E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Geçtiğimiz ağustos ayında EIP-1559 protokolünün uygulanmaya başlamasıyla, Ethereum blockchain'inde gerçekleşen her işlem ücretlerinin bir kısmı dolaşımdan çıkarılıyor. Nansen Analytics verilerine göre, geçtiğimiz ay1,09 milyar dolar değerinde Ethereum (ETH) yakıldı. ETH alıp gönderme işlemi çok fazla maliyetli değilken, daha yüksek seviyeli işlemler, örneğin NFT basma çok daha fazla gas ücreti gerektiriyor.
OpenSea pazar yerinde, sadece Ocak ayındaki NFT işlemleri tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşarak 3,5 milyar dolara yükselmişti. Ultra Sound Money verilerine göre son 30 günde en fazla ETH yakılan platformlar listesinde 65.778 ETH (yaklaşık 181,7 milyon dolar) ile birinciliği OpenSea alırken, ikinci sırada 35.696 ETH'ın (yaklaşık 98,6 milyon dolar) Ethereum blockchain'inde gerçekleştirilen işlemlerde ödenen ücretlerin yakılmasıyla geliyor. Üçüncü sırayı ise 24.223 ETH'ın (yaklaşık 66,9 milyon dolar) yakıldığı merkeziyetsiz borsa UniSwap (UNI) alıyor.
Ne var ki Ethereum ağı, mevcut durumda her yıl 5,4 milyon ETH üretilmesine rağmen 3,5 milyonluk ETH yakılmasıyla hala enflasyonist durumda. ETH arzı, iş ispatından hisse ispatına geçişten sonra tavan yapacak.
Bu olduğunda, blockchain'in emisyon oranı, yakma oranının altına düşerek deflasyonist bir ortam oluşturacak. Hisse ispatı'na geçiş, bu yılın üçüncü çeyreğinde gerçekleşecek. Ancak geçişten önce, ağın toplam hash oranı 27 Ocak'taki rekorla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmayı başarmıştı.
NFT İŞLEMLERİNDE REKOR
Takas edilemez jeton, ya da İngilizcedeki popüler ismiyle non-fungible token, dijital bir varlığın benzersiz olduğunu ve bu nedenle birbirinin yerine geçemeyeceğini onaylayan, blok zinciri adı verilen bir dijital defterde depolanan veri birimi olan NFT işlemlerinin çoğunun yapıldığı OpenSea'de işlem rekoru kırıldı. Şirketten yapılan açıklamaya göre Ocak 2022'de aylık satış 5 milyar doları aştı. Bir önceki rekor Ağustos 2021'de yaşanmıştı. Söz konusu ayda 3.4 milyar dolarlık satış yapılmıştı. Ocak ayındaki toplam satış ise 6 milyar doları aştı.
HİNDİSTAN’IN VERGİ HAMLESİ
Öte yandan, komşusu Çin gibi kripto işlemleri zorlaştıran adımlar atan Hindistan'dan yeni bir adım geldi. Hindistan Maliye Bakanı Nirmala Sitharaman, dijital varlıklardan elde edilen gelirlerin vergilendirileceğini aktardı.
Bakanın açıklamasına göre vergi oranı yüzde 30 olacak. Hindistan ayrıca kendi dijital parasını basacak.
KRİPTO PARALAR TOPARLANIYOR
Haftaya yüzde 5'i aşkın yükselişle başlayan kripto paralarda son 24 saat sakin geçti.
Kripto para piyasaları binde 4 yükselerek 1 trilyon 855 milyar dolara geldi.
Saat 08.15 itibariyle Bitcoin'de değişim görülmedi. BTC'nin fiyatı 38 bin 553 dolarda sabit kaldı. Ethereum'daki değişim ise binde 9 oldu. Fiyatı artan ETH 2 bin 772 dolardan işlem görüyor. Ripple'daki yükseliş de bindelik düzeyde oldu. XRP'nin fiyatı da binde 6 artarak 62 cent seviyelerine seyrediyor. Dogecoin de piyasalara benzer bir yükseliş gösterdi. DOGE'un fiyatı binde 6 yükselişle 14 cent seviyelerinde kaldı.
Ether ile S&P arasındaki korelasyon zirveye çıktı
BoA: Kriptonun Visa’sı olabilecek Ethereum rakibi
Türkiye, kripto para alımında dünyada 5. sırada
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Enter tuşuna bas üret, Del tuşuna bas yak ne güzel dünya
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:49)