E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye ile Libya’nın son dönemde yakın ilişkiler geliştirmeye başlaması iş dünyasını da harekete geçirdi. Libya ile ilgili tüm haberleri dikkatle takip edenlerin başında kuşkusuz müteahhitler geliyor. Zira ülkede iç karışıklık başgösterince üstlendikleri projeleri, iş makinelerini bile alamadan yarım bırakmak zorunda kalan müteahhitlerin toplam zararı 4 milyar doları buluyor.
Gıdadan mobilyaya, tekstilden ilaca her sektörden üretici ve ticaret erbabı da Libya’ya, olası ateşkesin ardından açılacak bakir pazar gözüyle bakıyor. Hatta ateşkes olur olmaz durumu yerinde görmek için bavulunu toplamaya başlayanlar var. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Libya İş Konseyi, ateşkesin ardından 50 kişilik heyetle ülkeye çıkarma yapmayı planlıyor.
10 milyar dolar
32 yıldır bu ülkeyle çalışan DEİK Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı Murtaza Karanfil, Libya’nın potansiyelini şöyle anlattı:
“Libya’da 6 milyon nüfus var ancak 600 milyon gibi tüketiyorlar. Kaddafi sosyal yardımlarla halkı dilenciliğe alıştırmıştı, ithalatı da yasaklamıştı. Devlet ithal edip vatandaşa satıyordu. 2011’de Kaddafi devrilince piyasa serbestleşti, Libyalı istediği ürünü almaya başladı. Hatta o dönemde bizim mobilyacıların ihracatı patladı. 2014’te Hafter belası çıkınca ülkenin yarısı boşaldı. Tüketim düştü.”
Türkiye’nin çabalarının Libya’da ateşkesi sağlayacağını öngören Karanfil, “İstikrar sağlanırsa Türkiye’den Libya’ya ihracat 10 milyar dolara ulaşır. Çünkü ülkede her şeye ihtiyaç var, her şeyi ihraç edebiliriz” dedi. Libya’ya ihracat geçen yıl yüzde 29 artışla 1.8 milyar dolara çıkmıştı.
10 milyon işçi
Karanfil, Libya’nın üretim ve lojistikte de gelecek vadeden bir konumda bulunduğu görüşünde:
“Türkiye’den Orta Afrika’ya mevcut koşullarda Süveyş Kanalı’ndan geçip Kızıldeniz kıyısından, oradan da karayoluyla devam ederek bir buçuk ayda ürün götürülüyor. Süre uzun, maliyet yüksek. Oysa Libya üç günlük deniz yolu mesafesinde. Libya devleti kendi havayoluna yakıtı altıda bir fiyatına veriyor. Bu da Orta Afrika’ya ulaşımı dört beş güne indiriyor, maliyeti düşürüyor.”
Libya’nın istikrara kavuştuğunda 10 milyon yabancı işçiye ihtiyacı olacağını öngören Karanfil şöyle konuştu:
“Orada üretmek, Çin’de üretmekten daha ucuz. Gayrimenkul ve enerji neredeyse bedava, günde 1 dolara çalışan Afrikalı ve Çinli işçiler var. Libya’ya yapılan bir tesis, iki yılda kendini amorti eder.”
Müteahhite iyi haber
DEİK Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı Murtaza Karanfil, Libya’dan alacaklarını tahsil edemeyen müteahhitler için çözümün masada olduğunu söyledi. Karanfil, “30 Ocak’ta Ticaret Bakanlığımız ile Libya Planlama Bakanlığı bir mutabakat metnini görüşecek. Bu metinle müteahhitlerin hem nakit alacak, hem makine, hem de teminat mektubu sorunlarına çözüm getirilmesi planlanıyor. Ben müteahhitlerimizin zararlarının karşılanacağı ümidindeyim” dedi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Yıllar önce libyada parası batıp iflas eden Ataç inşaat ne olacak. Binlerce yatırımcının birikimi gittikten sonra
Kaddafi dönemindeki kadar müteahhitler iş alamaz, Kaddafi'den sonra alacaklar kaldı ve yıllar geçti.
KILIÇTAROGLU DUYMASIN ÇÜNKÜ BU ÜLKEYE HER KİM DÜŞMAN İSE KILIÇTAROGLU ONUN DOSTUDUR SURİYEDE KATLAMCI ESEDİ DESTEKLİYOR IRKÇILIK YAPIYOR OYSAKİ BU ÜLKE MÜSLÜMANDIR EGERKİ BAŞA GEÇERSE BİZ MÜSLÜMANLAR BİLE KORKAR OLDUK.
Pılınızı pirtinizi toplayıp Libya'ya yerleşin o zaman orada daha çok kazanırsınız.
Yaptıklarınızdan bahset.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:54)