkacak.
Bakanlık tarafından belirlenen fiyat tarifesi özel sektöre de yol gösterici olacak. Bakanlık ve belediyelerin yanı sıra vatandaş lisanslandırılmış üniversite ve odalardan da oturduğu binanın riskli olup olmadığı öğrenilebilecek. Tespite yönelik peşin parası olmayanlara ise kredi verilecek. Riskli yapılar, idarece veya müracaatları üzerine lisanslandırılacak üniversiteler, inşaat, jeoloji ve jeofizik mühendisleri odaları, Yapı Denetimi Hakkında Kanun uyarınca faaliyet gösteren yapı denetimi kuruluşları ile lisanslandırılacak kurum, kuruluş ve şirketlerce tespit edilecek. Rapor Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün ildeki birimine de gönderilecek.
 Riskli ise binanın terk edilmesi istenecek. Sonrasında yıkım süreci başlayacak. Belediyeler ve il özel idareleri de belirledikleri alanlara ait taleplerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na gönderecek. Bakanlık gerekli incelemeden sonra talepleri Bakanlar Kurulu'na sunacak. Bakanlar Kurulu onayladıktan sonra talepler Resmi Gazete'de yayımlanacak.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca hazırlanan Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'un Uygulama Yönetmeliği, ağustos ayı başında yayınlandı. Yönetmeliğe göre, riskli yapı tespitine ilişkin raporların bir örneği, tespit tarihinden itibaren en geç 2 gün içinde, tespiti yapan lisanslandırılmış üniversite, meslek odası, kurum, kuruluş ve şirketçe tespite konu yapının bulunduğu ildeki çevre ve şehircilik müdürlüğüne gönderilecek. Taşınmazın değeri, idare bünyesinden en az 3 kişiden teşkil olunacak kıymet takdir komisyonları marifetiyle veya hizmet satın alınmak suretiyle tespit edilecek. Uygulama alanındaki taşınmazın belirlenen bedeli, idarece malike verilecek konut veya işyerinin inşaat maliyet bedelinden düşülecek.
 Anlaşmayla tahliye edilen uygulama alanındaki yapılarla uygulama alanı dışındaki riskli yapıların maliklerine konut ve işyerlerinin teslim tarihine veya idarece belirlenecek tarihe kadar, mümkün olması halinde geçici konut veya işyeri tahsisi, mümkün olmaması halinde idarece kararlaştırılacak aylık kira bedeli yardımı yapılabilecek. Buralarda kiracı veya sınırlı ayni hak sahibi olarak ikamet edenlere veya işyeri işletenlere kira yardımı yapılabilecek. İdareyle anlaşma yapan taşınmaz malikleri, varsa su, elektrik, telefon ve doğalgaz gibi hizmet ve Emlak Vergisi gibi vergi borçlarını ödeyip yapıyı boş olarak idareye teslim edecek.(ZAMAN)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • aziz16 Ağustos 2012 08:51

    burada daire sahiplerine cikar saglayacak bir durum yok ve onlarin cebindekileri alip mali acidan iyice zora sokacak ayrica bunun tasinma bedeli kira bedeli ve binasi yikilana ayni oranda bina yapma izni verildiginde ise hic olumlu olmayacak yani hukumet kanunlara uyan vatandasini yine zor durumda birakacak