İlk olarak Dalgakıran Makine ile enerji konusunda el sıkışan TECO Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Theodore MH Huang, "Türkiye'nin stratejik açıdan çok önemli bir ülke. Bizler için çok önemli bir lokasyon. Şu ana kadar Türkiye'yi ihmal ettik. Dolayısıyla biz Türkiye'yi atlayıp Avrupa'ya yatırım yaptık. Ancak biz şu an Türkiye'yi özellikle öne çıkartmak istiyoruz." dedi. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da Tayvanlı teknoloji devinin Türkiye'de yatırım kararı almasının önemine değinerek, "İnanıyorum ki toplam yatırım tutarı 1 milyar doları aşacaktır. Türkiye, insanda bağımlılık yapar." diye konuştu.
Tayvanlı teknoloji devi TECO'nun Türkiye pazarına girişi ve Dalgakiran Kompresör ile işbirliklerini açıklamak üzere bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya TECO Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Theodore MH Huang, TECO Elektrik ve Makine Yönetim Kurulu Başkanı C.K Liu, Dalgakıran Makine Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Dalgakıran ile Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da katıldı.
Bakan Çağlayan, burada yaptıgı konuşmada, Türkiye'nin yabancılar için önemli bir lokomotif ve üs olduğunu söyledi. Amerika'da New York'tan Seattle'a 5 saatte uçulabildiğini, Türkiye'den ise 4 saatlik uçuş mesafesinde 56 ülkeye erişebildiğini vurguladı. Bu 56 ülkede dünya nüfusunun 4'te birinin yaşadığını ve toplam milli gelirinin 3'te birinin (yaklaşık 24 trilyon dolar) bu bölgede olduğunu kaydetti. 18 trilyon dolar olan dünya ticaretinin yaklaşık yarısının bu 56 ülkede gerçekleştirildiğini kaydeden Çağlayan, TECO'nun Türkiye'deki yatırım kararının duygusal olmadığını, Türkiye'nin lojistik konusundaki avantajını da göz önünde bulundurduklarını belirtti.
Konusmasinda iklimlendirme sektörüne de değinen Çağlayan, sektörün toplam ihracatının geçen yıl 436 milyar dolar olduğunu, bu rakam içerisindeki Türkiye'nin payının 3,6 milyar doları bulduğunu ama Türkiye'nin henüz işin başında olduğunu kaydetti.
Türkiye'nin kriz döneminde yakaladığı başarının dikkatlerden kaçmadığını belirten Çağlayan, yurtdışı gezilerinde artık kendisinin değil yabancı işadamlarının Türkiye'nin başarısını anlattıklarını belirterek, şunları söyledi:
"Artık ben Türkiye'yi anlatmıyorum. Türkiye'yi onlardan dinliyorum. Bundan da son derece mutlu oluyorum. Çünkü tüm dünyada Türkiye algısı, hak ettiği algı son derece önemli bir seviyeye gelmiştir. Ve Türkiye'ye çok daha fazla yatırımcı gelecek. TECO'nun yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırım yapacak. Ancak ben şirketin bu rakamı da geçeceğini düşünüyorum."
TECO Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Theodore MH Huang, Türkiye'nin stratejik açıdan çok önemli bir ülke ve kendileri için çok önemli bir lokasyon olduğunu belirterek, "Şu ana kadar Türkiye'yi ihmal ettik. Dolayısıyla biz Türkiye'yi atlayıp Avrupa'ya yatırım yaptık. Ancak biz şu an Türkiye'yi özellikle öne çıkartmak istiyoruz." ifadesini kullandı.
Türkiye'nin pek çok açıdan çok zengin bir ülke olduğunu bildiklerini aktaran Huang, Türkiye ile aynı arka planı paylaştıklarını, Tayvan ve Japon kültürlerinin birbirlerine benzediğini ve kendilerinin de Japon kültüründen çok şey öğrendiklerini anlattı. Türkiye'deki iş dünyasının bu girişime destek olacağına inandıklarını dile getiren Huang, "Bu sayede Türk toplumuna da katkıda bulunacağımıza inanıyoruz. Burada Türkiye'de güvenilebilir ve kurumsal varlığımızı sürdüreceğiz. Bu dostluğu çok başarılı bir ilişkiye dönüştüreceğimizi umuyorum. Türkiye'deki yatırımlarımızda imalat bir kaç ay içerisinde başlayacak." şeklinde konuştu.
"OLAYLAR YATIRIM KARARIMIZI ETKİLEMEDİ" TECO Elektrik ve Makine Yönetim Kurulu Başkanı C.K Liu da konuşmasında Türkiye'de son zamanda yaşanan olaylara rağmen yatırım kararının çok doğru bir karar olduğunu ve bu süreç içerisinde tavırlarını hiç değiştirmediklerini belirtti. Türkiye'de gerçekleştirecekleri projenin çok önemli olduğunu aktaran Liu, "Şu anda 2013 yılında ilk adımı atıyoruz ama beklentilerimiz çok büyük. Elimizdeki kaynakların büyük bir bölümünü hedeflerimizi gerçekleştirmek için bu yıl yatıracağız." diye konuştu.
Türkiye'de yatırım için yaptıkları görüşmelerden bir tanesinin de cam sektörü olduğu bilgisini veren Liu, 2 katmanlı camlarının yalıtım konusunda çok başarılı olduğunu belirterek, "Bu da en temel yatırım alanlarımızdan bir tanesi olacak. Çünkü biliyorsunuz camın taşınması çok zor. Dolayısıyla burada üretilmesi gerekecektir. Dolayısıyla burda cam imalatı yapmakla ilgili planlarımız var." dedi.
Liu, ikinci olarak da yenilenebilir enerji alanında ortaklık düşündüklerini aktardı ve "Bu anlamda çok ileri teknolojilerimiz var. Bu şekilde elektrikli araçlar için motorlar üretiyoruz. En önemli olanlardan bir tanesi de hizmet operasyonu. Akıllı ve bağlantılı istihbarat sistemi dediğimiz bir sistem var. Bu ülkede de çok ihtiyaç duyulan bir sistem. Operatör hizmetleriyle ilgili birşeyler yapmayı düşünüyoruz." bilgisini verdi.
Dalgakıran Makine Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Dalgakıran da Türkiye'nin 10 yıl içerisinde kişi başına düşen milli gelirini 30 bin dolarlara, ihracatı ise 500 milyar doların üzerine çıkarmayı hayal ettiklerini kaydetti. Bu nedenle endüstride, sanayide çok ciddi değişiklikler olması gerektiğini kaydeden Dalgakıran, "Bu değişiklikler, hükümetin bürokrasinin ve iş dünyasının hedeflerini ve vizyonunu yüksek teknolojili ürünlerin Türkiye'de üretilmesi üzerine kurması gerektiğidir." şeklinde konuştu.
Asya'dan Avrupa'ya gitmek için ve Avrupa'dan bölgeye gelmek için yine Türkiye'ye ihtiyaç olduğuna dikkati çeken Dalgakıran, Türkiye'nin bu bölgenin kalkınması ve gelişmesi için önderlik yapan bir ülke olduğunu belirtti. Soğutma pompacılığı konusunda Türkiye'de açık olduğuna dikkati çeken Dalgakıran, TECO ile birlikte bu konuda Türkiye'de yatırım yapacaklarını, bu kapsamda şirketin Çin'deki tesislerinin Türkiye'ye taşınacağını söyledi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.